Knjige Franca Bernika

PREDSTAVITEV PROJEKTA PONATISA KNJIG FRANCA BERNIKAV letu 2019 smo pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale pričeli s pripravo projekta ponatisa knjig Franca Bernika. Že dlje časa je v Domžalah tlela zamisel, da se pristopi k ponovnemu ponatisu Bernikovih temeljnih knjig o naši preteklosti, saj je ohranjenih le še peščica izvodov teh del. 

Po številnih pobudah, med drugim Jožeta Oberwalderja in Tomaža Jarca, se je jeseni 2019 zbral uredniški odbor, ki ga sestavljajo župnik Župnije Domžale Klemen Svetelj, zgodovinar mag. Blaž Otrin, sodelavka na področju muzejske dejavnosti Katarina Rus Krušelj, knjigovez Tomaž Jarc, sodelavec Janez Ivan Kastelic, oblikovalec Marjan Kocjan in Cveta Zalokar kot predsednica. Uredniški odbor je pripravil vsebinski in terminski načrt ter finančen obseg projekta in ga predstavil ter zanj pridobil tudi podporo pri Občini Domžale in njenem županu Toniju Dragarju.

Tako bomo v obdobju med leti 2020–2022 pripravili izdajo in ponatis vseh treh kronik, pri čemer smo se odločili, da jih bomo izdali v enotni in delno posodobljeni ter tehnično kvalitetnejši knjižni obliki. Začeli smo s ponatisom Zgodovine fare Domžale 1 (ta je izšla v aprilu 2020), ki mu sledita Zgodovina fare Domžale 2 (izšla decembra 2020) in v letu 2021 delo Z nekdanje Goričice. Najpomembnejše pa je, da bodo v tem času nastali tudi številni strokovni članki in prispevki, ki jih bodo pripravili med drugim mag. Blaž Otrin, Matjaž Brojan, dr. Miroslav Stiplovšek, Katarina Rus Krušelj, dr. Anton Štrukelj, Mihael Kozjek, Jan Berlot, Ana Vrtovec Beno … V njih bomo prvič zares natančno in strokovno osvetlili življenje in delovanje g. Franca Bernika, s posebnim poudarkom na delovanju v Domžalah. Prav tako bo zbrano in objavljeno tudi obsežno fotografsko gradivo, povezano z Bernikovim delom.

V mesecu marcu 2021 je izšla že tretja načrtovana knjiga. V Zgodovini fare Domžale 3 sta zbrana ponatis knjige iz leta 1925 o Bernikovih dognanjih, povezanih s preteklostjo in zgodovino tega prostora z naslovom Z nekdanje Goričice. Drugi del knjige pa je posebno dragocen, saj bodo prvič v tej knjigi izdani tudi Bernikovi zapisi, ki smo jih naslovili Fragmenti in prinašajo natis rokopisa kronike, ki jo je Bernik pisal med izgnanstvom v Ljubljani o dogajanju med drugo svetovno vojno v Domžalah – o tem težkem in krutem času, ki so ga zaznamovale tudi številne žrtve in tragični dogodki, ki jih je še posebno skrbno beležil. Vsekakor je knjiga še en kamenček v mozaiku obdobja, ki nam ga je France Bernik s svojo kroniko še bolj približal.


KNJIGA, KI NE SME MANJKATI V NOBENEM DOMŽALSKEM DOMU!


>>>NAROČILNICA 

Naročilnico pošljite/prinesite na naslov :
Kulturni dom Franca Bernika Domžale
Ljubljanska cesta 61 
1230 Domžale

ali izpolnjeno naročilnico pošljite na e-naslov: blagajna@kd-domzale.si.>>>Dostop do knjige ZGODOVINA FARE DOMŽALE 1

 
Oktober 2021
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31