Otroški / Sobotna matineja

Spodaj navedene predstave so del abonmajske sezone 2019/2020, ki smo jo podaljšali do poletja leta 2021. Načrtujemo, da bomo program dela v sezoni 2021/22 predstavili jeseni.

Hvala za razumevanje.Šest sobotnih dopoldanskih srečanj za najmlajše. 3+

Ajda Rooss (po motivih zgodb Sergeja Kozlova): GOZD RAJA!
lutkovno-glasbena predstava za otroke / Dječje kazalište Dubrava, Gledališče Glej, Federacija / režija, glasba: Peter Kus / nastopajo: Urška Cvetko, Bruno Kontrec, Gregor Hrovat, Ivan Štrok / 40' / 4+

Z basnijo o ježku in njegovem najboljšem prijatelju medvedku se bomo podali skozi letne čase v gozdu in začudeno ugotovili, da je vsak predmet lahko tudi glasbilo.

Osrednja nit predstave so basni o ježku in njegovem najboljšem prijatelju medvedku. Živita v gozdu, ki ga skupaj raziskujeta, v njem srečujeta druge živali ter opazujeta naravo, gozdne pojave in spremembe letnih časov. Skozi njun odnos se razkrivajo teme kot so prijateljstvo, samota, strpnost, občutljivost, čudenje nad svetom in veselje do življenja. Po poteh Ježka in Medvedka se otroci odpravijo na pustolovščino življenja, njegovih tegob, lepot in skrivnosti.

Osrednja ideja predstave je ustvariti zveneče »gozdno gledališče«, ki je v materialnem smislu organsko zgrajeno iz predmetov narave. V njem gozdne rastline, deli dreves, korenine, gozdni sadeži in drugi v naravi najdeni predmeti oživijo kot glasbeni instrumenti, lutke ali scenografija.

Pavel Polák po slovenskih ljudskih motivih: PAVLIHA
lutkovna predstava / Lutkovno gledališče Maribor / režija: Pavel Polák / igra: Metka Damjan / 3+

Dve zgodbi o Pavlihi, preveč ubogljivem in malce posebnem fantu, ki zaradi tega, ker navodila jemlje preveč resno, vedno znova zaide v težave.

Zgodbe o Pavlihi zagotovo sodijo med najbolj znane slovenske ljudske pripovedi. Pavliha je edinec, ki živi sam s svojo materjo. Mama ga ima neskončno rada, čeprav ima z njim veliko skrbi. Pavliha je namreč poseben. Je izredno ubogljiv, morda celo preveč, saj vsa navodila razume zelo dobesedno. In prav zaradi te lastnosti se pogosto znajde v težavah. Predstava je sestavljena iz dveh zgodb o Pavlihi.

Jacob in Wilhelm Grimm: MIZICA, POGRNI SE
lutkovna predstava / Mini teater, Ljubljana / režija: Marek Bečka / igrata: Jose, Aljaž Jovanovič / 45' / 3+

Lutkovna uspešnica češkega režiserja Mareka Bečke, v kateri si Miha s poštenostjo prisluži čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce.

»Mizica, pogrni se« velja za eno najlepših in najbolj priljubljenih pravljic na svetu. V predmestju je nekoč stala hiša, v kateri so živeli očka, sin Miha in koza, ki je vedno lagala. Miha, ki je bil zaljubljen v Marjetko, si je nekega dne prislužil čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce ... Lutkovna uspešnica, ki ji češki režiser Marek Bečka prispeva svojo izvirno, samosvojo in zanj prepoznavno režijo, Jose s svojo energično sodobno glasbo in Aljaž Jovanović pa nepozabno predstavo ustvarjata tudi z v živo izvajanimi songi.

NEPRIDIPAV
koncert za otroke in črke / Vodnikova domačija Šiška / besedila: Špela Frlic, Andrej Fon / glasba in vokal: Andrej Fon, Tea Vidmar / likovna zasnova animacije: Andreja Goetz / animira: Elena Volpi / 40’ / 5+

Pripovedovalska predstava z vznemirljivo glasbo in petjem, živo animacijo ter napeto zgodbo o Nepridipravu, ki neke noči vsem v mestu zamenja črke v imenih.

Nepridiprav, ne človek ne žival, se neke noči pritihotapi v mesto in ljudem, živalim in rečem pomeša črke v imenih. V mestu nastane velika zmeda. Ljudje godrnjajo, živali renčijo, najbolj na glas pa se pritožujejo črke. Zmeda je vse večja, dokler Nepridiprav tudi sam ne izgubi črke R in postane Nepridipav. Tako mu je prav, zdaj hodi po svetu važen kot pav. Svet, o katerem pojejo pesmi o Nepridipavu, ima zato čisto svoja pravila. Pisana druščina bo svet črk, besed in njihovih pomenov na odru gradila z besedami, melodijami, zvočnimi domislicami, posnetki in animacijo v živo.

HUDA MRAVLJICA 
plesna predstava / En Knap Group / režija: Iztok Kovač / plešejo: Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza in Tanja Skok / 40’ / 3+


Bila je huda mravljica ..., ki je drugim mravljicam nagajala pri delu in igri, jih cukala in strašila, po tleh metala bananine olupke, brez prestanka rigala, lončarju pobila vse lonce na trgu, vrh vsega pa napadla še bika in ga pohrustala. Ampak s takim obnašanjem ni prišla daleč. Kmalu namreč ni bilo nikogar več, ki bi mu lahko nagajala in ga strašila. Kljub temu, da se je do drugih mravljic grdo obnašala, pa ji tega ne zamerijo in ji slabega ne vrnejo z enakim. Sprejmejo jo medse in ji dajo priložnost, da popravi škodo, ki jo je povzročila. Predstava z glasbo, plesom in besedo pripoveduje preprosto zgodbo o odraščanju, o sprejemanju odgovornosti in o sodelovanju. 

Namesto predstave BRUNDAGRRRROM! je bila uprizorjena nadomestna predstava ZOOPOTNIKI v septembru 2020.

Tamara Matevc: BRUNDAGRRRROM!
gledališka predstava za otroke / Gledališče Koper / režija: Jaka Ivanc / igrata: Luka Cimprič, Tjaša Hrovat / 30' / 4+

Deklica Živa v gozdu zaide v brlog medveda Milkota, ki pa ne zna izgovoriti črke R, zato se Živa odloči, da mu bo pomagala s čarobnim napojem.

Ko deklica Živa v gozdu išče zdravilni divji med, zaide in se lačna ter žejna zateče v medvedji brlog, kjer utrujena zaspi. Ko se domov vrne medved Milko in spozna, da je nenapovedana gostja popila njegov malinov sok in pojedla sladko hruško, se odloči, da je ne bo pustil domov dokler ne pospravi njegove hiše. A Živa ni ravno dobra v pospravljanju, zato predlaga, da mu bo s čarobnim napojem raje pomagala pri izgovarjanju črke r. Milko pa jo bo v zameno naučil kljubovati strahu pred temo.


 
Julij 2021
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31