Galerija na potepu
Zadnji potep Galerije Domžale v letošnji sezoni nas popelje v Kostanjevico na Krki, eno najslikovitejših dolenjskih mest, z bogatimi likovnimi zbirkami in predvsem retrospektivno razstavo kiparja Dušana Tršarja.

KIPAR  DUŠAN TRŠAR IN ZBIRKE GALERIJE BOŽIDARJA JAKCA

Galerija na potepu
Sobota, 08. 04. 2017
ob 08:00h
Kostanjevica na Krki

KIPAR  DUŠAN TRŠAR IN ZBIRKE GALERIJE BOŽIDARJA JAKCA

Galerija na potepu
Zadnji potep Galerije Domžale v letošnji sezoni nas popelje v Kostanjevico na Krki, eno najslikovitejših dolenjskih mest, z bogatimi likovnimi zbirkami in predvsem retrospektivno razstavo kiparja Dušana Tršarja.
Sobota, 08. 04. 2017
ob 08:00h
Kostanjevica na Krki
LJUBLJANA, 18.3.2017
ANDRAŽ ŠALAMUN IN TELESNOST

Na marčevskem potepanju smo se spet mudili v Ljubljani, ki v letošnji sezoni ponuja zanimivo bero razstav slovenskih likovnih umetnikov. Začeli smo z ogledom retrospektivne razstave Andraža Šalamuna, ki se nas je v Moderni galeriji dotaknil z zares velikimi slikami. Zamuditi tako razstavo bi bil greh, ki ga nismo želili zagrešiti.
Opravili pa smo še obisk Mestne galerije, kjer smo si pogledali skupinsko razstavo Telesnost, na kateri je poleg drugih umetnikov sodeloval tudi marčevski razstavljavec v Galeriji Domžale Jurij Kalan.


    

   

   
 


  

LJUBLJANA 14.01.2017
TONE LAPAJNE IN ZBIRKA VUGRINEC


Galerija na potepu je v novem letu odpotovala v bližnjo prestolnico, ki je gostila dve odlični razstavi. V Narodni galeriji je bila na ogled Kolekcija Vugrinec, ki je impresivna zbirka umetnin hrvaške moderne, njen lastnik pa je znani hrvaški nogometaš. Odlična priložnost spoznati nam bližnjo umetnost naših sosedov. V Galeriji Jakopič pa smo si ogledali retrospektivno razstavo kipov in slik z naslovom: Tone Lapajne: Spomin zemlje, ki predstavlja vrhunce Lapajnetovega opusa v različnih likovnih zvrsteh in je umetnikova prva velika pregledna razstava. Avtor je s svojskim likovnim jezikom močno zaznamoval slovensko likovno umetnost druge polovice 20. stoletja.


LJUBLJANA 15.10.2016
ZORAN MUŠIČ in STALNA ZBIRKA MG


V oktobru bomo z Galerijo na potepu začeli doma. Ob koncu pretekle sezone se je odprla čudovita razstava del Zorana Mušiča v Narodni galeriji, ki je zanimiv presek del vseh njegovih ustvarjalnih obdobij, zato bo to pravi uvod v naša druženja in potepanja po razstavah in galerijahObčutena dela dobesedno lebdijo v emotivno nabitem prostoru, ki je posvečen samo Mušičevim delom. Pot bomo nadaljevali v stalno zbirko moderne umetnosti oz. njeno najnovejšo postavitev v Moderni galeriji. Zakladi slovenske umetnosti nas bodo tako uvedli v potepanja, ki se bodo v prihodnjih mesecih nadaljevala po dramatičnih avtorskih in skupinskih razstavah v nam že znani bližini.
TREVISO 5.3.2016
M.C. ESCHER in MIRÓ

Prvi spomladanski potep Galerije na potepu nas je vodil v Treviso, kjer smo si ogledali razstavo izjemnega, skrivnostnega in večnega mojstra grafike Mauritsa Corneliusa Escherja. Po zelo odmevnih razstavah v osrednji Italiji smo imeli priliko njegova dela videti tudi v naši bližini. Ker je Treviso očarljivo benečansko mesto, smo si ga spotoma tudi ogledali. Sledil je ogled druge razstave v Villi Manin. Tam so postavili razstavo del španskega slikarja in kiparja Mirója.
Tudi tokrat nas je vodil JURIJ SMOLE.

Sobota, 5. marec 2016
 


DUNAJ 19.12.2015
ROMANTIKA ter OD MONETA DO PICASSA

Tokrat se bomo v predbožičnem Dunaju zadržali v likovnem razstavišču Albertina, kjer gostijo dve izjemno zanimivi razstavi, ki jih je vredno videti.

Prva je posvečena ROMANTIKI, ki nas z okoli 170 izjemnimi deli iz evropskih zbirk, popelje v romantične pokrajine antičnih mitologij, žanrskih prizorov in metaforičnega, simbolističnega slikarstva. Čudovitega prikaza slikarstva neke dobe, ki je pustilo močan pečat naslednjim generacijam umetnikov, ne kaže zamuditi.

Druga razstava v isti hiši je iz zbirke Batliner, ene najpomembnejših zbirk klasičnega modernega slikarstva, posvečeni obdobju med Monetom in Picassom. Razstava se začne z impresionisti in postimpresionisti ter nadaljuje z umetniki » IZMOV » z začetka 20. stoletja. Pomembna dela nemških ekspresionistov, skupin Die Brücke in Blaue Reiter, ruske avantgarde: konstruktivistov, suprematistov, primitivcev itd, so izjemen izbor del, ki so popolnoma spremenila likovno umetnost.

Preden se vrnemo, se bomo sprehodili še po božično okrašenem centru Dunaja in si privoščili bleščeč prednovoletni utrip avstrijske metropole.
Strokovno vodstvo po razstavah je domena Jurija Smoleta.
Odhod avtobusa izpred KD Franca Bernika Domžale je ob 5.30, vrnemo se v večernih urah.

Cena strokovne ekskurzije, ki vključuje prevoz, vodenje, organizacijo in nezgodno zavarovanje, bo odvisna od števila udeležencev in sicer:

do 24 oseb / 58,00 eur
od 25 do 29 oseb / 47,00 eur
od 30 do 34 oseb / 42,00 eur
od 35 do 39 oseb / 38, 00 eur
40 oseb in več / 34,00 eur

 

Prijave z vplačilom akontacije 42 evrov sprejemamo do vključno torka, 15. decembra 2015. Na avtobusu bomo zbrali še doplačila za vstopnine v znesku 12,90 evrov za odrasle, 9,90 evrov za upokojence starejše od 65 let in 8,50 evrov za dijake in študente (z ustreznimi dokazili).


Informacije osebno ali po telefonu 01/722 50 50 v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

 


ZAGREB 12.09.2015

RODIN IN MEŠTROVIĆ

Na otvoritveni ekskurziji Galerije na potepu se ponuja edinstvena priložnost, da se srečamo z dvema velikanoma klasičnega kiparstva v istem mestu.

Sezono potepanj Galerije Domžale bomo začeli v hrvaški prestolnici, kjer gostijo izjemno odmevno razstavo kipov enega največjih francoskih umetnikov – kiparja Augusta Rodina. Razstava nas bo prepričala o geniju tega kiparja, ki so ga mnogi kovali v zvezde že v času življenja; izvedeli pa bomo tudi, kako se je s časovnim in kritičnim odmikom na njegovi veličini naredila patina.

V Meštrovićevem Zagrebu si bomo privoščili tudi primerjalni ogled kipov obeh velikanov umetnosti in skušali skozi dojemanje duha tistega časa videti bistvo umetnin, ki so si nekako blizu po videzu in daleč po duhu, ki ga predstavljajo. Ker je prilika enkratna, bo strokovno vodenje Jurija Smoleta ponovno zares zanimivo in vsebinsko bogato.

SOBOTA, 12. september 2015

Odhod avtobusa izpred Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ob 7. uri, vrnitev je načrtovana v večernih urah.

Cena strokovne ekskurzije, ki vključuje prevoz, vodenje, organizacijo in nezgodno zavarovanje, bo odvisna od števila udeležencev in sicer:

od 20 - 25 oseb / 44,00 eur

od 25 - 30 oseb / 38,00 eur

od 30 - 35 oseb / 33,00 eur

od 35 - 40 oseb / 28,00 eur

40 oseb in več / 24,00 eur

Prijave z vplačilom akontacije 33 evrov sprejemamo do vključno torka, 8. septembra 2015.

Na avtobusu bomo zbrali še doplačila za vstopnine v znesku 35 kun.


Informacije osebno ali po telefonu 01/722 50 50 v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.


PRIJAZNO VABLJENI !

  foto: Jazbec Lili
VICENZA
23.5.2015

TUTANKAMON CARAVAGGIO VAN GOGH: Večer in noč v umetnosti od starega Egipta do 20. stoletja

 

Zadnji potep Galerije Domžale in njenih prijateljev ob zaključku sezone 2014/15 nas bo vodil v čudovito italijansko mesto Vicenza – streljaj od Padove, kjer si bomo ogledali tematsko zasnovano razstavo del velikih imen svetovne likovne umetnosti, na temo večera in noči.

Poleg razstave v palači Basilica Palladiana si bomo ogledali še staro mestno jedro. Tretjo vsebinsko znamenitost našega potepa pa predstavlja Villa Rotonda – delo najznamenitejšega renesančnega arhitekta Andrea Palladie. Vilo je zasnoval po zamislih idealne arhitekture, ki je v času renesanse zaposlovala mnoge umetnike in filozofe.

Galerija se potepa v soorganizaciji Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in agencije Lacosa FK, strokovno pa jo pripravlja in vodi Jurij Smole.

Toplo vabljeni!

SOBOTA, 23. maja 2015

Odhod avtobusa bo izpred Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ob 5.30 uri, vrnitev je načrtovana okoli 22.ure.

Cena strokovne ekskurzije, ki vključuje prevoz, vodenje, organizacijo in nezgodno zavarovanje, bo odvisna od števila udeležencev in sicer:

do 20 oseb / 59,00 eur

do 25 oseb / 48,00 eur

do 30 oseb / 40,00 eur

do 35 oseb / 35,00 eur

do 40 oseb in več / 33,00 eurPrijave z vplačilom akontacije 40 evrov sprejemamo do vključno torka, 19. maja 2015.

Na avtobusu bomo zbrali še doplačila za vstopnine v približnem znesku 20 evrov. Informacije in prijave osebno ali po telefonu 01/722 50 50 v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. 


LJUBLJANA 14.3. 2015

Slikati v Normandiji, Narodna galerija, Ljubljana
Bojan Gorenec, Mestna Galerija

Tokratno potepanje se bo zgodilo pred domačim pragom, z ogledom dveh razstav v Ljubljani. Prva je postavljena v sodelovanju z Muzejem iz Normandije v Franciji in prikazuje presek umetniške zbirke, ki je vezana na ustvarjanje v tej pokrajini.

Nabor umetnin je zanimiv in nam na skrivnosten način govori o umetnikih v daljšem časovnem obdobju. Skozi umetnine bomo vstopali v zelo zanimiv čas IZMOV, ki so začeli usmerjati tok umetnosti zahodnega sveta.

Razstava v Mestni galeriji nam bo predstavila slike Bojana Gorenca, sodobnega slovenskega slikarja, teoretika in profesorja na ALUO.

Ta zanimiva razstava nam bo pokazala, kako poglobljeno je lahko delo slikarja v tem trenutku, še zlasti pa, kje je umetnost na začetku 21. stoletja.
Potepanje vodi Jurij Smole.

Dobimo se kar pred Narodno galerijo v Ljubljani v soboto, 14.3. 2015 ob 10.uri. Ogled bo trajal do približno 14h. Vstopnina je 5 evrov.

Prijavite se v KD Franca Bernika na tel.: 01 / 722 50 50.PADOVA 28.02.2015

Giotto in Padova

Osrednji cilj potepanja je ogled enega najpomembnejših spomenikov pozne gotike oziroma najzgodnejše renesanse – Capella Scrovegni, slikarja in arhitekta Giotta di Bondoneja.

Ob vodenju Jurija Smoleta se bomo sprehodili po starem delu Padove, ki se ponaša z eno najstarejših evropskih univerz, gotsko mestno hišo, mnogimi cerkvami in katedralo Sv. Antona Padovanskega, pred katero je znameniti Donatellov kip viteza Gattamelate ter cerkev in samostan Eremitani, kjer so med drugim na oglede slikarska dels Tiziana, Giotta, Tintoretta, Veroneseja… Celotno mesto je muzej – biser preteklosti na prostem, ki ga prebivalci z veliko ljubeznijo in modrostjo ohranjajo v njegovem sijaju.

V Capelli Scrovegni bomo spoznali najsodobnejše konservatorsko – restavratorske pristope pri ohranjanju občutljivih fresk, ki so izjemno slikarsko delo. Odkrili bomo skrivnosti kompozicije, zgodnje perspektive in predvsem prizore, ki sta jim vlaga in čas podarili najbolj nenavadne pomene.
Padova je kot zbirka umetnin – že od nekdaj.

Odhod avtobusa bo izpred Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ob 5.30 uri, vrnitev je načrtovana okoli 22.ure.

