Srečanja pod slamniki

V slamnikarskem muzeju bodo že tretjo sezono potekali pogovori pod naslovom Srečanja pod slamniki, s katerimi skušamo v vse bolj obiskan domžalski muzej privabiti čim večje število novih obiskovalcev, saj so različne vsebine, s katerimi se srečujemo na Srečanjih pod slamniki, priložnost za dodatno promocijo in prepoznavnost muzeja.

Številna zanimiva srečanja, z različnih področij domoznanstva, etnologije, domžalske in slovenske zgodovine, arheologije, pa tudi s področja domače obrti in rokodelstva, povezanega tudi s slamnikarstvom, so doslej privabila pestro in različno publiko.

Tako postaja Slamnikarski muzej s svojo stalno muzejsko zbirko vse bolj tudi prostor druženja in spoznavanja, namenjenega vsem, ki imajo odnos do preteklosti in dejavnosti, povezanih s tradicijo slamnikarstva in slame, pa tudi drugih rokodelskih ali obrtniških dejavnosti. Tudi letošnji program bo postregel z zanimivimi pogovori, srečanji in dogodki, ki jih bomo sooblikovali skupaj z zanimivimi gosti in sogovorniki, popestrili pa tudi z različnimi projekcijami in neposrednimi prikazi.


SEZONA 2017 / 2018

V Slamnikarskem muzeju bodo tudi v peti sezoni dogajanje popestrili s pogovori, ki smo jih poimenovali  Srečanja pod slamniki in s katerimi želimo v  muzej privabiti poleg zveste publike še nove obiskovalce. Doslej smo prisluhnili  lahko zanimivim pogovorom  z različnih področij domoznanstva, etnologije, zgodovine, arheologije, pa tudi s področja domače obrti in rokodelstva, povezanega tudi s slamnikarstvom. Tako postaja Slamnikarski muzej s svojo stalno muzejsko zbirko vse bolj tudi prostor druženja in spoznavanja, namenjenega vsem, ki imajo odnos do preteklosti in dejavnosti, povezanih s tradicijo slamnikarstva in slame, pa tudi drugih rokodelskih ali obrtniških dejavnosti. Tudi letošnji program bo postregel z zanimivimi pogovori, srečanji in dogodki, ki jih bomo sooblikovali skupaj z zanimivimi gosti in sogovorniki, popestrili pa tudi z različnimi projekcijami in neposrednimi prikazi.

BORIS ČOK
Prihaja s Krasa in počne toliko različnih stvari, saj je med drugim ljubiteljski igralec in turistični vodnik, predvsem pa zbiralec ljudskega izročila ter preučevalec kulturne krajine. Lahko bi ga  počastili z nazivom : varuh staroverske dediščine svojih kraških prednikov. Je avtor knjige V soju mesečine. Z njim bomo nadaljevali naše zanimanje za staroverske teme, ki smo ga začeli s Pavlom Medveščkom, le da se bomo tokrat podali v kamniti kraški svet.


VLASTA MLAKAR
Rastlina je sveta od korenin do cveta - tak je naslov knjige v kateri avtorica Vlasta Mlakar, etnologinja in kulturna antropologinja, predstavlja tradicionalna znanja in verovanja o rastlinskem svetu ter vsestransko uporabnost tega znanja v kulturi in načinu življenja Slovencev. Pri tem prek najrazličnejših in najpogostejših načinov uporabe rastlin, predstavlja izredno bogato dediščino znanja naših prednikov, njihovo modrost in prebrisanost, pogled na svet in naravne pojave.

SAŠA LAVRINC IN MAJA AVGUŠTIN
Letos praznujemo 60. obletnico smrti in 145. obletnico rojstva arhitekturnega mojstra Plečnika, ki je svoj pečat pustil tudi na širšem področju Kamnika in Domžal. Plečnikovemu letu bomo poleg posebne razstave posvetili tudi enega od pogovorov v Slamnikarskem muzeju. Z avtoricama vodnika Plečnik na Domžalskem in Kamniškem arhitektko Sašo Lavrinc in umetnostno zgodovinarko mag. Majo Avguštin, ki delata kot konservatorki na kranjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine, se bomo v letu, ki je med drugim posvečeno temu izjemnemu arhitektu, pogovarjali o njegovih delih in drugih povezavah z našim širšim prostorom.

