Pedagoški program

 PODROBNEJŠI OPIS PEDAGOŠKIH PROGRAMOV si lahko ogledate tukaj

Sezona 2018 / 2019

Slamnikarski muzej gradi svoje poslanstvo na stalni razstavi zbirke slamnikov, slamnikarskih predmetov, pripomočkov, orodij, naprav, fotografij, dokumentov in življenjskih zgodbah ljudi, povezanih s slamnikarstvom.

Slamnikarski muzej varuje in hrani zbirko ter pridobiva nove dokumente in eksponate ter posreduje znanja iz slamnikarskih veščin. Hkrati je kraj, kjer se srečujejo ljudje, ki v ohranjeni dediščini slamnikarstva prepoznajo vrednoto in čutijo, da je to skupen in pomemben element, ki krepi našo lokalno ter nacionalno identiteto.


VODENI OGLEDI
Vodstvo po stalni razstavi 300 let slamnikarstva na Slovenskem, z možnostjo izbire prikaza pletenja kit iz slame in šivanja slamnika.
45-60 min / vse starosti / 1-2 €


MOJ PRVI SLAMNIK
Tematsko vodstvo po muzeju s predstavitvijo pripomočkov za izdelavo slamnikov (učni listi).
40-50 minut / predšolske skupine / 1,5 €

KAKO SO SLAMNIKI NAŠLI DOMŽALE?
Tematsko vodstvo po muzeju z razlago postopkov pridobivanja slame, pletenja kit in šivanja slamnikov (učni listi).
50-60 min / OŠ 1 / 1,5 €

OD SLAME DO SLAMNIKA
Spoznavanje razvoja slamnikarstva preko dveh zanimivih zgodb in doživljajsko-ustvarjalna delavnica s pletenjem kite iz slame (učni listi).
60-70 minut / OŠ 2 / 2 €

300-LET SLAMNIKARSTVA NA DOMŽALSKEM
Vodeni ogled po muzeju s predstavitvijo zgodovine slamnikarstva in doživljajsko-ustvarjalna delavnica s pletenjem kite iz slame (učni listi).
70-80 min / OŠ 3 / 2 €

ZLATA DOBA IN ZATON SLAMNIKARSTVA
Vodeni ogled po muzeju z vsebinskimi poudarki na naslovni temi in doživljajsko-ustvarjalna delavnica (učni listi).
80-90 min / SŠ / 2 €

SPREHOD MED TOVARNAMI SLAMNIKOV V DOMŽALAH (nov program)
Pred približno sto leti se je v Domžalah reklo: »Domžale so zrasle na slamnikih!« Vabimo vas na sprehod po mestu z odkrivanjem slamnikarskih tovarn. Nekatere so se ohranile, druge ne, vse pa pripovedujejo zanimive slamnikarske zgodbe. Vas zanima, kje so nekdaj izdelali milijon slamnikov na leto? (vodič, učni listi)
90 min / OŠ 2 in 3, SŠ / 3 €

 

Cene so po osebi, spremljevalci prost vstop.
PODROBNEJŠE INFORMACIJE o prijavah in cenah programov si lahko ogledate tukaj


MEDNARODNI MUZEJSKI DAN – DAN ODPRTIH VRAT (18. maj 2017)
LEGENDA O DOMŽALSKEM SLAMNIKU (Predstavitev nove mobilne spletne aplikacije)
Uporaba mobilnih - »pametnih« telefonov je danes običajna, kar lahko zelo dobro izkoristimo za izobraževalni namen. Muzeji lahko s pomočjo današnje tehnologije, obiskovalcem ponudijo inovativne načine raziskovanja in spoznavanja muzejske zbirke. Za Slamnikarski muzej v Domžalah je bila izdelana mobilna aplikacija, ki otrokom v starosti od približno 4 do 6 let na zanimiv interaktiven način približa muzejsko vsebino. Namen aplikacije je predstavitev kulturne dediščine in muzeja z otroške perspektive ter spodbujati njegovo željo po raziskovanju in pridobivanju znanja, omogočiti nove načine učenja ter mu pomagati pri opazovanju in vzpostavljanju interakcij z okoljem. Otroku omogoča, da se z muzejsko vsebino poveže na smiseln vendar kljub temu zanimiv in zabaven način.V muzeju je na voljo brezplačna internetna povezava, na katero se lahko prišlek s »pametnim« telefonom po želji poveže ob prihodu v muzej. Pri recepciji obiskovalci preko QR kode ali internetnega naslova pridejo do spletne strani, ki deluje kot aplikacija in ogled se lahko prične. Tak način ogleda muzeja je mišljen in zastavljen tako, da vsak posamezni otrok upravlja s svojim »pametnim« telefonom in si muzej ogleda ob spremstvu odrasle osebe. Pomen odrasle osebe pri ogledu je ključen, saj otroku predstavlja oporo tako pri orientaciji v prostoru, kot pri tem, da poskrbi za varnost otroka, mu pomaga, če se mu pri uporabi aplikacije kaj zaplete in z otrokom ostaja v komunikacijskem odnosu.

Avtorici projekta Neži Burger se zahvaljujemo za sodelovanje


 
Avgust 2020
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31