Spletni kino

Na voljo so vam spodnje filmske poslastice:

do 8. junija

GOSPOD BACHMANN IN NJEGOV RAZRED
Intimen dokumentarec o močni vezi med nekonvencionalnim osnovnošolskim učiteljem in njegovimi najstniškimi učenci.

Gospod Bachmann že sedemnajst let poučuje dvanajst- do štirinajstletnike v majhnem industrijskem mestu sredi nemškega podeželja. Možakarjev pedagoški pristop je vse prej kot običajen. Stoli, postavljeni v krog, kitara ter kavč za dnevni počitek – to je le nekaj njegovih nenavadnih učnih pripomočkov. Petinšestdesetletni nekdanji revolucionar z volneno čepico in v majici z napisom AC/DC namesto v ocenjevanje in tekmovalnost verjame v spoštovanje do vsakega posameznika v razredu. Kot vedno pozoren in nepristranski poslušalec tudi mlade spodbuja, naj ohranijo odprta ušesa in odprtega duha. Pomaga jim izraziti mnenje in razvijati argumente. Navdušuje jih za najrazličnejše ideje, teme in spretnosti. Ker prihajajo iz različnih kulturnih in družbenih okolij – številni so priseljenci – ter imajo zelo različne učne sposobnosti, jim pomaga premagovati skrbi in strahove ter poskrbi, da se v učilnici vedno počutijo varne in sprejete.


od 23. aprila do 20. junij

ANTIGONA - KAKO SI UPAMO!
Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.

En planet, eno človeštvo, veliko držav, veliko zloveščih dogodkov. Film postavlja sodobne politike, odločevalce in vplivneže v vloge iz Žižkove verzije starogrške tragedije. Antigona je kot simbol upora proti oblasti priročen ideal za današnji čas. Toda ali gre res za emancipacijsko junakinjo? Ali pa je tudi sama del problema? Čas je, da razkrijemo "odvratno mrmranje življenja” v svetu desnega fundamentalizma, podnebnih sprememb in velikih neenakosti.od 11. maja do 8. junija

DEJ NO
Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.

Johnny je radijski novinar, ki potuje od mesta do mesta in najstnike sprašuje o njihovih pogledih na prihodnost. Njegovo samotno rutino pa prekine sestrina prošnja, da za nekaj dni popazi na njenega devetletnega sina. Johnny, ki še nikoli v življenju ni skrbel za otroka, vzame živahnega, pronicljivega Jesseja s seboj na pot … Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.od 5. maja do 1. junija

Igrani prvenec režiserja Darka Sinka je nenavadna tragikomedija o človeku, ki spozna, kako napačne predstave je imel o svojem življenju.

Nekega dne, ko Boris po večerji bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija in začne se preiskava pod vodstvom kriminalista Andreja. Ker je Boris povsem običajen človek, ki nima sovražnikov in ni v sporu z nikomer, policija ne najde nobenih osumljencev in zadevo zaključi z ugotovitvijo, da je šlo za golo naključje. A Boris se s tem ne more sprijazniti. Poln dvomov se odloči in sam razišče, kdo mu streže po življenju in zakaj.od 12. maja do 8. junija

FUTURA
Dokumentarni film o prihodnosti, posnet skozi oči italijanske mladine, ki ne ve, kaj jo čaka, a to morda že sluti.

Skupno delo Alice Rohrwacher (Srečen kot Lazzaro), Pietra Marcella (Martin Eden) in Francesca Munzija.od 25. maja do 30. junija

SNEŽNI LEOPARD
Veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja.

Fotograf narave Vincent Munier povabi pisatelja Sylvaina Tessona, da se mu pridruži pri iskanju skrivnostnega snežnega leoparda. V osrčju tibetanskega višavja ga vpelje v subtilno umetnost čakanja, sledenja in potrpežljivosti. Na popotovanju skozi veličastno, prostrano pokrajino, ki jo naseljujejo nevidna bitja, dvojica razmišlja o človekovem mestu v naravi ter obuja čas, ko so "zveri, ljudje in bogovi še govorili isti jezik”.

Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.


od 2. junij do 30 junija

TRIUMF
Toplosrčen in humoren slavospev tovarištvu, medčloveškemu zaupanju in osvobajajoči moči umetnosti.

Étienne je igralec, a že dolgo ni stal na odrskih deskah. Trenutno vodi gledališko delavnico za zapornike. Njihova nadarjenost ga preseneti in odloči se, da z njimi na oder postavi Beckettovo igro Čakajoč Godota. Ko dobi dovoljenje, da zapornike popelje na turnejo po francoskih gledališčih, Étienne zaživi svoje sanje. Veliki finale bo njihov nastop v legendarnem pariškem Odéonu.

Film, postavljen v sodobno Francijo, je navdihnila resnična zgodba švedskega režiserja Jana Jönsona, ki je v osemdesetih letih s skupino zapornikov v švedskem zaporu uprizoril slovito Beckettovo dramo. Načrtovano premiero v Göteborškem mestnem gledališču pa so morali odpovedati, saj so igralci pobegnili. Samuel Beckett je novico komentiral z besedami: "To je najboljša stvar, ki se je zgodila igri, odkar sem jo napisal.”

Film je navdušil festivalska občinstva in prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljšo komedijo.AKTUALNO ZA OTROKE IN MLADINO:

od 14. maja do 14. junija

Je mogoče poleteti nad oblake? Jim in Ema v drzni pustolovščini ugotovita, da je med Zemljo in vesoljem še prostor za odkrivanje. Tudi samega sebe.

Enajstletni Jim je navdušen nad vesoljem in znanostjo. V šoli Jima vključijo v tekmovanje za najboljši znanstveni projekt. Učiteljica mu za partnerico določi Emo, ki se je po dolgi bolezni pravkar vrnila v šolo. Jim v hipu dobi idejo, da bi poustvarila Kittingerjev projekt Excelsior: to je balon s helijem, ki je avtorja prvotne ideje leta 1960 ponesel tako visoko, kot ni letel še noben človek. Ema nad tem sprva ni navdušena, kmalu pa premagovanje gravitacijske sile tudi zanjo dobi pomen. Tekmovanje je tik pred vrati, a zdi se, da bosta Ema in Jim kmalu odkrila še več kot mejo med vesoljem in Zemljo.

od 10. junija do 1. julija

BELA in SEBASTJAN
ob 70 letniki knjižne zbirke Sinji galeb
od 10. junija do 1. julija


MALI PRINC
Prvi celovečerni animirani film o Malem princu se pokloni svetu otroške domišljije, brez katerega bi bil vsakdan pust in žalosten in brez katerega ne morejo živeti niti odrasli. Ob 70- letnici knjižne zbirke Sinji galeb, v kateri je izšel roman Mali princ.

Mala deklica se pod maminim vodstvom pripravlja na vpis v prestižno šolo. Sprejemni izpiti so težavni in zanje se je treba učiti vse poletje. Dolgočasno rutino prekine Letalec, čudaški prijazni stari sosed, ki ji odpre vrata v nenavaden svet, v katerem je vse mogoče. Pripoveduje ji zgodbo o Malem princu, ki ga je srečal davno nazaj, po letalski nesreči sredi puščave. Tako se začne dekličino ganljivo popotovanje v lastno domišljijo, kjer sreča Malega princa in se z njim odpravi do njegovega asteroida. Skupaj ponovno odkrijeta čarobnost otroštva, deklica pa spozna, da resnično pomembne reči lahko vidi le s srcem.
 
Julij 2022
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31