PRIMOŽ HIENG
Neutrudni raziskovalec, fotograf in publicist Primož Hieng odkriva vedno nove teme in zgodbe, o katerih se sicer marsikaj ve, vendar dobivajo v njegovi fotografski in reportažni interpretaciji nove razsežnosti. Tokrat nam bo predstavil knjigo o Zdravih in zdravilnih vodah Slovenije. Skoraj nemogoče je ugotoviti, kdaj je človek za pitje in posledično tudi za zdravljenje začel uporabljati vodne vire. Sodeč po določenih pisnih virih, lahko sklepamo, da je naš prednik vedno iskal pitno vodo, ki je privrela na dan iz številnih vrelcev ali izvirov. Na območju današnje Slovenije je nešteto vodnih virov, ki se upravičeno ponašajo s kakovostjo in predvsem starostjo. To dokazujejo številni ljudje, ki redno prihajajo k takim virom, kjer si vodo natočijo za domov.

 ARHIV

SREČANJA POD SLAMNIKI: BORIS ČOK - O STAROVERSTVU NA KRASU, Sreda, 21. marec 2018

SREČANJA POD SLAMNIKI: Kofutnikova domačija, Sreda, 28. feburar ob 18.uriSREČANJA POD SLAMNIKI: Maja Avguštin in Saša Lavrinc, Sreda, 6. december ob 18.uri

Letos praznujemo 60. obletnico smrti in 145. obletnico rojstva arhitekturnega mojstra Plečnika, ki je svoj pečat pustil tudi na področju Kamnika in Domžal. Plečnikovem letu smo poleg posebne razstave posvetili tudi enega od pogovorov v Slamnikarskem muzeju. Z avtoricama vodnika Plečnik na Domžalskem in Kamniškem, umetnostno zgodovinarko mag. Majo Avguštin in arhitektko Sašo Lavrinc, ki delata kot konservatorki na kranjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine, smo se v letu, ki je med drugim posvečeno temu izjemnemu arhitektu, pogovarjali o njegovih delih in drugih povezavah z našim širšim prostorom.

SREČANJA POD SLAMNIKI: Slamnikarski muzej - kako naprej? Sreda, 8. november ob 18.uri

V času slamnikarskega sejma smo skupaj z zunanjimi sodelavci opravili obsežno raziskavo o zadovoljstvu obiskovalcev s sejmom, razširili pa smo jo tudi z vprašanji o slamnikarskem muzeju in slamnikarstvu kot domžalski dediščini. Na srečanju bomo predstavili rezultate ankete in njihovo analizo ter se z vsemi Vami, ki Vas zanima razvoj področja slamnikarstva v naši občini, pogovorili o njegovi prihodnosti.Pogovor je vodila Cveta Zalokar.


PAVEL MEDVEŠČEK Ponedeljek 13. februar ob 18.uri

Pavel Medvešek se v lanski sezoni žal ni uspel udeležiti pogovora o staroverstvu in starovercih, ki je bil deležen velikega zanimanja. Je sicer slikar, grafik in pedagog, a že od leta 1950 neumorno raziskuje in zapisuje starosvetne pripovedi, med terenskim delom od Zgornjega Posočja do Istre pa je zbiral dragoceno mitološko gradivo o starožitnem izročilu. Po razstavi v okviru Goriškega muzeja, kjer so v sodelovanju z njim pripravili zanimivo razstavo Staroverstvo in staroverci ter ob tem izdali tudi katalog, je lani izšla pri SAZU še obsežna knjiga IZ NEVIDNE STRANI NEBA, razkrite skrivnosti staroverstva.


LUDVIK KOVAČ Sreda 18. januar 2017 ob 18h

Vsako sezono se v okviru srečanj pogovarjamo tudi z znanimi in zanimivimi Domžalčani. Mednje prav gotovo sodi Ludvik Kovač, upokojeni grafik, ki je eden najboljših poznavalcev naše preteklosti. V pogovoru z natančnim zbirateljem smo se skupaj spominjali »starih« Domžal, kot jih je sam doživel. Z nami je delil misli ob starih fotografijah, razglednicah in drugem gradivu o Domžalah.
NAŠE TOVARNE - NAŠ PONOS
Sreda 14. december 2016 ob 18h

V decembru 2016 smo imeli pogovor z mag. Moniko Rogelj iz Gorenjskega muzeja Kranj, ki nam je podrobneje predstavila skupen projekt gorenjskih muzejev Naše tovarne, naš ponos. S posebnimi gosti smo se pogovarjali o razvoju domžalske industrije ter posebej predstavili usnjarsko tradicijo nekdanje tovarne Toko Domžale. V pogovoru o zgodovini tovarne TOKO Domžale so sodelovali:
Marino Košuta, zunanji sodelavec tovarne, prvi komercialist za Zahod (Italija)
Vinko Okršlar, eden od sinov Vinka Okršlarja, nekdanjega lastnika tovarne
Janez Repanšek, oblikovalec usnjene galanterije
Primož Rozman, sin dolgoletnega direktorja tovarne Staneta Rozmana.Dr. IRENE MISLEJ IN DRUŽINA AHČIN Sreda 19. oktober 2016 ob 19h

V maju 2016 je bila Menačenkovi domačiji odprta stalna kiparska postavitev del domžalskega kiparja Franca Ahčina, ki je pomemben del svojega življenja preživel v Argentini. Z izjemno poznavalko njegovega dela dr. Irene Mislej in člani njegove družine, sinom Juanom, hčerjo Lucio in ženo Mileno, bomo skušali v pogovoru približati in podrobneje spoznati njegovo življenje in delo.

 


 

JANEZ BIZJAK – OSTALINE MEGALITSKE KULTURE NA SLOVENSKE Sreda,13. april 2016 ob 19h

Pogovor z dolgoletnim direktorjem Triglavskega narodnega parka, arhitektom, urbanistom in naravovarstvenikom o odmevih megalitske kulture v Slovenski krajini in njenem kulturnem izročilu.
LJOBA JENČE: Pripovedne pesmi in zgodbe z domžalskega področja in širše Sreda, 2. marec 2016 ob 18h

Večer z zbirateljico slovenskega ustnega izročila, pevko in mentorico delavnic naravnega petja ter pripovedovanja pravljic, ki jih bo predstavila s svojim nepozabnim, edinstvenim glasom in petjem. Srečanja z ljudsko duhovno kulturo pomenijo neizčrpen vir spoznavanja in razumevanja življenja Slovencev in krajev, kjer živimo.

»Ko pomislimo na ljudsko izročilo, si mogoče predstavljamo šege in navade, pesmi in glasbila, tudi pravljice, stavbno dediščino. Čas preprostosti in skromnosti, a obilnega notranjega doživetja. Zakaj se k njemu vračamo v sodobnem času, ki nam obljublja, da si lahko raj na Zemlji preprosto kupimo in ni potrebno zanj storiti kaj dosti, kot zgolj imeti denar? Kot bi se človek vračal k besedi in človeškemu glasu po nekaj tistega, česar ne more dati nihče drug kot le človek v skupnem druženju,« pojasnjuje Ljoba Jenče.

 IRENA CERAR
Sreda, 25. november 2016 ob 18h

Predstavili in spoznali bomo novo, že tretjo knjigo avtorice, ki pripravlja in izdaja pri založbi Sidarta priljubljene družinske izletniške vodnike: doslej so izšle Pravljične poti Slovenije (2004) in Pravljične poti v zgodovino (2009).

Kamniške pravljične poti pa nas popeljejo po bogatem in raznolikem svetu ljudskega pripovedništva, ki se je ohranilo v nam bližnji okolici Kamnika. Izhodišče za potepe so namreč ljudske pravljice ali pripovedke, vodijo pa nas od razvalin in ohranjenih gradov, številnih cerkva, mlina, izvirov, šumečih potokov, rek in slapov.

Spoznavamo alpske doline, povabljeni smo na plezanje po skalah in balvanih, pokukali bomo v temačna korita, soteske in jame, avtorica pa nas bo opozorila tudi na razgledne vrhove in planine, kjer poleti še pasejo.

Dr. Urša Stankovič Elesini in dr. Alenka Pavko Čuden: Sprehod po tekstilnih poteh
Sreda 21. oktober 2016 ob 18 uri

Tekstilne poti so poti bogate tradicije tekstilne in oblačilne industrije, ki so nekoč potekale po vsej Sloveniji, tudi v Domžalah in okolici. Tokrat se bomo posvetili ljubljanskim. V knjigi Tekstilne poti po ljubljanskih ulicah so tri avtorice dr. Urša Stankovič Elesini, dr. Alenka Pavko Čuden in mag. Estera Cerar predstavile mnogo več kot za Ljubljano značilno tekstilno obrt in industrijo. Mesto so prikazale kot središče številnih trgovskih podjetij, društev, centrov, združenj in sekcij, srednješolskega in visokošolskega izobraževanja s področja tekstilne tehnologije in oblikovanja. O temi, ki je zanimiva za vse generacije in je aktualna še danes, se bomo pogovarjali s prvima dvema avtoricama iz Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje.


Pavel Medvešek: Staroverstva in staroverci Sreda 30. september 2016 ob 19 uri

Pavel Medvešek, letošnji prejemnik Škerljeve nagrade, je sicer slikar, grafik in pedagog, a že od leta 1950 neumorno raziskuje in zapisuje starosvetne pripovedi, med terenskim delom od Zgornjega Posočja do Istre pa je zbiral dragoceno mitološko gradivo o starožitnem izročilu.

V okviru Goriškega muzeja so pod vodstvom mag. Darje Skrt v sodelovanju z njim lansko leto pripravili zanimivo razstavo Staroverstvo in staroverci ter ob tem izdali tudi obsežen katalog.

Dr. Miklavž Komelj: O Koseskem in še o marsičem Sreda 22. april ob 19. uri

Gost je neverjeten človek, doktor umetnostne zgodovine, pesnik z nagrado Prešernovega sklada, esejist in premišljevalec o umetnosti. Med drugim tudi človek, ki se ukvarja s fenomenom zapostavljene vloge pesnika JOVANA VESELA KOSESKEGA in umetnostjo partizanskega upora.

Pogovor pripravlja in vodi Cveta Zalokar.

Prof. dr. Mirjam Milharčič Hladnik in Saša Roškar Sreda, 18. marec 2015

Ob mednarodnem prazniku žensk bomo gostili prof. dr. Mirjam Milharčič Hladnik, sociologinjo, ki se ukvarja z migracijskimi in ženskimi študijami, ter Sašo Roškar, etnologinjo, ki se že nekaj let posveča raziskovanju slamnikarske dediščine. Pogovarjali se bomo o migrantskem delu žensk v preteklosti ter v tem kontekstu izpostavili pomen domžalskih »slamnikaric«, ki so ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja šivale slamnike v najpomembnejših slamnikarskih tovarnah po Evropi in v Ameriki.

Pogovor bo vodila Katarina Rus Krušelj.


Katarina Rus Krušelj 25. februar 2015

V pogovoru s Katarino Rus Krušelj, vodjo muzejske dejavnosti v Kulturnem domu Franca Bernika, se bomo ob bogatem slikovnem gradivu seznanili z dediščino svetovnega slamnikarstva ter povezovanji muzeja z drugimi slamnikarskimi centri v Evropi. Raziskovalna pot jo je vodila v Švico, kjer deluje slamnikarski muzej v Wohlnu, udeležila pa se je tudi svetovnega slamnikarskega kongresa v vojvodinskem mestu Tavankut pri Subotici.

Pogovor bo vodila Cveta Zalokar.
Luka Lampret 21. januar 2015

Človeku prijazna gradnja se vse bolj uveljavlja in pri njej ima poleg lesa in ilovice osrednje mesto tudi slama. V pogovoru z Luko Lampretom iz podjetja Golibar bomo odgovorili na vprašanja, zakaj in kako zgraditi hišo iz slamnatih bal, kakšna je njena požarna varnost, zakaj ilovnati ometi optimalno regulirajo vlago v prostoru in vse, kar vas bo še zanimalo glede strokovnega svetovanja v zvezi z gradnjo zdrave in poceni hiše.
dr. Marko Kerševan 1. december 2014

Še ena tema s področja zgodovine bo vezana na knjigo Protestanti(sti)ka slovenskega religiologa, sociologa religije in gosta Srečanj pod slamniki dr. Marka Kerševana. Na pogovoru bomo skušali odgovoriti na vprašanja, kaj je protestantsko krščanstvo, kako je zraslo z moderno družbo in vplivalo nanjo ter pred kakšnimi izzivi je. Na nov način in z novimi poudarki avtor raziskuje, s čim in kako je protestantsko krščanstvo prek Trubarja in njegovih vplivalo na oblikovanje temelja slovenske nacionalne identitete – na
nastanek slovenskega knjižnega jezika. 


prof. Tomaž Habe 19. november 2014

Domžalski skladatelj, pedagog, dirigent in glasbenik prof. Tomaž Habe je v letošnjem letu prejel za svoj zaokroženi skladateljski opus, ki obsega več kot 350 del, Kozinovo nagrado. O spominih na družinsko tradicijo, zanimiv čas lastnega šolanja in kasnejšega pedagoškega dela, s katerim je zaznamoval številne izjemne slovenske glasbenike ter nastanku in delovanju mnogih glasbenih skupin na Domžalskem, povezanih z njegovim delom in ustvarjanjem …

dr. Damjan Guštin 15. oktobra 2014

Prvo jesensko srečanje bo potekalo v sklopu dogodkov, s katerimi bomo v kulturnem domu počastili spomin na stoto obletnico začetka 1. svetovne vojne, ki je pustila boleče sledi v širšem svetovnem merilu, pa tudi v naši bližnji okolici. Z gostom dr. Damjanom Guštinom, direktorjem Inštituta za novejšo zgodovino, bomo skušali osvetliti številne vidike te velike svetovne morije, s poudarkom na krutem davku, ki so ga dali tudi slovenski vojaki.

 
Julij 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
Danes
(0)
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic