Koncertni

Vrhunski koncerti klasične glasbe pod umetniškim vodstvom Mateta Bekavca.


"SREČANJE S HUDIČEM”
koncert / nastopajo: Roman Kim (violina), Jure Goručan (klavir) / program: Paganini, Kim, Liszt, Prokofijev, Ligeti / Magija virtuoznosti na sami meji ...

Koncertni ognjemet v pričakovanju Noči čarovnic.
Po lanskoletni odpovedi, tokrat v družbi z nami kar dva hudička v soočanju z demonskim, magičnim, vražjim...

Virtuoznost na meji zmožnega ter pomikanje teh v nove dimenzije, fascinacija, ki je skozi stoletja očarala tudi svet glasbe. Nicolo Paganini in tudi Franz Liszt sta v svojem času veljala za neke vrste čarovnika. Igranju na violini in klavirju sta dala magičen, celo demonski pridih in tehniko igranja njunih inštrumentov povzdignila nad meje takrat možnega. Njuno igranje in tudi način življenja opisuje tudi število anekdot iz tistega časa...

Slavni violinist Nicolo Paganini je v navzočnosti odličnih dam ponovno kršil novi zakon proti kajenju. Ko ga je ena izmed njih na to vljudno opozorila je samo pripomnil: »Madame, kjer so angeli, morajo biti tudi oblaki«. In mirno kadil naprej.

Marsikaterega od nas včasih zamika ali očara tisto »nemogoče«, nekateri se pasivno opajamo s tem mističnim napitkom, druge tudi aktivno zamika preskok.
Tako Roman Kim kot tudi Jure Goručan sodita med glasbenike, ki izraznost iščeta v novih tehnikah in govoricah glasbene virtuoznosti.
Roman Kim nadaljuje niz violinistov »revolucionarjev«, ki za svojo virtuoznost in nove tehnike izraznosti potrebuje novo »ozemlje«, ki ga išče v lastnih kompozicijah in s tem nadaljuje tradicijo demonskih violinistov – komponistov (Tartini, Paganini, Ysaye...)

»Žalostna, pa vendar velika je usoda umetnika« ( F. Liszt )
»Naj emocije žarijo in svetijo v njihovem značaju ne da bi jih vrednotili kot realne ali imaginarne«

Program: Tartini, Paganini, Liszt, Prokofiev, Ysaye, Ligeti, Kim
Izvajalci: Roman Kim - violina, Jure Goručan - klavir
"LEPOTICA IN ZVER”
koncert / nastopajo: Irena Grafenauer, Sergio Azzollini, Mate Bekavac, abonmajski orkester / program: Strauss, Winter, Mendelsohn, Devienne, Mozart / Dvojni koncerti, koncertantne simfonije , inštrumentalne drame v izvedbah izven meril, ki se dotikajo, so nepozabne in imajo moč spreminjanja ...

Solistov na tem koncertnem večeru ni potrebno dodatno predstavljati, saj so na domžalskem odru s svojimi inštrumenti in svojo umetnostjo pričarali že kar nekaj nepozabnih koncertov. Kreativni programi so zame tudi tisti, ki nas spoznavajo z novim, čeprav starim, še posebej, če skupaj lahko izzveni nekaj »znanega« z manj znanim.

Tokrat v klasičnem duhu nekaj redko slišanih skladateljev in njihovih partitur (Breval, Winter) ter tudi nekaj zimzelenih...Iz vsakega glasbenega obdobja poznamo kar nekaj skladateljev oz. vsaj kakšno njihovo delo, ki je ostalo v senci bolj znanih kolegov ter le redko izzveni na koncertnih odrih.

Manj znana dvojna koncerta oz. koncertantna simfonija postavljena ob bok Straussovem skoraj Mozartovskem koncertinu in Mozartovi koncertantni simfoniji (tokrat v priredbi za flavto in klarinet ).

Straussov Concertino za fagot in klarinet sodi med njegova zadnja dela (pred Štirimi zadnjimi pesmimi). Kljub Straussovem poznem življenjskem obdobju pa je delo v nasprotju z »bombastičnimi« mladostnimi simfoničnimi pesnitvami bolj klasično prosojno, sicer jesensko obarvano, na trenutke skoraj kot da bi prišlo iz Mozartovega peresa.

Dvojni koncerti v mojih očeh kličejo po še večji dialektiki, po še večji čuječnosti, čutnosti in sposobnosti spontane, skoraj improvizacijske reakcije udeležencev in še bolj spominjajo na operno kontrastno izraznost in so v svoji govorici instrumentalne drame...

Program: Breval, Winter, Mendelsohn, Mozart, Strauss
Izvajalci: Irena Grafenauer, Sergio Azzolini, Mate Bekavac in Abonmajski orkester"PREDNOVOLETNI KONCERT Z DUNAJSKIM FILHARMONIKOM”
koncert / nastopa: Rainer Honeck (violina) z gosti / program: Carte blanche Rainer Honeck / Po lanskem navdušujočem gostovanju zopet pri nas koncertni mojster Dunajskih filharmonikov z gosti.

Po gostovanju v minuli sezoni se k nam kljub prepolnem urniku vrača Rainer Honeck, koncertni mojster dunajskih filharmonikov.

V veliko zadovoljstvo nam je, da je kljub številnim obveznostim v matičnem kolektivu in mnogih gostovanjih po svetu našel čas tudi za koncert pri nas.

Mislim, da mu vsi, ki smo bili na njegovem koncertu februarja lahko zaupamo in se pustimo presenetiti, tako s formacijo kot tudi s programom. Iz svobode in zaupanja se lahko porodijo umetniški presežki...

»Carte blanche« za Rainerja Honecka torej, ki s svojim imenom in statusom ter že slišanim, «garantira« za bogat poustvarjalen večer...

Izvajalci: Rainer Honeck in gostje...


"IMATE RADI BRAHMSA”
Jerusalem Music Festival on tour / koncert / nastopajo: Elena Bashkirova (klavir), Michael Barenboim (violina), Julian Steckel (violončelo) / program: Brahms / Prestižni festival z bližnjega vzhoda na turneji s postajo na domžalskem odru.

Mednarodni festival komorne glasbe iz Jeruzalema bo svojo turnejo začel na našem odru in sicer z Brahmsovimi godalnimi triji. S tem koncertom nadaljujemo niz koncertov posvečenih opusu enega samega komponista. Tovrstni koncerti nudijo globlji vpogled v zvočno in izrazno sliko posameznega skladatelja, v umetniški razvoj ter na kakršen način je uglasbil in našel rešitve za vprašanja, ki jih postavlja življenje. Zaznavanje notranje dinamike in izraznega emocionalnega razpona so pri tovrstnih programih dosegljivi posameznikom, ki so se naučili poslušati ali so pač odprti za moč dotika in pretresa, ki ga v sebi nosi »velika umetnost« in glasbena poustvaritev...

Glasbeniki, interpreti tega koncerta vsi izhajajo iz bogatih glasbenih tradicij, bodisi že preko materinega mleka, očetovskega vzora ali pač vsakodnevne obdanosti in aktivnega muziciranja z največjimi umetniki in osebnostmi današnjega časa, ki so v njihovem glasbenem razmišljanju in poustvarjanju pustile neizbrisen pečat.

Program: J. Brahms
Izvajalci: Elena Bashkirova - klavir, Michael Barenboim - violina, Julian Steckel - violončelo"AKADEMIJA KRONBERG V GOSTEH”
koncert / Varovanci ene najbolj elitnih privatnih glasbenih akademij iz Kronberga na odru skupaj z Matetom Bekavcem.

Muziciranje z mladimi glasbeniki je zame vedno znova neprecenljiva izkušnja. Zame so pri nas takšni projekti iz tega ali onega razloga žal precej omejeni in celo nemogoči, a že nekajkrat sem v tujini doživel nekaj nepozabnih koncertov z mladimi.

Najbolj izpolnjujoče izkušnje sem v zadnjih letih imel vedno v sklopu Akademije v Kronbergu, malem mestecu pri Frankfurtu. Ta elitna inštitucija ima dvajset rednih študentov (violina, viola, violončelo), ob rednem študiju pa vsako leto organizirajo vrsto mojstrskih tečajev, festivalov in delavnic, ki se jih po izredno zahtevnih avdicijah udeleži jagodni izbor mladih glasbenikov iz celega sveta. Mladi muzicirajo in si izkušnje nabirajo kar na odru in to z najbolj imenitnimi glasbeniki današnjega časa... Kdo si ne bi želel muzicirati skupaj z D. Barenboimom, A.Schiffom, G. Kremerjem, L. Harrellom, M.Perenyijem, S.Isserlisom ....?

Glasbeniki so skrbno izbrani in vsi že izredno uspešni inštrumentalisti, ki dosegajo največje uspehe na glasbeni sceni, poleg tega pa se urijo v komornem muziciranju z največjimi mojstri današnjega časa, kar so seveda zelo dragocene izkušnje, darilo za vse življenje...
Tokrat prvič pri nas, in upam se mnogokrat v bližnji bodočnosti, najbolj perspektivni godalci svetovnega kova...


"ŠTIRI ZA TRIO?”
koncert / nastopajo: Irena Grafenauer (flavta), Sergio Azzollini (fagot), Robert Levin (klavir), Mate Bekavac (klarinet) / program: Beethoven, Weber, Glinka / Večer komorne glasbe "par exellence”.

Redko slišimo štiri glasbenike, ki svoje solistične sposobnosti, profesionalne usmerjenosti in ne nazadnje tudi karakterne različnosti, na tako prefinjen način vtkejo v govorico komorne glasbe in jo povzdignejo v vrhunec glasbenega muziciranja in komuniciranja. V interpretacijah klasično romantičnega programa z deli Beethovna, Webra in Glinke, ki presegajo dosedaj slišano in transcendirajo kakršnokoli etiketiranje ter popeljejo v nove svetove...

Takšen umetniški dogodek lahko spremeni zaznavanje življenja tako poustvarjalcem kot tudi poslušalcem. V družbi takšnih umetnikov ni prostora za ravnodušnost in tradicionalno uglajenost »klasičnega občinstva«. Komorni koncert klasične glasbe v današnjem pomenu (beri dolgočasna »popeglanost«) transcendira v svet, kjer v tistem trenutku obstaja le eno. Tisto eno, ki je nad vrednotami pravilnosti, stilne ustreznosti, ozkogledne inštrumentalne primernosti...Ko narobe postane prav in obratno...Ko vse vrednote razblinijo valovi čiste energije in začutimo le ta goli trenutek...

Pridite, če si upate..:)

Program: Beethoven, Weber, Glinka
Izvajalci: Irena Grafenauer, Sergio Azzolini, Robert Levin, Mate Bekavac
 
Julij 2017
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(1)
21:30
NOČNE PTICE
Nocturnal Animals
triler
12-18
Drugi naslov
Drugi izvirni naslov
komedija
01-08
Naslov novice
Izvirni naslov
Drama
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic