Galerija na potepuKOSTENJEVICA NA KRKI, 8.4.2017
KIPAR  DUŠAN TRŠAR IN ZBIRKE GALERIJE BOŽIDARJA JAKCA

Zadnji potep Galerije Domžale nas je v letošnji sezoni popeljal v Kostanjevico na Krki, eno najslikovitejših dolenjskih mest, z bogatimi likovnimi zbirkami in predvsem retrospektivno razstavo kiparja Dušana Tršarja.

Razstava je prava zakladnica bogatega ustvarjalnega življenja kiparja, ki je v našem prostoru ustvaril močan in raznolik opus in se po kvaliteti in pestrosti kosa z vrhunskimi deli svetovne umetnosti. Ogledali smo si še posamične zbirke ene največjih galerij pri nas, pa tudi Forma vivo, ki je vedno bolj vitalna in ponovno pomembna likovna prireditev pri nas in širše ter se ustavili na Otočcu. 

  

  

     
LJUBLJANA, 18.3.2017
ANDRAŽ ŠALAMUN IN TELESNOST

Na marčevskem potepanju smo se spet mudili v Ljubljani, ki v letošnji sezoni ponuja zanimivo bero razstav slovenskih likovnih umetnikov. Začeli smo z ogledom retrospektivne razstave Andraža Šalamuna, ki se nas je v Moderni galeriji dotaknil z zares velikimi slikami. Zamuditi tako razstavo bi bil greh, ki ga nismo želili zagrešiti.
Opravili pa smo še obisk Mestne galerije, kjer smo si pogledali skupinsko razstavo Telesnost, na kateri je poleg drugih umetnikov sodeloval tudi marčevski razstavljavec v Galeriji Domžale Jurij Kalan.


    

   

   
 


  

LJUBLJANA 14.01.2017
TONE LAPAJNE IN ZBIRKA VUGRINEC


Galerija na potepu je v novem letu odpotovala v bližnjo prestolnico, ki je gostila dve odlični razstavi. V Narodni galeriji je bila na ogled Kolekcija Vugrinec, ki je impresivna zbirka umetnin hrvaške moderne, njen lastnik pa je znani hrvaški nogometaš. Odlična priložnost spoznati nam bližnjo umetnost naših sosedov. V Galeriji Jakopič pa smo si ogledali retrospektivno razstavo kipov in slik z naslovom: Tone Lapajne: Spomin zemlje, ki predstavlja vrhunce Lapajnetovega opusa v različnih likovnih zvrsteh in je umetnikova prva velika pregledna razstava. Avtor je s svojskim likovnim jezikom močno zaznamoval slovensko likovno umetnost druge polovice 20. stoletja.


LJUBLJANA 15.10.2016
ZORAN MUŠIČ in STALNA ZBIRKA MG


V oktobru bomo z Galerijo na potepu začeli doma. Ob koncu pretekle sezone se je odprla čudovita razstava del Zorana Mušiča v Narodni galeriji, ki je zanimiv presek del vseh njegovih ustvarjalnih obdobij, zato bo to pravi uvod v naša druženja in potepanja po razstavah in galerijahObčutena dela dobesedno lebdijo v emotivno nabitem prostoru, ki je posvečen samo Mušičevim delom. Pot bomo nadaljevali v stalno zbirko moderne umetnosti oz. njeno najnovejšo postavitev v Moderni galeriji. Zakladi slovenske umetnosti nas bodo tako uvedli v potepanja, ki se bodo v prihodnjih mesecih nadaljevala po dramatičnih avtorskih in skupinskih razstavah v nam že znani bližini.
TREVISO 5.3.2016
M.C. ESCHER in MIRÓ

Prvi spomladanski potep Galerije na potepu nas je vodil v Treviso, kjer smo si ogledali razstavo izjemnega, skrivnostnega in večnega mojstra grafike Mauritsa Corneliusa Escherja. Po zelo odmevnih razstavah v osrednji Italiji smo imeli priliko njegova dela videti tudi v naši bližini. Ker je Treviso očarljivo benečansko mesto, smo si ga spotoma tudi ogledali. Sledil je ogled druge razstave v Villi Manin. Tam so postavili razstavo del španskega slikarja in kiparja Mirója.
Tudi tokrat nas je vodil JURIJ SMOLE.

Sobota, 5. marec 2016

  

  

 


DUNAJ 19.12.2015
ROMANTIKA ter OD MONETA DO PICASSA

Tokrat smo se v predbožičnem Dunaju zadržali v likovnem razstavišču Albertina, kjer gostijo dve izjemno zanimivi razstavi, ki jih je vredno videti.

Prva je bila posvečena ROMANTIKI, ki nas z okoli 170 izjemnimi deli iz evropskih zbirk, popelje v romantične pokrajine antičnih mitologij, žanrskih prizorov in metaforičnega, simbolističnega slikarstva. Čudovitega prikaza slikarstva neke dobe, ki je pustilo močan pečat naslednjim generacijam umetnikov, ne kaže zamuditi. Druga razstava v isti hiši je iz zbirke Batliner, ene najpomembnejših zbirk klasičnega modernega slikarstva, posvečeni obdobju med Monetom in Picassom.


  

  


ZAGREB 12.09.2015

RODIN IN MEŠTROVIĆ

Na otvoritveni ekskurziji Galerije na potepu se nam je ponudila edinstvena priložnost, da se srečamo z dvema velikanoma klasičnega kiparstva v istem mestu. Sezono potepanj Galerije Domžale smo začeli v hrvaški prestolnici, kjer gostijo izjemno odmevno razstavo kipov enega največjih francoskih umetnikov – kiparja Augusta Rodina.V Meštrovićevem Zagrebu smo si privoščili tudi primerjalni ogled kipov obeh velikanov umetnosti in skušali skozi dojemanje duha tistega časa videti bistvo umetnin, ki so si nekako blizu po videzu in daleč po duhu, ki ga predstavljajo. !

 
  


     

foto: Jazbec Lili
VICENZA 23.5.2015
TUTANKAMON CARAVAGGIO VAN GOGH: Večer in noč v umetnosti od starega Egipta do 20. stoletja

Zadnji potep Galerije Domžale in njenih prijateljev ob zaključku sezone 2014/15 nas je vodil v čudovito italijansko mesto Vicenza – streljaj od Padove, kjer smo si ogledali tematsko zasnovano razstavo del velikih imen svetovne likovne umetnosti, na temo večera in noči.
Poleg razstave v palači Basilica Palladiana smo si ogledali še staro mestno jedro. Tretjo vsebinsko znamenitost našega potepa pa je predstavljala Villa Rotonda – delo najznamenitejšega renesančnega arhitekta Andrea Palladie. Vilo je zasnoval po zamislih idealne arhitekture, ki je v času renesanse zaposlovala mnoge umetnike in filozofe.
 LJUBLJANA 14.3. 2015
Slikati v Normandiji, Narodna galerija, Ljubljana
Bojan Gorenec, Mestna Galerija

Tokratno potepanje se je zgodilo pred domačim pragom, z ogledom dveh razstav v Ljubljani. Prva je postavljena v sodelovanju z Muzejem iz Normandije v Franciji in prikazuje presek umetniške zbirke, ki je vezana na ustvarjanje v tej pokrajini. Nabor umetnin je zanimiv in nam na skrivnosten način govori o umetnikih v daljšem časovnem obdobju. Skozi umetnine bomo vstopali v zelo zanimiv čas IZMOV, ki so začeli usmerjati tok umetnosti zahodnega sveta. Razstava v Mestni galeriji nam bo predstavila slike Bojana Gorenca, sodobnega slovenskega slikarja, teoretika in profesorja na ALUO. 


PADOVA 28.02.2015
Giotto in Padova

Osrednji cilj potepanja je ogled enega najpomembnejših spomenikov pozne gotike oziroma najzgodnejše renesanse – Capella Scrovegni, slikarja in arhitekta Giotta di Bondoneja. Ob vodenju Jurija Smoleta smo se sprehodili po starem delu Padove, ki se ponaša z eno najstarejših evropskih univerz, gotsko mestno hišo, mnogimi cerkvami in katedralo Sv. Antona Padovanskega, pred katero je znameniti Donatellov kip viteza Gattamelate ter cerkev in samostan Eremitani, kjer so med drugim na oglede slikarska dels Tiziana, Giotta, Tintoretta, Veroneseja… Celotno mesto je muzej – biser preteklosti na prostem, ki ga prebivalci z veliko ljubeznijo in modrostjo ohranjajo v njegovem sijaju.
foto: Lili JazbecDUNAJ 20.12.2014
Giacometti, Miro in Velasquez na Dunaju

Na zadnjem letošnjem potepanju smo obiskali prednovoletni Dunaja – zanimivo, odprto, glasbeno in umetniško središče sosednje države, ki z razstavami velikega formata vsako leto privabi številne radovedne popotnike. Tokratno potepanje je potekalo v ožjem centru mesta: ogledali smo si tri izjemne razstave: v Museumsquartier razstavlja Alberto Giacometti, verjetno najpomembnejši kipar 20. stoletja, ki je s svojim eksistencializmom in povsem novim razumevanjem prostora, zaznamoval kiparstvo kot izrazito prostorsko umetnost. V Albertini je bila na ogled razstava From Earth to Sky katalonskega slikarja Miroja, v Knsthistorisches Museum pa Španca Velasqueza.

BENETKE 22.11. 201
Benetke z drugimi očmi

V okviru delovanja Galerije Domžale smo se odpravili na celodnevno strokovno ekskurzijo - v Benetke na malo drugačen način, saj smo raziskovali nekatere najbolj oblegane kraje skozi specifično simboliko, povezano z zgodovino in utilitarnostjo prostora. Po vožnji z ladjico do pomola v središču mesta nas je čakal sprehod s strokovnim vodenjem akademskega kiparja Jurija Smoleta po Trgu Svetega Marka - s poudarkom na posebnostih, ki so vsem na očeh, pa o njih premalo vemo - do znamenitega muzeja z zbirko moderne umetnosti Peggy Gugenheim Collection. V zasebni zbirki bivše žene umetnika Maxa Ernesta med drugim najdemo dela Picassa, Dalija, Magritta, Pollocka in drugih, ki velja za najpomembnejšo kolekcijo evropske in ameriške umetnosti z začetka 20. stoletja v Italiji. V popoldanskem času pa smo raziskovali posebnosti cerkve Santa Maria della Salute s Foucaultovim nihalom.


 


VERONA 04.10.2015
Galerija na potepu - Verona

V okviru delovanja Galerije Domžale smo odšli na celodnevno strokovno ekskurzijo v italijansko mesto ob reki Adiži. Verona slovi po bogati umetniški in kulturni zapuščini, zaradi številnih spomenikov iz rimskih časov pa je uvrščena med UNESCO-ve spomenike svetovne dediščine. Ogledali smo si razstavo velikega renesančnega slikarja Paola Veroneseja.

 
April 2017
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(3)
10:00
MALI ŠEF
The Boss Baby
družinska animirana komedija
18:00
V MREŽI
The Circle
drama, triler
20:15
UPOKOJITEV V STILU
Going in Style
komedija
12-18
Drugi naslov
Drugi izvirni naslov
komedija
01-08
Naslov novice
Izvirni naslov
Drama
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic