Pedagoški programi

Muzejska hiša Menačenkova domačija je pomemben prostor domžalske kulturne dediščine zaradi ohranjanja in prikazovanja domžalske preteklosti, ki sloni na obrtniški tradiciji. Hiša je bila zgrajena na prehodu iz 19. v 20. stoletje kot bivališče in delavnica krojaške družine Ahčin z domačim imenom »Pr’ Menačnk«.

Od leta 2003 dalje je domačija obnovljena in preurejena v etnološki muzej. Bogato opremljena s starimi predmeti in pohištvom je avtentičen prikaz nekdanje podobe hiše in življenja kmečko obrtniške družine. Bivalni del hiše je namenjen etnografski zbirki, v gospodarskem delu pa so urejeni razstavni prostori za likovne in muzejske razstave.


VODENI OGLED
V muzejski hiši sta na ogled stalni razstavi o kmečko-obrtniški družini Ahčin in o kiparju Francetu Ahčinu. Mesečno se odvijajo tudi priložnostne umetniške in muzejske razstave s temami iz lokalne in nacionalne kulturne dediščine. Vodeni ogled je prilagojen starosti udeležencev.
30-45 min / vse starosti / 0,50 €              


V KROJAŠKI DELAVNICI (tematski vodeni ogled)
Sprehod po stalni etnološki razstavi nas popelje v čas, ko so krojači izdelovali obleke sprva ročno v hišnih delavnicah. Preko zgodb o krojaški družini Ahčin, ki je živela v hiši, spoznavamo delo in življenje krojača, njegove pripomočke in orodja ter poskušamo ugotoviti njihovo uporabo. Za zaključek lahko poskusimo zašiti gumb ali izdelati igračo kot nekoč – žoga iz odslužene nogavice.
45 min / predšolske skupine, OŠ / 1 €
 

ČAJANKA (doživljajska delavnica)
Na čajanki bomo preizkusili čaj iz domačega zeliščnega vrta, spoznavali zdravilne učinke različnih zelišč ter si ogledali novo pridobitev domačije – čajno kuhinjo, kjer se skrivajo različne zgodbe o zeliščarstvu in zdraviteljstvu na Domžalskem. Zeliščarsko srečanje zaključimo z zeliščno pobarvanko, s katero podrobneje spoznamo izbrano zdravilno rastlino.
45 min / predšolske skupine, OŠ / 1 €
 

CVETJE IZ PAPIRJA (delavnica)
V delavnici se bomo naučili osnov izdelovanja cvetja iz krep papirja, pri izdelavi nam bodo priskočile na pomoč spretne roke mojstric izdelovanja te že pozabljene ročne spretnosti.
45 min / OŠ, SŠ / 1 €
 
TISKANJE PRTIČKOV (delavnica)
Posebne vrste domača hišna obrt v Domžalah je bilo izdelovanje papirnatih prtov za jaslice. V delavnici se bomo spoznali z zbirko klišejev iz kamnov za tiskanje, ki jih je izdelal Martin Flis v začetku 20. stoletja. V delavnici si bomo za dragocen spomin potiskali svoje prtičke ali pa že potiskane pobarvali.
45 min / OŠ, SŠ / 1 €
 


IZ DOMŽALSKE LJUDSKE ZAKLADNICE (doživljajska delavnica)
Pripovedno urico bomo preživeli v družbi pripovedovalke ob krušni peči, ki nam bo predstavila zgodbe iz Domžal in okolice, slovenske ljudske običaje in pregovore (izbor pripovedk tudi po dogovoru).
60 min / vse starosti / 2 €

IZKUSITE DEDIŠČINO MESTA DOMŽALE (Slamnikarski muzej in Menačenkova domačija)
Vodeni ogled po stalni slamnikarski zbirki s prikazom pletenja kit iz slame in šivanjem slamnika ter vodeni ogled po muzejski hiši v neposredni bližini (z dodatnim programom po dogovoru).             
120-150 min / OŠ 2 in 3, SŠ / 4-5 € 
 
Avgust 2020
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31