Filmski


Informacije o abonmajskih predstavah 2019/2020 bodo znane v avgustu.

Filmi, ki so v preteklem letu zaznamovali festivalska platna.


HLADNA VOJNA
romantična drama / Zimna wojna / režija: Pawel Pawlikowski / scenarij: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki, Piotr Borkowski / igrajo: Joanna Kulig, Tomasz Kot , Borys Szyc, Agata Kulesza, Cédric Kahn, Jeanne Balibar, Adam Woronowicz, Adam Ferency, Drazen Sivak, Slavko Sobin, Aloïse Sauvage / 2018, Poljska, Francija, Velika Britanija / distribucija: Fivia / 84'

Režiser Pawel Pawlikowski se pet let po uspehu filma »Ida« vrača z ljubezensko zgodbo, ki se v obdobju hladne vojne v petdesetih letih odvija na Poljskem, v Berlinu, Jugoslaviji in Parizu. V ruševinah povojne Poljske se Wiktor in Zula strastno zaljubita. Kot glasbenika, ki igrata na državnih režimskih prireditvah, si želita zbežati na kreativno svobodni zahod. Ko se jima le ponudi priložnost, da odpotujeta v Pariz, sprejmeta ločeni odločitvi, ki bodo za vedno zaznamovali njuni življenji. Ko leta minevajo Wiktor in Zula lahko le opazujeta, kako se svet spreminja in se trudita ujeti svoj trenutek v času.


SICILIJANSKI DUHOVI
kriminalna fantazijska drama / Sicilian Ghost Story / režija: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza / scenarij: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza po zgodbi Un cavaliere bianco, Marca Mancassole / igrajo: Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari, Andrea Falzone, Federico Finocchiaro, Lorenzo Curcio, Vincenzo Amato, Sabine Timoteo, Nino Prester / 2017, Italija, Francija, Švica / distribucija: Demiurg / 132’

V majhni sicilijanski vasi ob robu gozda izgine trinajstletni Giuseppe, sin mafijskega skesanca. Sošolka Luna, ki je v fanta zaljubljena, se noče sprijazniti z njegovim izginotjem. Upre se zakonu molka in vzdušju strahu, ki jo obdaja. Da bi našla prijatelja, se spusti v mračen svet, do katerega vodi skrivnostno jezero … Film, posnet po resničnih dogodkih, je zgodba o neuničljivi moči ljubezni, v kateri fantastični svet pravljic trči ob kruto realnost mafijskih ugrabitev.


ZIMSKE MUHE
komična drama / Vsechno bude / režija: Olmo Omerzu / scenarij: Petr Pýcha / igrajo: Tomáš Mrvík, Jan Uher, Lenka Vlasáková, Eliška Křenková, Martin Pechlát / 2018, Češka, Slovenija, Poljska, Slovaška, Francija / 85' /  Najboljša režija, Karlovy Vary 2018.

Navihani samozavestni Mára in malce čudaški Heduš se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva, seveda z avtom. Navsezadnje bo Mára kmalu praznoval petnajsti rojstni dan. Film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime, in zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih.


TATIČI
kriminalna drama / Manbiki kazoku / režiser: Hirokazu Koreeda / scenarij: Hirokazu Koreeda / igrajo: Lily Franky, Kirin Kiki, Sôsuke Ikematsu, Sakura Andô, Mayu Matsuoka, Moemi Katayama, Jyo Kairi, Yôko Moriguchi, Kengo Kôra, Akira Emoto / 2018, Japonska / distribucija: Fivia / 121' / Zlata palma za najboljši film v Cannesu 2018.

Japonski par s polovičnima zaposlitvima, in s tem tudi nezadostnim zaslužkom, se za preživetje poslužuje drobnih tatvin. Pri tem nista sama. Pri tatvinah sodelujejo vsi, od najmlajšega do najstarejšega člana družine. Njihova brezskrbna ustaljena rutina pa se poruši, ko par v družino pripelje punčko, ki sta jo zapuščeno našla na ulici. Z novo družinsko članico se sproži niz dramatičnih dogodkov, saj se družina, njihovi prijatelji in njihove namere, kar na enkrat znajdejo pod drobnogledom.


BREZ SLEDU
drama / Leave No Trace / režija: Debra Granik / scenarij: Debra Granik, Anne Rosellini, po knjigi »My Abandonment« Petra Rocka / igrajo: Thomasin McKenzie, Ben Foster, Jeffery Rifflard, Michael Draper, Derek John Drescher, Peter Simpson, Erik McGlothlin, Dana Millican, Alyssa McKay, Ryan Joiner / 2018, ZDA / distribucija: Con-film / 109'

Will in njegova najstniška hči že leta popolnoma neopazno in odmaknjeno živita v gozdovih okoli Portlanda v zvezni državi Oregon. Ko ju nekega dne nepripravljena opazi naključni tekač in ju prijavi policiji, se njuno idilično življenje poruši in znajdeta se pod nadzorom socialne službe. Ker nikakor ne moreta navezati stika z novim okoljem, se odpravita na mukotrpno pot nazaj v domačo divjino. Film je režiserka Debra Granik (njen film "Na sledi očetu” smo pred sedmimi leti gledali tudi v Domžalah) posnela po knjižni predlogi Anne Rosellini.


POD DREVESOM
komična drama / Undir trénu / režija: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson / scenarij: Huldar Breiðfjörð, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson / igrajo: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Þorsteinn Bachmann, Selma Björnsdóttir, Lára Jóhanna Jónsdóttir, Dóra Jóhannsdóttir, Sigrídur Sigurpálsdóttir Scheving / 2017, Islandija, Francija / 89'

Agnes iz stanovanja vrže Atlija in mu ne dovolj več videvati hčerke Áse. Zato se preseli nazaj k staršem, tej pa so vpleteni v zagrizen spor s sosedi, ki trdijo, da veliko drevo na vrtu meče senco na njihovo teraso. Medtem ko se Atli bori, da bi spet videl hčerko in popravil odnos z Agnes, se soseski spor zaostruje - sledijo uničevanje lastnine, izginotja hišnih ljubljenčkov, na hiše se namešča varnostne kamere in pojavijo se govorice, da so soseda videli z motorko. Režiser Hafsteinn Gunnar Sigurðsson s tipično islandsko črno komedijo o partnerskih odnosih in medsosedskim prepirok, ki se tako zaostri, da ga ni več mogoče ustaviti.


MED STELAŽAMI
romantična drama / In den Gängen / režija: Thomas Stuber / scenarij: Thomas Stuber po kratki zgodbi Clemensa Meyerja / igrajo: Sandra Hüller, Franz Rogowski, Peter Kurth, Henning Peker, Ramona Kunze-Libnow, Gerdy Zint, Matthias Brenner, Andreas Leupold, Michael Specht / 2018, Nemčija / distribucija: Fivia / 125'

Redkobesedni Christian začne z delom v grosističnem supermarketu. Izkušeni Bruno z oddelka s pijačami ga začne strogo, a dobronamerno uvajati v delovni proces malega trgovinskega vesolja in hitro postaneta prijatelja. Tudi ostali zaposleni z njim ravnajo kot z družinskim članom in ko se zaljubi v Marion z oddelka s slaščicami, celotni kolektiv navija, da bi jima uspelo. Žal pa je Marion poročena. Kljub temu, da v zakonu ni srečna, Christian spoštuje njen polžaj in brzda hormone. A par se vendarle zbliža in tudi Marion si na koncu prizna, da goji čustva do svojega kolega.


OTOK PSOV
komična animirana pustolovščina / Isle of Dogs / režija: Wes Anderson / scenarij: Wes Anderson / glasovi: Bryan Cranston, Edward Norton, Bill Murray, Greta Gerwig, Frances McDormand, Scarlett Johansson, Yoko Ono, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Tilda Swinton / 2018, ZDA / 101’

V mestu Megasaki izbruhne epidemija pasje gripe. Ko pokvarjeni župan Kobayashi ukaže izgon vseh psov na orjaško smetišče, se njegov 12-letni rejenec Atari poda na samotno misijo, da bi našel svojega psa Spotsa. Wes Anderson (Grand Budapest hotel) se veličastno vrača k stop-motion animaciji, nabito polni suhega humorja in japonske pop kulture, z zvezdniško zasedbo v glasovnih vlogah. Srebrni medved za najboljšo režijo na letošnjem Berlinalu.


 
Julij 2019
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31