 

Cena strokovne ekskurzije, ki vključuje prevoz, vodenje, organizacijo in nezgodno zavarovanje, bo odvisna od števila udeležencev in sicer:

do 20 oseb / 49,00 eur

do 25 oseb / 40,00 eur

do 30 oseb / 35,00 eur

do 35 oseb / 32, 00 eur

do 40 oseb in več / 30,00 eur

Prijave z vplačilom akontacije 35 eur sprejemamo do vključno torka, 24. februarja 2015.

Na avtobusu bomo zbrali še doplačila za vstopnine v znesku 13 eur. Informacije osebno ali po telefonu 01/722 50 50 v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

foto: Lili JazbecDUNAJ 20.12.2014

Giacometti, Miro in Velasquez na Dunaju

Na zadnjem letošnjem potepanju vas Kulturni dom Franca Bernika Domžale vabi na obisk prednovoletnega Dunaja – zanimivo, odprto, glasbeno in umetniško središče sosednje države, ki z razstavami velikega formata vsako leto privabi številne radovedne popotnike.

Tokratno potepanje bo potekalo v ožjem centru mesta: ogledali si boste tri izjemne razstave: v Museumsquartier razstavlja Alberto Giacometti, verjetno najpomembnejši kipar 20. stoletja, ki je s svojim eksistencializmom in povsem novim razumevanjem prostora, zaznamoval kiparstvo kot izrazito prostorsko umetnost.

V Albertini je na ogled razstava From Earth to Sky katalonskega slikarja Miroja, v Knsthistorisches Museum pa Španca Velasqueza. Izjemen program za enodnevno ekskurzijo, ki jo bo strokovno vodil Jurij Smole.

Toliko lepega na enem kraju se redko zgodi! 


BENETKE 22.11. 2014

Benetke z drugimi očmi

V okviru delovanja Galerije Domžale vas Kulturni dom Franca Bernika Domžale vabi na celodnevno strokovno ekskurzijo - v Benetke na malo drugačen način, saj boste raziskovali nekatere najbolj oblegane kraje skozi specifično simboliko, povezano z zgodovino in utilitarnostjo prostora.

Po vožnji z ladjico do pomola v središču mesta nas čaka sprehod s strokovnim vodenjem akademskega kiparja Jurija Smoleta po Trgu Svetega Marka - s poudarkom na posebnostih, ki so vsem na očeh, pa o njih premalo vemo - do znamenitega muzeja z zbirko moderne umetnosti Peggy Gugenheim Collection.

V zasebni zbirki bivše žene umetnika Maxa Ernesta med drugim najdemo dela Picassa, Dalija, Magritta, Pollocka in drugih, ki velja za najpomembnejšo kolekcijo evropske in ameriške umetnosti z začetka 20. stoletja v Italiji.

V popoldanskem času pa boste raziskovali posebnosti cerkve Santa Maria della Salute s Foucaultovim nihalom.
 


VERONA 04.10.2015

Galerija na potepu - Verona

V okviru delovanja Galerije Domžale vas v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale vabijo na celodnevno strokovno ekskurzijo v italijansko mesto ob reki Adiži. Verona slovi po bogati umetniški in kulturni zapuščini, zaradi številnih spomenikov iz rimskih časov pa je uvrščena med UNESCO-ve spomenike svetovne dediščine.

V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale so se odločili, da se bodo v začetku meseca oktobra z njihovo Galerijo podali na potep v Verono, kjer si bodo ogledali razstavo velikega renesančnega slikarja Paola Veroneseja. Pri tem bo udeležencem ekskurzije pomagal akademski kipar in strokovni vodja Galerije Domžale Jurij Smole, ki jim bo predstavil nekatere vsebine naslikanih zgodb ter jih podučil o načinih slikanja in jim približal duh takratnega magičnega časa. Po ogledu razstave si bodo udeleženci ekskurzije lahko skupaj ogledali še izbrane kulturne in umetniške zanimivosti mesta.

V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale pravijo, da bodo veseli, če boste v soboto, 4. oktobra 2014, preživeli z njimi v dobri družbi ljubiteljev likovne umetnosti.

Cena ekskurzije, ki vključuje prevoz, vstopnine, vodenje in organizacijo je 50 EUR. Pohitite s prijavami in vplačili (do 29. september 2014), ker je število mest omejeno.

Informacije osebno ali po telefonu 01/722 50 50 v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

 
Marec 2017
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(3)
18:00
DAN OSVOBODITVE
Liberation Day
dokumentarni muzikal
20:00
LEV: DOLGA POT DOMOV
Lion
Drama
22:00
MESEČINA
Moonlight
drama
12-18
Drugi naslov
Drugi izvirni naslov
komedija
01-08
Naslov novice
Izvirni naslov
Drama
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic