Filmska vzgoja

V Mestnem kinu Domžale ponujamo več možnosti za izvedbo šolskih projekcij, ki temeljijo na aktualni ponudbi filmov ter na seznamu priporočenih filmov, za katere imamo pripravljene tudi dodatne materiale in dejavnosti. Po ogledu izbranega filma lahko izvedemo tudi pogovore ali delavnice, po animiranih filmih za najmlajše pa izvajamo ustvarjalne delavnice, povezane z animacijo in optičnimi igračami.

SPLETNE ŠOLSKE PROJEKCIJE IN DODATNE VSEBINE
V primeru zaprtja šol, vrtcev ali Mestnega kina Domžale, omogočamo tudi spletne filmske projekcije. Na voljo so filmi, ki so označeni s posebno nalepko. Po projekcijah lahko (običajno preko aplikacije Zoom) izvedemo tudi pogovore po filmu, delavnice optičnih igrač ali vodstvo po Mestnem kinu Domžale.

KINO IZ KOVČKA
V zadnjem letu smo se sočali z najrazličnejšimi razmerami in ker včasih ni bil mogoč ali pa je bil otežkočen prevoz do kina, smo se odločili, da naš kino spravimo v potovalni kovček in se odpravimo naokoli. Če imate primeren in dovolj velik prostor, ki lahko služi kot začasna kino dvorana, lahko filmsko projekcijo izvedemo na vaši šoli ali v vrtcu ter jo pospremimo s pogovorom ali delavnico.

BREZPLAČNI PROGRAMI FILMSKE VZGOJE
V šolskem letu 2021/22 bomo znova izvajali programe filmske vzgoje, ki bo otrokom iz vrtcev ter osnovnih in srednjih šol iz Domžal in okoliških občin omogočil brezplačen ogled filma s spremljevalno dejavnostjo. V ta namen smo naredili poseben izbor filmov in nabor spremljevalnih aktivnosti. Število mest je omejeno, zato prijave za brezplačne filmske dejavnosti zbiramo do zapolnitve mest. Program izvajamo tudi v primeru spletnih filmskih projekcij.

FILMSKI KLUB
V sodelovanju s šolami, predvsem kot povezava z izbirnim predmetom Filmska vzgoja in izbirnimi predmeti na področju Vzgoje za medije, Likovnega snovanja ... V šolskem letu 2021/2022 se bomo srečavali enkrat mesečno oz. v dogovorjenih terminih: najprej si bodo mladi z mentorji ogledali izbrani film in se o njem pogovarjali z gostom (filmski ustvarjalci, teoretiki, filmski kritiki ...) in izpostavili izbrano temo. Med letom bodo tako delali intervjuje, pisali recenzije in raziskovali filmsko produkcijo. Dejavnost je za šole iz Domžal in okoliških občin, ki izvajajo izbirni predmet Filmska vzgoja, brezplačna. Filmski klub izvajamo tudi s pomočjo spletnih filmskih projekcij in pogovorov preko Zooma.

FILMSKI KULTURNI DAN
Vsak je že kdaj obiskal kino, le redki pa vedo, kaj vse se mora zgoditi, da do filmske projekcije sploh pride. Od kod prihaja zvok in slika, kdo je kinooperater in kakšni zanimivi pripomočki se skrivajo v njegovi kabini? Odgovore na vsa vprašanje in še marsikaj drugega boste izvedeli v okviru »filmskega kulturnega dneva«. Najprej si bomo ogledali film, potem se bomo o filmu pogovarjali, nato pa se odpravili še na ustvarjalno delavnico in ogled kina. | Trajanje: glede na dolžino filma in dodatnih dejavnosti | Cena: 6 eur (vključena kino vstopnica, vodstvo in delavnica). Spremljevalci brezplačno. | OŠ, SŠ

INFORMACIJE IN PRIJAVA
Za šolske projekcije, Filmski klub in brezplačne filmske vsebine se lahko prijavite na elektronskem naslovu jure@kd-domzale.si, za dodatne informacije pa lahko pokličete na 01/722 50 50 oz. 031 322 551 (kontaktna oseba je Jure Matičič).

SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV
Spodaj so navedeni priporočeni filmski naslovi glede na primernost po letih, na voljo pa je tudi vsa aktualna ponudba filmov za otroke in mladino. Gre za filme, za katere menimo, da izstopajo po kvaliteti, sporočilni vrednosti in možnosti poglobljenega pedagoškega dela, pogovora po filmu, ustvarjalnih delavnic …


ŠOLSKO LETO 2021/2022

!!! NOVO !!!

TUDI MIŠI GREDO V NEBESA / sinhronizirano, 6+


družinski animirani film / Myši patří do nebe / režija: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček / scenarij: Alice Nellis, Richard Malatinský / slovenski glasovi: Maja Kunšič, Gašper Jarni, Primož Pirnat, Blaž Šef, Matej Puc, Vesna Pernarčič, Gašper Malnar, Asja Kahrimanovič-Babnik / 2021, Češka, Slovaška, Poljska, Francija / distribucija: Društvo 2 koluta / 87'

 

Bojevita miška Hopka in plahi lisjak Beloprsec se po nesrečnem pripetljaju nevede znajdeta v živalskih nebesih. V tem nenavadnem okolju morata pozabiti na svoje naravne nagone in na popotovanju po novem svetu združiti moči. Miška in lisjak po številnih dogodivščinah in nepričakovanih prigodah naposled postaneta najboljša prijatelja. Film Tudi miši gredo v nebesa govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu, pa tudi o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Pokaže nam, da je vse, kar se zdi že skoraj končano, lahko začetek nečesa novega.

 


!!! NOVO !!!

JAZ, RDEČA PANDA / sinhronizirano, 7+


družinski animirani film / Turning Red / režija: Domee Shi / scenarij: Julia Cho, Domee Shi / slovenski glasovi: Vita Renko, Mojca Funkl, Zoja Trbovc Mihajlović, Toja Tetičković Oman, Ela Đurič Ribič, Nejc Heine, Maja Končar, Martin Pibernik / 2021, ZDA / distribucija: Blitz / 100'

 

Mei je čisto navadna najstnica, ki se močno trudi, da bi bila mamina poslušna deklica, na drugi strani pa jo premetavajo pubertetniška čustva. Njena preveč zaščitniška mati Ming se trudi, da nikoli ni predaleč od svoje hčere in za najstnico je to prava nočna mora. In kot da že same spremembe v odraščajočem telesu in njenih odnosih ne bi bile dovolj, se za nameček vsakič, ko se malce preveč navduši, spremeni v velikansko rdečo pando! In najstnici se to dogaja zelo pogosto.

 


!!! NOVO !!!

ŠOLA ČAROBNIH ŽIVALI / podnapisi, 7+


mladinski film / Die Schule der magischen Tiere / režija: Gregor Schnitzler / scenarij: Viola M. J. Schmidt, John Chambers, po romanu Margit Auer / igrajo: Emilia Maier, Leonard Conrads, Loris Sichrovsky, Nadja Uhl, Milan Peschel / 2021, Nemčija, Avstrija / distribucija: Karantanija / 93'

 

Na šoli Winterstein je Ida nova učenka. Na prvi pogled je šola videti povsem običajno, vendar v njej vladajo zoprni ravnatelj in frajerski sošolci, zaradi katerih je težko sklepati nova prijateljstva. Še sreča, da je v razredu simpatičen in nekoliko štorast sošolec Benni. Ida pa ni edina, ki je nova na šoli. S poučevanjem pričenja tudi učiteljica Cornfield, ki ve in zna izjemne reči! Že na prvi šolski dan oznani nenavadno presenečenje: dva učenca bosta kmalu dobila čarobni govoreči živali. Naslednji dan Benni prejme starodavno želvo Henrietto, Ida pa zvitega lisjaka Rabbata. Morda pa na novi šoli le ne bo tako slabo? A kaj ko ponoči skrivnostno izgine šolska ura – in otroci morajo zdajdokazati, da za tatvino niso krivi. Film Šola čarobnih živali je nastal po izjemno priljubljeni knjižni seriji Šola magičnih živali, ki je prevedena tudi v slovenščino.

 

 

!!! NOVO !!!

BERTOV DNEVNIK / podnapisi, 10+


družinski film / Berts dagbok / režija: Michael Lindgren / scenarij: Tapio Leopold / igrajo: Hugo Krajcik, Julia Pirzadeh, Frank Dorsin / 2020, Švedska / distribucija: Fivia / 89'

 

Bert je običajen trinajstletnik: obožuje superjunake, ne mara koriandra in rad sanjari. Na primer o tem, da je najbolj »kul« sedmošolec na šoli, ki ga lahko ljubi le najbolj »kul« dekle na šoli. In še to: Bert piše dnevnik! Prvi šolski dan dobi v dnevniku kar štiri zvezdice in pol. Bert se namreč zaljubi v najbolj »kul« devetošolko, ki jo vsi kličejo »Jogurt Lejla«. Kmalu ugotovi, da je Amira, njegova nova sošolka, Lejlina sestra. Da bi se ji približal, se spoprijatelji z Amiro. A ko Bert na Lejlini postelji najde dnevnik, ga zasrbijo prsti. Kako bolje očarati dekle in si utreti pot do njenega srca, če ne s poznavanjem njenih skrivnosti? Da nastane omleta, je pač treba razbiti jajce! Bert sledi dnevniškemu zapisu, a ga usoda in srce odpeljeta drugam. Film je posnet po uspešni knjižni seriji Bertovih dnevnikov švedskega pisateljskega dueta Andersa Jacobssona in Sörena Olssona, sicer avtorjev še enega švedskega otroškega knjižnega in filmskega junaka Suneja.

 

 

!!! NOVO !!!

PRVI SNEG / podnapisi, 11+


mladinski film / režija: Hamy Ramezan / scenarij: Hamy Ramezan, Antti Rautava / igrajo: Aran-Sina Keshvari, Shahab Hosseini, Shabnam Ghorbani, Kimiya Eskandari / 2020, Finska / distribucija: Demiurg / 82'

 

Budilka zazvoni, mama vstane iz postelje, nežno prebudi moža in otroka, družinski jutranji obred, očetove nagajive šale. Družina Mehdipour v azilnem domu čaka na odobritev prošnje za azil. Ko je ta zavrnjena, poskusijo s še zadnjo možnostjo pritožbe. Med čakanjem na odgovor njihovo življenje poteka v ritmu vsakdana, ki ga ob večerih bogatijo vesela druženja s sosedi. Začenja se novo šolsko leto, ki 13-letnemu Raminu prinese razne dogodivščine in celo prvo ljubezen. Dnevi minevajo med zadnjimi žarki poletja in zeleno jesensko meglico; čeprav se majhen in topel svet družine Mehdipour lahko spremeni v vsakem trenutku, jim ne zmanjka poguma.

 

 

!!! NOVO !!!

STENA – VZPON DO ZLATA / podnapisi, 12+


športni dokumentarni film / režija: Nick Hardie / 2022, Velika Britanija / distribucija: Art kino mreža Slovenije / 95'

 

»Stena – vzpon do zlata« v obdobju dveh let spremlja štiri vhunske plezalke: Janjo Garnbret, Shauno Coxsey, Brooke Raboutou in Miho Nonaka. V kvalifikacijah za olimpijske igre se borijo, da bi si prislužile svoje mesto v Tokiu, nato pa se soočijo z naporno sezono tekmovanj in treningov, sredi katere se zaradi pandemije Covid-19 vse ustavi, olimpijske igre pa so prestavljene. Medtem ko se mlade plezalke na poti v Tokio soočajo s svojimi duševnimi in fizičnimi demoni, film razkrije osupljiv in navdihujoč vpogled v to, kaj je potrebno žrtvovati za to, da si vrhunski plezalec, olimpijec in navsezadnje kaj pomeni biti človek.


POTEPANJE PAPIRNATEGA ZMAJA / brez dialogov, 4+

kratki animirani filmi / različni avtorji / 2021 / 34'

Sporočilno in likovno raznolik program kratkih animiranih filmov s festivala animiranega filma Animateka. Koyaa – izmuzljiv papir: Zabavne prigode priljubljenega junaka s predmeti iz vsakdanjega življenja; G. Noč ima prost dan: Gospod Noč podnevi v mestu ugaša luč; Zmaj: Ganljiva pripoved o dečku in njegovem dedku; Tok tok: Rumena podmornica odkriva pisano morsko kraljestvo; Mitch-match: Vžigalica se odpravi na potep; Oblačno: Palček se odloči, da bo pregnal oblak; Princ Ki-Ki-Do - Begunec: Neustrašni piščanček rešuje dolgovratega noja.


ŠKRATKI / sinhronizirano, 5+

animirani film / Die Heinzels - Rückkehr der Heinzelmännchen / režija: Ute Von Münchow-Pohl / scenarij: Jan Strathmann / slovenski glasovi: Matej Recer, Maša Derganc, Asja Kahrimanovič, Gašper Jarni, Vesna Pernarčič, Andrej Murenc, Iztok Luzar / 2019, Nemčija / 78'

Škratinja Helvi ima dovolj! Škrati so vedno skrivaje pomagali mestnim obrtnikom, sedaj pa se že več kot 200 let skrivajo v podzemnih rovih, kamor jih je pregnala žena zlobnega krojača. A živahna Helvi si želi akcije, zato se s prijateljema odpravi na površje in naleti na propadlega peka Thea, ki mu je pohlepni brat Bruno skoraj že ugonobil posel. Helvi je jasno: njen novi prijatelj potrebuje pomoč. In kdo bi bil za to bolj primeren kot škrati?


KAPA / v slovenščini, 6+

film za otroke /  režija: Slobodan Maksimović / scenarij: Sasa Eržen / igrajo: Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković, René Štúr, Klemen Slakonja / 2021, Slovenija, Slovaška, Luksemburg, Hrvaška / 81'

Erik je devetletni deček, ki živi v mladinskem domu. Njegova edina vez s staršema je kapa, ki jo ves čas nosi na glavi, saj mu jo je spletla mama. Ves čas se mora braniti pred dečkoma in starejšo deklico, ki ga izkoriščajo in zafrkavajo. Njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Sedemletna Lučka ima premožno družino, ki ji lahko kupi vse, kar si želi. Le sestrice ne. In kužka, ki si ga želi za božično darilo. A čarobni čas praznikov pripravlja presenečenje za oba. Erik je izžreban, da božič preživi pri dobrodelni družini. Otroka se tako znajdeta skupaj, ne da bi hotela. Lučka se zmrduje in tudi Erik v njej vidi le razvajeno deklico. Sredi noči pa v dnevni sobi zalotita Božička, ki je v resnici preoblečeni ropar. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu se znajdeta na ulici. Začne se prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči obema prinese izpolnitev želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.


LUKA / sinhronizirano, 6+

animirani film / Luca / režija: Enrico Casarosa / scenarij: Jesse Andrews, Mike Jones / glasovi: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Sacha Baron Cohen, Maya Rudolph, Giacomo Gianniotti, Jim Gaffigan, Sandy Martin, Emma Berman, Francesca Fanti / 2021, Italija, ZDA / 100'

Mladi deček na italijanski rivieri doživi nepozabno poletje, polno sladoleda, špagetov in neskončnih voženj s skuterji. Luka si vse pustolovščine deli s svojimi novimi prijatelji, a za vso poletno zabavo se skriva globoko varovana skrivnost: Luka je v resnici morsko bitje iz drugega sveta, skritega globoko pod gladino morja.


DIVJA SLOVENIJA / v slovenščini, 6+

dokumentarni film / režija: Matej Vranič / scenarij: Matej Vranič, Marjan Žiberna / nastopa: Jure Longyka / 2021, Slovenija

V filmu se podamo v pet ekosistemov: med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, spustimo se v podzemne jame kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski in tudi rastlinski svet, odkrivamo skrivno življenje živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Film, ki se odvija v obdobju enega leta, gledalca tudi popelje skozi značilne slovenske pokrajine in ga kratko seznani z njihovimi glavnimi značilnostmi. Poseben pečat dajejo filmu bogata ekosistemska diverziteta in posnetki redko videnih prizorov iz narave.


DUŠA / sinhronizirano, 9+

družinski animirani film / Soul / režija: Pete Docter, Kemp Powers / scenarij: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers / slovenski glasovi: Rok Kunaver, Iva Krajnc Bagola, Blaž Šef, Damjana Černe, Pia Zemljič, Uroš Buh, Vesna Jevnikar Perko, Štefan Kušar, Klemen Bunderla / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 107'

Joe Gardner je srednješolski učitelj glasbe, ki že vse življenje sanjari o tem, da bi nastopil kot jazzovski glasbenik. Ko na odprtem odru newyorškega kluba Half Note Club navduši občinstvo, končno dobi priložnost za nastop. A zgodi se mu nekaj povsem nepričakovanega – na poti iz službe pade v cestni kanal in ostane brez duše. Znajde se na seminarju, kjer duše razvijajo in pridobivajo strast, preden jih transportirajo v novorojenčke na Zemlji. Med drugimi Garner spozna tudi obupano dušo 22, ki se že leta trudi, da bi zapustila seminar in se na Zemljo vrnila preden bo prepozno.


PRINČEVO POTOVANJE / podnapisi, 9+

animirani film / Le voyage du prince / režija: Jean-François Laguionie, Xavier Picard / scenarij: Jean-François Laguionie, Anik Leray / glasovi: Enrico Di Giovanni, Thomas Sagols, Gabriel Le Doze, Marie-Madeleine Burguet-Le Doze, Célia Rosich, Catherine Lafond, Frédéric Cerdal, Patrick Bonne / 2019, Francija, Luksemburg / distribucija: Društvo 2 koluta / 76'

Starega laanškega princa Laurenta naplavi na obalo oddaljene dežele, kjer ga najde dvanajstletni Tom. Zatočišče dobi v zapuščenem muzeju, kjer Tom prebiva s staršema znanstvenikoma in njuno pomočnico. Profesor se nemudoma loti preučevanja. Princa natančno opazuje od blizu in daleč, skuša razumeti njegov jezik, izvedeti vse o njegovi deželi, običajih in kulturi. Končno bo lahko svetu znanstvenikov dokazal, da obstajajo poleg njihove tudi druge opičje civilizacije! Vendar princa iz oddaljene dežele znanost ne more povsem razumeti. Videti je, da ga zares lahko razume le mladi Tom. Njuna radovednost in čudenje nad drug drugim sta brezmejna in med njima se hitro splete nežna prijateljska vez. Vendar pa prinčeve drugačnosti ne sprejemajo vsi tako odprto, še najmanj pa širša znanstvena skupnost. Tom in princ bosta morala pobegniti in se podati na nadaljnje odkrivanje čudovito pisanega in prepletenega sveta.


PREKO MEJE / podnapisi, 10+

mladinski vojni film / Flukten Over Grensen / režija:  Johanne Helgeland / scenarij: Maja Lunde, Espen Torkildsen / igrajo: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Ellingsen, Samson Steine / 2020, Norveška / 85'

Zgodba o 10-letni Gerdi in njenem malo starejšem bratu Ottu, se odvija med drugo svetovno vojno. Njuni starši na skrivaj sodelujejo v norveškem odporniškem gibanju. Tik pred božičem leta 1942 starše aretirajo in otroka ostaneta sama. Še isti dan pa najdeta doma v kleti Sarah in Daniela, ki se morata skrivati, saj sta Juda. V klet sta ju skrila Ottova in Gerdina starša. Hitro spoznata, da morata dokončati, kar sta začela starša in da morata Danielu in Sarah pomagati pobegniti iz nacistične Norveške v nevtralno Švedsko, kjer ju čaka njun oče. Dobitnik nagrade EFA, evropske nagrade mladega filmskega občinstva 2021.


DEŽELA NOMADOV
  / podnapisi, 16+

drama / režija: Chloé Zhao / scenarij: Chloé Zhao, po knjigi Jessice Bruder / igrajo: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Swankie, Bob Wells / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 108'

V propadajočem mestecu v Nevadi se po devetih desetletjih delovanja zapre tovarna gradbenega materiala, ki je edina skrbela za zaslužek v mestu. Tisoče delavcev ostane brez službe, kraj izgubi celo poštno številko in se spremeni v mesto duhov. Šestdesetletna Fern, ki je v tovarni delala v kadrovski službi, se odpravi v neznano. Njen dom postane kombi in tako postane ena izmed modernih nomadov, tavajočih po opuščenih delih sveta, ki se znajdejo, kakor se pač lahko, opravljajo priložnostna dela, da ne bi potonili čisto na dno. Tako svobodno življenje je po drugi strani lepo, saj se ti ljudje srečujejo, družijo, razvijajo svoj duh medsebojnega razumevanja in solidarnosti. Nekaj, kar vsem nam manjka.


ŠVIC / podnapisi, 16+

drama / Pot / režija: Magnus Von Horn / scenarij: Magnus von Horn / igrajo: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski, Tomasz Orpinski, Lech Lotocki, Magdalena Kuta, Dominika Biernat, Katarzyna Dziurska, Wiktoria Filus, Bartosz Sak, Edgar Griszczuk, Katarzyna Cynke / 2020, Poljska, Švedska / distribucija: Demiurg / 100'

Sylwia je tridesetletna fitnes motivatorka iz Varšave, ki je zaslovela s svojimi objavami na družbenih omrežjih. Športnica vsak dan trdo dela, da bi svoje telo ohranila v čim boljši formi, obenem pa poskuša navdihniti na tisoče drugih, da bi stopili na isto pot. Ko nekega dne na Instagramu objavi zapis, v katerem prizna, da se počuti osamljeno, se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec. Sylwia ga sprva ignorira in se poskuša še naprej osredotočati na svoj naporni urnik, a ko njegovi poskusi postanejo vse bolj vulgarni, dekle vse težje ohranja nasmeh na obrazu. Nekega dne Sylwia gostuje v priljubljeni televizijski oddaji in javnosti spregovori iz srca. Takrat prvič spozna, kdo ali kaj je v življenju zares pomembno.


ŠOLSKO LETO 2020/2021

GRETA / podnapisi, 9+

dokumentarni film / I am Greta / režija: Nathan Grossman / scenarij: Olof Berglind, Peter Modestij / igrajo: Greta Thunberg, Svante Thunberg, António Guterres, Arnold Schwarzenegger / 2020, Švedska / distribucija: Demiurg / 97'

Avgusta 2018 je petnajstletna Greta Thunberg začela šolsko stavko zaradi podnebnih sprememb. Njen moto je bil: Če odraslim ni mar, kakšno Zemljo bodo zapustili svojim potomcem, zakaj bi se morali najstniki pridno učiti v šolah? V nekaj tednih je to dejanje dobilo globalne razsežnosti in tiha švedska najstnica z zametki avtizma je postala svetovno znana aktivistka. Film spremlja Gretino življenje od prelomnega dogodka, ki jo je povzdignil iz anonimnosti, do njenih nastopov na konferencah in soočenj s politiki ter ob razkrivanju njenega osebnega doživljanja osvetljuje tudi vlogo njenega očeta, ki jo zvesto spremlja na njeni poti.


VOLKOVI / podnapisi, 9+

drama / Los lobos / režija: Samuel Kishi / scenarij: Samuel Kishi Leopo, Sofía Gómez Córdoba, Luis Briones / igrajo: Martha Reyes Arias, Maximiliano Nájar Márquez, Leonardo Nájar Márquez, Cici Lau, Johnson T. Lau / 2019, Mehika, ZDA / distribucija: Demiurg / 95'

Osemletni Max in njegov bratec Leo se v upanju na boljše življenje z mamo podata iz Mehike v Ameriko. Najbolj se veselita izleta v čudoviti svet Disneylanda. Vendar iskanje strehe nad glavo ni enostavno in mama opravlja kar dve službi naenkrat, da zasluži za preprosto večerjo. Max in Leo dneve preživljata sama v majhnem stanovanju, daleč od obljubljenega Disneylanda. Da bi čas hitreje minil, z barvicami rišeta pisani svet domišljije, ki v njunih očeh zares oživi, sama pa se spremenita v pogumna nindža volkova. Nekega dne pa kljub mamini prepovedi odpreta vrata stanovanja in stopita v širni svet … Nagrade: Berlinale 2020 (glavna nagrada mednarodne žirije v sklopu Generation Kplus)


SREČA NA VRVICI / v slovenščini, 5+

mladinski film / režija: Jane Kavčič / scenarij: Jane Kavčič, po romanu Vitana Mala / igrajo: Matjaž Gruden, Mitja Tavčar, Nino de Gleria, Polona Rajšter, Andrej Djordjevič, Vesna Jevnikar, Nataša Rojc / 1977, Jugoslavija (Slovenija) / 2020, digitalna restavracija / distribucija: Slovenski filmski center / 83'

Glavni junak filma je deček Matic, ki ga ima mama sicer rada, a kaj, ko ima preveč opravkov sama s seboj in s svojim delom v službi. Maticev oče pa je službeno v Libiji. Razumljivo je, da njegov najboljši prijatelj postane Rok, fant njegovih let. Nenadoma pa se Matičevo življenje spremeni. Filmarji ga povabijo k sodelovanju, postane glavni junak filma. Ob njem je pes, velik in črn - novofundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju?


ROCCA SPREMINJA SVET / podnapisi, 8+

mladinski film / Rocca verändert die Welt / režija: Katja Benrath / scenarij: Hilly Martinek, po ideji Astrid Lindgren / igrajo: Luna Maxeiner, Caspar Fischer-Ortmann, Fahri Yardim, Mina Tander, Barbara Sukowa, Luise Richter, Leo Knizka / 2019, Nemčija / distribucija: Demiurg / 101'

Rocca je prav posebno dekle: neustrašna, iznajdljiva, navihana in vedno pripravljena priskočit na pomoč. Zase skrbi bolj kot ne sama, saj je njen oče daleč v breztežnostnem prostoru mednarodne vesoljske postaje, od koder jo ljubeče in skrbno spremlja, mamo pa je izgubila že ob rojstvu. Rocca tekoče govori štiri jezike, zna oskrbeti rane, voziti letalo in z njim pristati, saj je tudi sama sodelovala v programu za pripravo astronavtov. Ko se preseli v Hamburg k babici, da bi tam obiskovala šolo, se stvari zapletejo. Babica, s katero se ne razumeta dobro, mora po nezgodi v bolnišnico. Dekle tako ostane samo v veliki vili, na vrata pa kmalu potrka socialna služba. A Rocca je odločena, da lahko sama poskrbi ne le zase, ampak tudi za druge ljudi brez pravega doma, zato se z novimi prijatelji odloči, da svetu povrne pravičnost in prijaznost. 

nagrade: Mednarodni filmski festival za otroke in mladino Zlin 2019 (najboljši otroški celovečerni film, posebna omemba žirije), nagrada za izsopajoč otroški oz. mladinski film na 69. podelitvi nagrad za nemški film


NAJBOLJŠI SUNE / podnapisi, 8+

mladinska komedija / Sune – Best Man / režija: Jon Holmberg / scenarij: Jon Holmberg / igrajo: Elis Gerdt, Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Tomas von Brömssen, Lily Wahlsteen, Baxter Renman / 2019, Švedska / distribucija: Demiurg / 88'

Sune obiskuje šesti razred, a se še vedno rad zateka v fantazijski svet. Tokrat ga v sanjah obišče njegov prihodnji jaz, ki mu skuša predati pomembno sporočilo: čaka ga velika odločitev in pravilni odgovor je …?!? Sune se prebudi, ne da bi izvedel, kako naj se odloči. Tako ga zdaj skrbi prav vsaka izbira – naj gre v šolo s starši v avtu ali z oboževano sošolko Sophie z avtobusom? A najtežja odločitev ga šele čaka. Njegov razred se odpravi na skrivni izlet ravno na dan, ko naj bi se poročil Sunejev dedek, Sune pa naj bi bil njegova priča. Kaj zdaj? Če Sune ne bo šel na izlet, se bodo sošolci norčevali, da je mamin sinček, če ga ne bo na poroko, pa bo prizadel dedka …

Nadaljevanje Sunejevih prigod, kot jih je režiser z veliko mero humorja in akcije že prikazal v uspešnici Sune in Sune (2018), se v podobnem tonu razvija tudi v novem filmu. Najboljši Sune odpira teme težavnega sprejemanja odgovornosti in iskanja lastnega položaja v svetu, kar je – kot pokažejo številne humorne prigode – enako naporno za otroke in odrasle.


NAPREJ / sinhronizirano, 8+

animirana komična pustolovščina / Onward / režija: Dan Scanlon / scenarij: Dan Scanlon / glasovi: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus, Octavia Spencer / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 103’

Fantazijski svet škratov, zmajev, morskih deklic, samorogov, palčkov in drugih mističnih bitij, ki so nekoč živela v pravljici, je izgubil svojo čarobnost. Namesto čarovnije prebivalci tega fantazijskega sveta uporabljajo mobilne telefone, kosilnice in avtomobile in ne znajo več čarati, še več, ob vsej moderni tehnologiji se jim to zdi nepotrebno. Zato se najstniška brata škrata Tian in Marlin odpravita na popotovanje, da bi odkrila, če je kje na svetu še ostalo kaj čarobnosti, s pomočjo katere bi lahko samo še dan preživela s svojim očetom, ki je umrl, ko sta bila še čisto majhna.


SALON PRI ROMY / podnapisi, 9+

mladinski film / Kapsalon Romy / režija: Mischa Kamp / scenarij: Tamara Bos / igrajo: Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar, Guido Pollemans / 2019, Nizozemska, Nemčija / distribucija: Fivia / 92'

Romy živi sama z mamo, ki po novem dela vse do večera. Deklica tako popoldneve preživlja pri babici Stine, ki še vedno sama vodi svoj frizerski salon. Z njim je polno zaposlena in za Romy nima ne časa, ne potrpljenja. Nekega dne babica kupi novo blagajno, saj se zadnje čase kar naprej moti pri seštevanju. A uporaba nove blagajne ji ne gre najbolje od rok, zato ji na pomoč priskoči Romy. Kmalu ji pomaga tudi pri pospravljanju, kuhanju kave in drugih malih frizerskih opravkih. Njuno druženje zdaj postane nadvse zabavno in obema v veliko veselje. Skupno delo babico in vnukinjo zbliža. A babica postaja čedalje bolj zmedena, izgublja in pozablja stvari. Po več drobnih nezgodah jo končno odpeljejo k zdravniku, kjer ji diagnosticirajo Alzheimerjevo bolezen. Babičino življenje se čez noč obrne na glavo, Romy pa se odloči, da ji bo pomagala, ne glede na vse.

Topel film, posnet po istoimenski literarni predlogi Tamare Bos (scenaristka filmov Navihani Bram, Učitelj Žaba in Mali volkodlak Dolfi) se starosti loteva na nežen, a hkrati realističen način skozi pogled desetletne deklice.

festivali, nagrade Ale Kino! – International Young Audience FF 2019 (najboljši film), Chicago International Children's FF 2019, Cinekid 2019 (najboljši družinski nizozemski film), Giffoni FF 2019 (posebna nagrada), Golden Rooster Award 2019 (najboljši mednarodni film, nagrada občinstva), Kristiansand International Children's FF 2019 (glavna nagrada), International Children's FF Bangladesh (najboljši film), Luxembourg City FF 2020 (nagrada otroške žirije), Olympia International FF for Children and Young People 2019 (najboljši scenarij za celovečerni film), Tel Aviv International Children's FF 2019 (nagrada strokovne in otroške žirije), Kids Kino International FF Warsaw (nagrada združenja ECFA)


MULAN / podnapisi, 9+

akcijska pustolovščina / Mulan / režija: Niki Caro / scenarij: Rick Jaffa, Amanda Silver, Elizabeth Martin, Lauren Hynek / igrajo: Yifei Liu, Donnie Yen, Jason Scott Lee, Jet Li, Li Gong / 2020, ZDA / distribucija: 2i film / 105'

Zgodbo o mladem dekletu, ki se preobleče v moškega in odide v vojno, na Kitajskem pripovedujejo že skoraj 2000 let. Ko kitajski cesar razglasi, da mora po en moški iz vsake družine služiti v cesarski vojski, ki brani državo pred napadalci s severa, se Mulan, najstarejša hči upokojenega vojaka, odloči, da bo zavzela očetovo mesto. V moški preobleki mora prestati številne preizkuse in izkoristiti vse svoje potenciale. Odpravi se na epsko pot, ki jo bo preoblikovala v spoštovanega bojevnika, ki ga ne bo spoštoval le cel narod, ampak tudi ponosni oče.


OSTRŽEK / podnapisi, 10+

pravljična drama / Pinocchio / režija: Matteo Garrone / scenarij: Matteo Garrone, Massimo Ceccherini, po knjigi Carla Collodija / igrajo: Federico Ielapi, Roberto Benigni, Gigi Proietti, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini, Marine Vacth / 2019, Italija, Francija / distribucija: Cinemania / 125'

Stari rezbar Pepe izdela lutko. Potem pa se zgodi nekaj čudežnega: lesenjaček začne govoriti, hoditi, tekati in jesti kot vsak drug fant. Pepe ga poimenuje Ostržek in ga vzgaja kot lastnega sina. A biti priden ni lahko … Režiser Matteo Garrone (Gomora, Resničnost) in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje priljubljeni zgodbi o leseni lutki, ki oživi v rokah starega rezbarja. Zvesta, a hkrati zelo osebna priredba klasike Carla Collodija pričara fantastični svet skrivnosti in čudežev, postavljen pred realistično ozadje ruralne Italije poznega 19. stoletja. Brezčasna pravljica za vse generacije.


MALI PRINC FAHIM / podnapisi, 10+

biografska komična drama / Fahim / režija: Pierre-François Martin-Laval / scenarij: Pierre-François Martin-Laval / igrajo: Assad Ahmed, Gérard Depardieu, Mizanur Rahaman, Isabelle Nanty, Sarah Touffic Othman-Schmitt / 2019, Francija / distribucija: Fivia / 107'

Protagonist filma je Nura Mohammad, bangladeški oče, ki se je pred osmimi leti odločil, da zapusti rodno državo in odpotuje v Evropo. V resnici se bo za njim izselila celotna družina, v upanju, da bi lahko tako vsem zagotovili boljšo prihodnost, predvsem pa 8-letnemu sinčku Fahimu, ki že dalj časa dokazuje, da je pravi talent v igranju šaha. Nura obljubi Fahimu, da mu bo v tujini omogočil igranje na črno-beli šahovnici ob mentorstvu najboljših učiteljev. Po prihodu v Francijo pa je vsej družini jasno, da stvari niso tako enostavne, kot so si jih zamislili, in bojazen, da jih lahko v kratkem izženejo iz nove domovine, je v njih še kako prisotna. Ob vsem tem ima tudi Fahim kar nekaj težav pri igranju zato, ker ni francoski državljan. Iz slepe ulice bo družino rešil Sylvain Charpentier (Gerard Depardieu), priletni šahovski prvak, ki se bo posebej zavzel za malega pribežnika in bo Fahimu uspel posredovati velike skrivnosti šaha, a tudi življenja ...


MOJ BRAT LOVI DINOZAVRE / podnapisi, 12+

mladinski film / Mio Fratello Rincorre i Dinosauri / režija: Stefano Cipani, scenarij Fabio Bonifacci po istoimenski knjigi Giacoma Mayyariola / igrajo: Alessandro Gassmann, Isabella Ragonese, Rossy de Palma, Francesco Gheghi, Gea Dall'Orto, Maria Vittoria Dallasta, Lorenzo Sisto / 2019, Italija, Španija / 101' 

Jack živi v glasni in srčni družini, z dvema starejšima sestrama in mlajšim bratom Giòm, ki ima Downov sindrom. Kot otrok je Jack verjel, da ima Giò prav posebne moči, tako kot super junaki v stripih. Šele kasneje je spoznal, da so bratove moči drugačne narave. Ko začne Jack obiskovati gimnazijo, se njegov svet obrne na glavo: predvsem ko se noro zatreska v novo sošolko, družbeno aktivistko Arianno. Jack se na vso moč trudi, da bi ji ugajal. V hipu povsem spremeni slog oblačenja, zamenja krog prijateljev in celo bratec Giò postane sramotna nadloga! Jack ga na vse načine in do skrajnosti zanika. A čaka ga še težje spoznanje: če nismo sami pripravljeni sprejemati sebe, to težko pričakujemo od drugih.

nagrade: EFA - Evropska nagrada mladega filmskega občinstva 2020


POSEBNI / podnapisi, 12+

komična drama / Hors norms / režija: Olivier Nakache, Éric Toledano / scenarij: Olivier Nakache, Éric Toledano / igrajo: Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélene Vincent, Bryan Mialoundama, Alban Ivanov / 2019, Francija / distribucija: Fivia / 114’

Bruno (Vincent Cassel) in Malik (Reda Kateb) že dvajset let živita v drugačnem svetu, med avtističnimi otroki in najstniki. Njuni društvi mlade iz "težavnih” sosesk učita, kako delati s tistimi primeri avtistov, ki so še posebej zahtevni, pogosto celo brezupni in so jih vse druge organizacije zavrnile. Ustvarila sta posebno partnerstvo za posebne osebnosti. Film je po resnični zgodbi posnel režijski duet Olivier Nakache in Éric Toledano, ki sta pred leti ustvarila nepozaben film Prijatelja (Intouchables).


1917 / podnapisi, 14+

vojna drama / 1917 / režija: Sam Mendes / scenarij: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns / igrajo: Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Dean-Charles Chapman, Richard Madden, Mark Strong, Colin Firth / 2019, Velika Britanija, ZDA / distribucija: Blitz / 118’

Sredi prve svetovne vojne mlada vojaka Schofield in Blake dobita nalogo, ki se zdi nemogoča: v enem dnevu morata prečkati sovražno ozemlje, in dostaviti sporočilo, s katerim bosta 1600 vojakov rešila pred vkorakanjem v smrtonosno past. Blake odkrije, da je med vojaki tudi njegov brat, zato je njuna dirka s časom še toliko bolj odločilna.


ČAS DEKLIŠTVA / podnapisi, 14+

drama / Little Women / režija: Greta Gerwig / scenarij: Greta Gerwig po romanu Louise May Alcott / igrajo: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel, Jayne Houdyshell, Chris Cooper / 2019, ZDA / distribucija: Con-film / 135’

Sestre March – samosvoja in ambiciozna Jo, tiha in krhka Beth, elegantna in ljubezniva Meg ter razvajena Amy – odraščajo z ljubečo materjo Marmee v času po ameriški državljanski vojni. Igralka in režiserka Greta Gerwig se po filmu Lady Bird vrača s svežo, sodobno in zelo osebno priredbo priljubljene zgodbe o štirih sestrah, odločenih živeti po lastnih pravilih.


MEDENA DEŽELA / podnapisi, 14+

dokumentarni film / Medena zemja / režija: Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska / nastopata: Hatidže Muratova, Nazife Muratova / 2019, Severna Makedonija / distribucija: Demiurg / 86'

Globoko v makedonskih gorah, v zapuščeni vasi brez cest, elektrike in tekoče vode, živi Hatidže s svojo ostarelo materjo. Preživlja se z nabiranjem medu divjih čebel, ki ga prodaja v najbližjem mestu, oddaljenem štiri ure hoda. Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske. Epska, a hkrati intimna Medena dežela, polna nepričakovanega humorja in dramatičnih trenutkov, je prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

nagrade: Sundance (velika nagrada žirije in posebna nagrada za fotografijo v kategoriji svetovni dokumentarni film); nominacija za oskarja v kategorijah najboljši mednarodni celovečerec in najboljši dokumentarec; nominacija Evropske filmske akademije za najboljši dokumentarec


RAZBIJALKA SISTEMA / podnapisi, 14+

drama / Systemsprenger / režija: Nora Fingscheidt / scenarij: Nora Fingscheidt / igrajo: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide, Lisa Hagmeiste / 2019, Nemčija / distribucija: Fivia / 118’

Devetletna Benni je glasna, divja in nepredvidljiva. S svojo nebrzdano energijo spravlja vse okoli sebe v obup. Rejniška družina, mladinski dom ali šola – kamorkoli pride, takoj spet leti ven. Pri tem pa si želi le eno: nazaj domov k svoji mami. Razbijalka sistema je zgodba o neukrotljivi deklici, ki ne najde svojega mesta v družbi. Film, ki tako kot njegova junakinja prekipeva od čustev in energije, je režiserki prinesel srebrnega medveda na lanskem Berlinalu in postal nepričakovana arthouse uspešnica v Nemčiji.

nagrade: Berlinale (srebrni medved – nagrada Alfreda Bauerja, nagrada bralcev časopisa Berliner Morgenpost); FEMF Piran (nagrada Art kino mreže Slovenije); Sofia (nagrada za najboljšo režijo); Bavarska filmska nagrada za najboljšo produkcijo; nagrada Evropske filmske akademije za izvirno glasbo; Palm Springs (nagrada FIPRESCI); Les Arcs (nagrada občinstva); São Paulo (najboljši igrani film v sekciji Novi režiserji); nominacija za nagrado LUX


JADRALKE / podnapisi, 14+

dokumentarni film /  Maiden / režija: Alex Holmes / scenarij: Alex Holmes / nastopajo: Tracy Edwards, Jo Gooding, Nancy Harris, Angela Heath, Marie-Claude Heys, Sally Hunter, Jeni Mundy, Dawn Riley, Tanja Visser, Mikaela Von Koskull, Claire Warren / 2018, Velika Britanija / distribucija: Demiurg / 97’

Načrt Tracy Edwards, da se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta, je bil leta 1989 nekaj popolnoma nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do finiša. Nikoli ne bodo našle sponzorja. Prešibke so in manjka jim znanja. Še prve etape jim ne bo uspelo zaključiti. Pravzaprav bodo lahko srečne, če sploh preživijo … A šestindvajsetletna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden, »stare konzerve, polne babnic«, kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo. Navdihujoč dokumentarec o Tracy Edwards, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

festivali, nagrade nagrada National Board of Review za najboljši dokumentarec; ožji izbor za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec; nominacija za nagrado BAFTA za najboljši prvenec; nominacija za nagrado Društva ameriških režiserjev (Directors Guild of America) za izjemen režijski dosežek na področju dokumentarnega filma; nagrada po izboru kritikov (Critics' Choice Award) za najboljši dokumentarec; Dublin (nagrada občinstva); Hamptons (nagrada občinstva v sklopu SummerDocs)


CORPUS CHRISTI / podnapisi, 16+

drama / Boże Ciało / režija: Jan Komasa / scenarij: Mateusz Pacewicz / igrajo: Bartosz Bielenia, Eliza Rycembel, Aleksandra Konieczna, Tomasz Ziętek / 2019, Poljska, Francija / distribucija: Demiurg / 116'

Dvajsetletni Daniel je med bivanjem v prevzgojnem domu zaslišal božji klic, a kot obsojeni zločinec ne more v semenišče. Po prestani zaporni kazni se tako odpravi na drug konec države, kjer mu je dodeljeno delo v žagi. V vasi pa se predstavi za duhovnika in po spletu naključij kmalu prevzame vodenje župnije. Prihod karizmatičnega mladega pridigarja je za vaščane priložnost, da se soočijo s tragedijo, ki razžira malo skupnost … Film, temelječ na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem, je sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi, ki jo poganja nepozabni nastop glavnega igralca.

nagrade: Dnevi avtorjev, Benetke (svetovna premiera, nagrada Europa Cinemas Label); Gdynia (nagrada za najboljšo režijo in najboljši scenarij, nagrada občinstva); Chicago (najboljši igralec); Palm Springs (nagrada FIPRESCI za najboljšega igralca v mednarodnem filmu,  nagrada mladih cineastov); Stockholm (najboljši igralec); nagrada shooting stars za obetavnega evropskega igralca; nagrada Sindikata francoskih filmskih kritikov; enajst nagrad Poljske filmske akademije, vključno za najboljši film; nominacija za oskarja za najboljši mednarodni film


KONJE KRAST / podnapisi, 16+ / !!!matura 2020-2021!!!

drama / Ut og stjaele hester / režija: Hans Petter Moland / scenarij: Hans Petter Moland, Per Petterson / igrajo: Stellan Skarsgard, Tobias Santelmann, Jon Ranes, Bjřrn Floberg, Danica Curcic, Sjur Vatne Brean, Gard B. Eidsvold, Pĺl Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Tone Beate Mostraum / 2019, Norveška, Švedska, Danska / distribucija: Cinemania / 123’

November leta 1999. Sedeminšestdesetletni Trond Sander se po ženini smrti odseli iz Osla v majhno vasico na vzhodu Norveškega. Stoletje se bliža koncu in zdi se, da se končuje tudi njegovo življenje. Nekega zimskega večera spozna novega soseda Larsa, za katerega se izkaže, da je njegov stari znanec iz mladosti. Srečanje začne v njem prebujati spomine na leto 1948, ko je poletje preživljal z očetom v preprosti leseni koči ob reki. Spomini na dolge popoldneve v gozdu, jezdenje konjev in sečnjo dreves ga navdajo z občutki sreče, a mu v um prikličejo tudi prizore usodnih dogodkov, ki so obema spremenili življenje. Drama o ljubezni, izgubi, krivdi in zapuščini nacizma na Norveškem, posneta po istoimenski knjižni uspešnici Pera Pettersona. Knjiga, po kateri je posnet film, je bila del učnega gradiva za maturo 2020/2021.

nagrade: Berlinale 2019 (srebrni medved za izjemen umetniški prispevek)


NEODVISNE / podnapisi, 16+

zgodovinska drama / Misbehaviour / režija: Philippa Lowthorpe / scenarij: Rebecca Frayn, Gaby Chiappe / igrajo: Keira Knightley, Greg Kinnear, Gugu Mbatha-Raw, Jessie Buckley, Rhys Ifans / 2020, Velika Britanija, Francija / distribucija: Fivia / 106'

Leta 1970 je v Londonu potekala prireditev miss sveta, ki jo je gostil ameriška komična legenda Bob Hope. Takrat je bila prireditev ena najbolj gledanih – z več kot 100 milijoni gledalcev. S tezo, da tekmovanje ponižuje ženske, je novonastalo žensko osvobodilno gibanje z diverzijo zavzelo oder lepotnega tekmovanja in med televizijskim prenosom opozorilo nase. Ko se je oddaja nadaljevala, je razglasitev zmagovalke povzročila še dodatna presenečenja. Zmagovalka tekmovanja ni bila favoritinja, miss Švedske, ampak gospodična Grenada, prva temnopolta ženska, ki je postala miss sveta. V nekaj urah je bilo občinstvo priča izgonu patriarhata z odra, pa tudi spremembi zahodnega ideala lepote.


NOŽ V HRBET / podnapisi, 16+

misteriozna kriminalna črna komedija / Knives Out / režija: Rian Johnson / scenarij: Rian Johnson / igrajo: Chris Evans, Ana de Armas, Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Toni Collette / 2019, ZDA / distribucija: Blitz / 130’

Ko priznanega pisatelja kriminalk Harlana Thrombeya (Christopher Plummer) po praznovanju 85. rojstnega dneva v njegovi vili najdejo mrtvega, primer začne raziskovati radovedni in nonšalantni detektiv Benoit Blanc (Daniel Craig). Da bi razkril pravi razlog za smrt pisatelja, se mora preprebiti skozi laži in sprenevedanja Harlanove sprte in disfunkcionalne družine ter predanih uslužbencev. Nož v hrbet je hudomušna kriminalka z zvezdniško igralsko zasedbo, v kateri boste do zadnjega trenutka ugibali kdo je krivec.


NIKOLI, REDKO, VČASIH, VEDNO

drama / Never, rarely, sometimes, always / režija: Eliza Hittman / scenarij: Eliza Hittman / igrajo: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon Van Etten, Drew Seltzer / 2020, ZDA / distribucija: Karantanija / 101'

Sedemnajstletna Autumn se zdi preresna za svoja leta. Medtem ko njene sošolce zanimata druženje in zabava, se Autumn drži ob strani, igra na kitaro in sklada svoje pesmi. Po šoli dela v trgovini, skupaj s sestrično Skylar. Ko zaradi nenavadnega počutja in slabosti obišče zdravnika, izve, da je noseča. Autumn otroka ne želi obdržati, vendar v majhnem mestu sredi podeželske Pensilvanije ni nikogar, ki bi ji lahko svetoval in pomagal. Zaupa le svoji sestrični in z malimi prihranki se skupaj podata v New York. Skozi intimni portret dveh deklet se izriše zgodba o prijateljstvu, pogumu in sočutju.


FILMSKA SEZONA 2019/2020

KOYAA IN NAGAJIVI PREDMETI 2 / brez dialogov / 3+

sedem kratkih animiranih filmov / režija: Kolja Saksida / distribucija: ZVVIKS / 2019, Slovenija / 31’ / brez dialogov / 3+

Koyaa živi na oddaljeni gorski polici visoko nad oblaki, kjer si ljubko visokogorsko hiško deli z gospodom Krokarjem. Človek bi mislil, da je v tako odmaknjenih krajih vse mirno in spokojno, a dnevi tam so v resnici polni akcije in neobičajnih prigod. Okoli Koyee namreč oživijo sicer običajni predmeti in mu povzročajo poln kup preglavic. Medtem ko Koyaa skuša zadeve umiriti, Krokar mirno sestavlja, brusi in lepi ptičje hišice. Vsake toliko pogleda proti Koyii, vidi, da je z njim vse v redu, potem pa se spet zatopi v delo. Koyaa Krokarja komajda opazi, saj mora v akciji močno napeti možgane in hitro najti primerno rešitev za nastalo težavo. To pa seveda ni kar tako ... A tudi Koyaa ni od muh!


1, 2, 3, MAČEK MURI! / v slovenščini, 3+

animirani film / režija: Boris Dolenc, Jernej Žmitek / scenarij: Sandra Ržen, Jernej Žmitek, Boris Dolenc, knjižna predloga Kajetan Kovič / likovna zasnova: Matej Lavrenčič / glasba: Jerko Novak, Lado Jakša, Neca Falk / glasovi: Marko Mandić, Polona Juh, Jernej Šugman, Alojz Svete, Janez Hočevar, Bojan Emeršič, Jure Zrnec, Violeta Tomič, Nina Valič, Ivo Godnič / 2018, Slovenija / distribucija: Invida / 33’ / v slovenščini, 3+

Miniserija Muri je zgodba o vsem dobro poznanih junakih iz knjige Maček Muri Kajetana Koviča. Skozi miniserijo so uporabljene tudi pesmi o mačku Muriju, ki jih poje Neca Falk. V popolnoma prenovljeni vizualni podobi se tako srečajo že znani junaki in glasba ter novi, hudomušni zapleti, ki nasmejijo gledalce vseh starosti.


LOTI IN IZGUBLJENI ZMAJI / sinhronizirano, 4+

animirani družinski film / Lotte ja kadunud lohed / režija: Heiki Ernits, Janno Põldma / scenarij: Janno Põldma, Heiki Ernits, Andrus Kivirähk / 2019, Estonija / 78’ / sinhronizirano, 4+

Radovedna psička Loti raziskuje svet, ki je poln zanimivih reči in nenavadnih bitij. Kakšna sreča za Loti: pri tokratni dogodivščini se ji pridruži čisto majhna sestrica Rozi. Profesorjema, rakunu Karlu in ribi Viktorju, bosta pomagali najti pot do starodavnih mitoloških zmajev, ki bruhajo ogenj. Če jim uspe posneti zmajsko pesem, bosta profesorja zmagala na posebnem tekmovanju v snemanju starodavnih pesmi.


BACEK JON FILM: FARMAGEDON / sinhronizirano, 4+

animirana pustolovščina / Shaun the Sheep Movie: Farmageddon / režija: Will Becher, Richard Phelan, Nick Park / scenarij: Jon Brown, Mark Burton / 2019, Velika Britanija, Francija, ZDA / distribucija: Blitz / 86’ / sinhronizirano, 4+

Ko v koruzno polje ob kmetiji stroglavi vesoljska ladija s prikupnim vesoljčkom, Bacek Jon zasluti priložnost za nekaj vesoljske zabave. Ovce se odločijo, da bodo vesoljčku pomagali nazaj domov, preden ga ujame zlobna organizacija, ki po Zemlji lovi medzvezdne obiskovalce.


MOJ DEDEK JE PADEL Z MARSA / podnapisi, 7+

družinska pustolovščina / Moj dida je pao s Marsa / režija: Dražen Žarković, Marina Andree Škop / scenarij: Pavlica Bajsić, Branko Ružić, po zgodbi Irene Krčelić / igrajo: Lana Hranjec, Ozren Grabarić, Nils Ole Oftebro, Petra Polnišova, Alex Rakoš, Sven Barac, Tonka Kovačić, Lucija Šango / 2018, Hrvaška, Slovenija, Norveška / distribucija: 2i film / 79’ / podnapisi, 7+

Glavna junakinja filma je 9-letna Una, ki težko sklepa prijateljstva. Njen edini prijatelj je njen prismojeni dedek. Nekega večera je Una priča nevsakdanjemu dogodku – dedka ugrabijo vesoljci. Medtem ko Una skuša ugotoviti, kam je izginil dedek, v kleti po naključju odkrije skriti prostor, poln nenavadnih vesoljskih stvari, njeno pozornost pa pritegne mali nejevoljni vesoljski robot. V tej nevsakdanji pustolovščini se med njima splete prijateljstvo, čisto robotsko logiko zamenjajo čustva, Una pa s svojo nesebično ljubeznijo najde način, kako rešiti svojo vesoljsko družino.


KOŠARKAR NAJ BO 2 / v slovenščini, 7+

družinska komedija / režija: Boris Bezič / scenarij: Priož Suhadolčan / igrajo: Klemen Kostrevc, Matija Brodnik,  Gaja Filač, Domen Novak, Marko Miladinović, Gojmir Lešnjak Gojc, Lado Bizovičar / 2019, Slovenija / distribucija: Reit / 80’ / v slovenščini, 7+

Filmska druščina se trudi z zadnjimi šolskimi obveznostmi, preden bodo končno zaključili šolsko leto, košarkarsko ekipo, ki še naprej zagrizeno trenira pod strogim vodstvom učitelja telovadbe Salte, pa čaka pomembna tekma na državnem nivoju, ki je ne smejo izgubiti. Žog (in še česa) jim tokrat ne premeša le nasprotnik, ampak tudi novi soigralec, ki ga sprejmejo v ekipo, da bi jim prinesel zmago. Minili sta dve leti odkar smo junake knjižne uspešnice Primoža Suhodolčana Košarkar naj bo spoznali na filmskih platnih. V tem času je Ranta zagotovo še ma-lo zrasel, v marsičem pa je ostal tak, kot ga poznamo iz prvega dela uspešnice – zagrizen košarkar, zvest prijatelj zabavnemu Smodlaku in privlačen fant, ki mu je uspelo osvojiti srce naj-lepše punce na  šoli. * na željo producenta je cena šolske vstopnice za ta film 4 Eur


BINTI / podnapisi, 8+

družinska komedija / režija: Frederike Migom / scenarij: Frederike Migom / igrajo: Bebel Tshiani Baloji, Mo Bakker, Aboubakr Bensaihi, Tatyana Beloy, Frank Dierens, Kuno Bakker, Veronica van Belle / 2019, Belgija / 90 / podnapisi, 8+

12-letna Binti se je rodila v Kongu, vendar s 40-letnim očetom Jovialom živi v Belgiji, odkar je bila še otrok. Kljub temu, da nima nobenih pravnih dokumentov želi Binti živeti povsem normalno življenje in sanja, da postane slavna vlogerka… kot je njeni idoli. 11-letni Elias vodi svoj klub »save-the-okapi« brez pomoči očeta, ki se po razvezi z ženo Christine preselil v Brazilijo. Ko njun nadležni sosed povabi Christine na romantično potovanje v Pariz, razburjen in jezen Elias zbeži v svojo hišico na drevesu. Istočasno policija obišče dom Binti in Joviala, pri čemer oba pobegneta, Binti pa se skrije pri Eliasu. Ko se njuna starša kmalu zatem srečata, Binti najde hitro in popolno rešitev za vse njene težave. Če ji bo uspelo združiti svojega očeta in Eliasovo mamo, se lahko celo poročita, s tem pa z očetom ostaneta v Belgiji. Binti se tako pridruži Eliasovemu klubu okapi in medtem, ko skupaj organizirata veliko dobrodelno akcijo, začne skrivaj načrtovati, kako se bo Christine zaljubila v Joviala. Dokler Elias ne ugotovi, kaj Binti resnično namerava…


JAZ SEM WILLIAM / podnapisi, 8+

družinska komedija / Jeg er William / režija: Jonas Elmer / scenarij: Kim Fupz Aakeson / igrajo: Alexander Magnússon, Rasmus Bjerg, Stinne Henriksen, Amina Arrakha, Niels Martin Eriksen, Dorte Højsted, Frank Hvam / 2017, Danska / distribucija: Fivia / 83’ / podnapisi, 8+

10-letni danski fant William v življenju ni imel veliko sreče. Njegov oče je umrl medtem ko mati trpi za duševno boleznijo, ki ji preprečuje, da bi skrbela za svojega sina. Ker oba starša nista na voljo na srečo obstaja stric. Ta se strinja, da bo skrbel za Williamovo dobro počutje. Toda stric Niels je vse prej kot običajen odrasel… domiseln, nestabilen, prevarant in, najslabše od vsega, kockar. Res je, ni ravno vzor za občutljivega mladega fanta. Ker torej manjka vzorec, mora William najti svojo pot in mesto v svetu… kar je za otroke, ki imajo večjo usodo, zastrašujoča naloga!


SUNE PROTI SUNE / podnapisi, 8+

družinska komedija / Sune vs. Sune / režija: Jon Holmberg / scenarij: Jon Holmberg, po knigah Andersa Jacobssona in Sörena Olssona / igrajo: Elis Gerdt, Baxter Renman, Tea Stjärne, Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Lily Wahlsteen, John Österlund / 2018, Švedska / distribucija: Demiurg / 89’ / podnapisi, 8+

Na prvi dan četrtega razreda Sune Andersson naleti na nepričakovano presenečenje. Na njegovem mestu sedi novi sošolec, ki mu je prav tako ime Sune. Prišel je iz Amerike, je talentiran, popularen in zanj se zanima tudi Sunetova prijateljica Sophie. Kakšen grozen začetek novega šolskega leta. Poleg tega se mora ukvarjati še z nadležnim mlajšim bratom, očetom, ki bi pustil računovodsko službo in postal rockovski bobnar ter mamo, ki hoče na vsak način tekmovati z glamurozno mamo novega sošolca. Noro smešna švedska komedija, v kateri Sune na vsakem trenutku skuša besedno obračunati s svojo vestjo.


KICKBOKSERKA / podnapisi, 10+

družinska akcijska drama / Vechtmeisje / režija: Johan Timmers / scenarij: Barbara Jurgens / igrajo: Aiko Beemsterboer, Imanuelle Grives, Hilde De Baerdemaeker, Bob Schwarze, Rein Hofman, Bas Keizer, Noa Farinum / 2018, Nizozemska / distribucija: Fivia / podnapisi, 10+

Dvanajstletnica Bo se po ločitvi staršev z bratom preseli k mami v majhno stanovanje v blokovskem naselju. Zaskrbljena je zaradi staršev v ločitvenem procesu, ki se neprestano prepirata med seboj. Kop o naključju odkrije bližnji kickboks klub, se posveti treningom. Rada bi postala državna prvakinja, a se mora najprej naučiti kako brzdati svojo vročekrvnost, obvladai čustva in obenem sprejeti dejstvo, da ne more imeti nadzora nad vsem.

Film »Kickbokserka« režiserja Johana Timmersa je prejemnik evropske nagrade mladega filmskega občinstva Evropske filmske akademije (EFA) 2019. Film so izbrale žirije mladih od 12. do 14. leta starosti v 55 mestih v 34 evropskih državah. Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem EFA, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma.


100 KILOGRAMOV DO ZVEZD / podnapisi, 11+

družinski film / 100 kilos d'étoiles / režija: Marie-Sophie Chambon / scenarij: Anaïs Carpita, Marie-Sophie Chambon / igrajo: Laure Duchêne, Angèle Metzger, Pauline Serieys, Zoé de Tarlé / 2019, Francija / distribucija: Demiurg / 85’ / podnapisi, 11+

Mlada Lois je strastna raziskovalka vesolja in si želi postati astronavtka. Ker pa nima športnega telesa, ji učitelj namigne, da ima bolj malo možnosti. Lois pretirava s hujšanjem in si resno ogrozi zdravje. Namesto da bi jo oče peljal na astronavtsko tekmovanje, tako pristane v bolnišnici. Vztrajnosti za izdelavo eksperimenta, ki ga bo predstavila na tekmovanju v Toulousu, pa ji tudi v bolnici ne zmanjka, ravno nasprotno. Lois in njene nove prijateljice pobegnejo ter se odpravijo na dvodnevno pot do Toulousa …


NENAVADEN TEDEN S TESSO / podnapisi, 11+

družinski film / Mijn bijzonder rare week met Tess / režija: Steven Wouterlood / scenarij: Laura van Dijk, po romanu Anne Woltz / igrajo: Sonny Coops Van Utteren, Josephine Arendsen, Tjebbo Gerritsma, Jennifer Hoffman, Julian Ras, Terence Schreurs, Johannes Kienast / 2019, Nizozemska, Nemčija / distribucija: Demiurg / 82' / podnapisi, 11+

Sam se z družino odpravi na počitnice na nizozemski otok Terschelling. Njegov brat si že prvi dan zlomi nogo, a zaradi nesrečnega dogodka Sam spozna Tesso, glasno in gospodovalno enajstletno domačinko. Sam se odloči, da bo med počtnicami vadil kako je biti v samoti, a Tessa ki ga hitro pritegne v svoje nenavadne načrte, kako bo spoznala očeta, ki si niti predstavlja ne, da ima kje kakšno hčer. Pri izvedbi svojega načrta potrebuje Samuelovo pomoč – seveda pa gredo stvari narobe in se marsikdaj humorno, včasih pa tudi zelo resno zasučejo.

Film je bil posnet po mladinskem romanu, ki ga je v Sloveniji izdala založba Miš.


NE POZABI DIHATI / v slovenščini, 12+

drama / režija: Martin Turk / scenarij: Martin Turk / igrajo: Tine Ugrin, Matija Valant, Iva Krajnc, Klara Kuk, Ronja Matijevec Jerman, Miha Rodman, Nikola Đuričko / 2019, Slovenija, Italija / 97’ / v slovenščini, 12+

Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

OSMOŠOLKA / podnapisi, 13+

mladinski film / Eight Grade / režija: Bo Burnham / scenarij: Bo Burnham / igrajo: Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson / 2018, ZDA / distribucija: Con film / 94’ / podnapisi, 13+

13-letna Kayla Day ves čas visi na telefonu in snema videe z nasveti vrstnikom. V njih z navdušenjem razlaga, kako naj premagajo občutke osamljenosti, negotovosti in nevidnosti. Težava je, da teh posnetkov nihče ne gleda, še več, tudi Kayla se težko znajde, ko jih mora sama prevesti v resničnost. A njenih stisk naj bi bilo kmalu konec: osnovna šola se končuje in Kayla upa, da bo na srednji šoli vse drugače. Pred tem pa mora preživeti še povabilo na rojstni dan najbolj popularne sošolke in se predvsem sprejeti, kakršna je. Iskren in humoren potret najstnice, ki ji nasvetov o odraščanju iz virtualnega sveta nikakor ne uspe prenesti v resnično življenje. En od najbolj nagrajevanih filmov neodvisne ameriške produkcije v preteklem letu.

Film z veliko občutljivosti, iskrenosti in humorja slika stiske najstnikov pred prehodom iz enega življenjskega obdobja v drugo.


MLADI AHMED / podnapisi, 14+

drama / Le jeune Ahmed / režija: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne / scenarij: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne / igrajo: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen, Amine Hamidou, Yassine Tarsimi, Cyra Lassman / 2019, Belgija, Francija / 90' / podnapisi, 14+

Belgijski najstnik načrtuje umor svoje učiteljice potem, ko stopi na pot radikalizacije in sprejme ekstremistično interpretacijo Korana. Zgodba o brezpogojni radikalizaciji mladostnika, ki je za dosego svojega cilja pripravljen iti do konca.
»Napadi, ki so se dogajali v Franciji in Belgiji so naju pripravili k razmišljanju. Geografska bližina naju je zelo pretresla. Zato sva se začela spraševati kako lahko skozi najine filme nekaj poveva o teh groznih dogodkih.« Jean-Pierre Dardenne


FILMSKA SEZONA 2017/2018

LISIČKA IN DRUGE PRAVLJICE brez besed 3+
kratki animirani filmi z ustvarjalnimi delavnicami / Čas za netopirje, Miriam in izgubljeni pes, Glavo pokonci!, Tiger, November, Majcena lisička, Neumiti pingvin, Rokavička / distribucija: Društvo dva koluta / 40’
Animirani filmi so del otroškega abonmaja že vrsto let, saj z njimi spoznavamo različne avtorske estetike in tehnike ustvarjalcev, ki so se predstavljali na festivalu animiranega filma Animateka, ki se vsako leto odvija v Ljubljani. Lisička in druge pravljice obsega kar nekaj animatekinih letin, saj predstavlja izbor najboljših kratkih animiranih filmčkov, primernih predvsem za najmlajše gledalce, ki so mogoče celo prvič na obisku v kinu. Otroci filme gledajo v družbi mentoric, ki jih vodijo čez različne zgodbe, se z njimi pogovarjajo o njihovi vsebini, o glavnih likih in predvsem o otroški izkušnji in dojemanju videnega. Po ogledu filma pa se otroci z našimi mentoricami odpravijo v razrede in igralnice, kjer skupaj izvajajo ustvarjalne delavnice, s katerimi spoznavajo skrivnosti nastajanja animiranih filmov.

KOYAA IN NAGAJIVI PREDMETI brez besed, 4+
kratki animirani filmi, premiera / režija: Kolja Saksida / scenarij: Marko Bratuš, Kolja Saksida / avtorja glasbe: Miha Šajina, Borja Močnik / distribucija: ZVVIKS / 35'
Na gorski polici nad oblaki prebivata Koyaa in njegov prijatelj Krokar. Četudi odmaknjena od vrveža, živita razburljivo življenje, v katerem ni prostora za dolgčas. To je Koyeeva zasluga, saj se zapleta v zabavne prigode s predmeti iz vsakdanjega življenja. Nogavici, šal, zvezek ali ležalnik – Koyii nagajajo prav vsak dan. Včasih se mu spretno skrivajo, visoko letijo ali nepredvidljivo skačejo, spet drugič razposajeno tekajo naokoli. Koyeeve nenavadne dogodivščine so resda polne zmešnjav in ropota, a z ustvarjalnim reševanjem nastalih zagonetk mu vsakič znova uspe vzpostaviti mir. S Koyoo je zabavno, česar se zaveda tudi Krokar, njegov zvesti prijatelj.

ZVERINICE IZ GOZDA HOKIPOKI sinhronizirano, 4+
animirani film / Dyrene i Hakkebakkeskogen / režija: Rasmus A. Sivertsen / scenarij: Karsten Fullu po knjižni predlogi Thorbjørna Egnerja / distribucija: Fivia / 75’
Mišek Lenivšek nima nič, in hkrati vse. Ni mu do običajnega življenja, v katerem se veliko dela. Raje vandra po svetu s kitaro in pesmijo ter tisto, kar potrebuje, poišče pri prijateljih. Teh je v gozdu Hokipoki veliko, sem in tja pa jim ponagaja zviti in nekoliko črnogledi lisjak Zmikavt. Miškam povzroča skrbi, saj je mesojedec. Gozdne živalce se želijo dogovoriti za pravila, ki bi vsem omogočila življenje v miru: vse živali naj bodo prijateljice, nihče ne sme jesti živih bitij; kdor je len in si ne najde hrane sam, je ne sme vzeti drugemu. Zmikavta zelo skrbi, kaj bo odslej jedel. Mišek Polde pa pravi: samo če držimo skupaj in smo prijatelji, si lahko tudi pomagamo.

SOVA IN MIŠKA podnapisi, 6+
družinski muzikal / Uilenbal / režija: Simone van Dusseldorp / scenarij: Simone van Dusseldorp / igrajo: Hiba Ghafry, Mariana Aparicio Torres, Mimoun Oaïssa, Bob Fosko, Felix van de Weerdt / 2016, Nizozemska / distribucija: Fivia / 80’
Meral, osemletna deklica, se je pred kratkim priselila v mesto. Pred jesensko šolo v naravi želi spoznati čim več prijateljev, kar pa se izkaže za težko nalogo. Doma posvoji miško, ki se skriva v njeni sobi. Ker se boji, da bi jo starši v njeni odsotnosti ubili, jo vedno nosi s seboj. Po zaslugi male ljubljenke spozna nove prijatelje. Ko miško odnese sova, Meral krivi prijatelje. Skupaj se odpravijo v gozd in Meral končno spozna pomen pravega prijateljstva.

KOŠARKAR NAJ BO! 8+
mladinski film / režija: Boris Petkovič / scenarij: Primož Suhodolčan / igrajo: Klemen Kostrevc, Matija Brodnik, Gaja Filač, Marko Miladinovič, Lado Bizovičar, Gojmir Lešnjak Gojc, Matjaž Javšnik, Ana Maria Mitič / 2017, Slovenija / distribicija: Fivia / 82’ / 8+
Košarkar naj bo je zgodba o lenem, nerodnem, vedno lačnem in neskončno visokem Ranti (tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval), ki se mu življenje postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. S tem se za Ranto začne razburljiva pot, polna nepredvidljivih dogodivščin, na kateri ga nenehno spremlja duhoviti prijatelj Smodlak ....
To je zgodba o fantu, ki je bil tako velik, da bi lahko žirafam kravate zavezoval, ki je bil tako suh, da je sonce kar skozenj sijalo, ki je pojedel vse, kar si mu prinesel na krožnik, potem pa še krožnik, in ki je bil tako len, da je morala zvečer postelja sama k njemu, sicer je kar stoje zaspal. Malokdo je vedel, kako mu je ime, vsi pa so ga klicali Ranta. Verjetno zaradi njegove postave in hoje, saj se je zdelo, kot da se bo vsak trenutek prelomil na dva konca in s svojimi kostmi zašklopotal po tleh.

RDEČI PES: MODRI 10+
družinska komedija / Red Dog: True Blue / režija: Kriv Stenders / scenarij: Daniel Taplitz / igrajo: Jason Isaacs, Levi Miller, Bryan Brown, Thomas Cocquerel, Hanna Mangan Lawrence / 2016, Avstralija / 88’
Oče sinu, ki si želi psa, pripoveduje zgodbo o dečku Micku, ki se preseli k dedku v velik, prazen kraj, posut z rdečo zemljo. Tam Mick nekega dne najde pasjega mladička, popackanega s sinjim blatom. Nemudoma ga imenuje Modri. Avstralski staroselec mu pojasni, da Modri ni običajen pes, saj nosi v sebi prebrisanega duha Marlungha. Nepozabno prijateljstvo med Mickom in Modrim je polno skrivnostnih in razburljivih preizkušenj, ki dečka vodijo v mladostniška leta. Ta prinesejo tudi prve občutke zaljubljenosti …
Rdeči pes Modri je predzgodba legendarnega avstralskega filma Red Dog. Zgodba izhaja iz pripovedovanj o resničnem rdečem psu vrste avstralski planšar kelpie, ki je v sedemdesetih letih sam potoval po suhi rdeči pokrajini Pilbara v zahodni Avstraliji. Tam so mu postavili tudi kip, zgodba o njem pa se je usidrala v lokalnih legendah, ki jih znajo pripovedovati prebivalci Pilbare.

ČUDO 12+
drama / Wonder / režija: Stephen Chbosky / scenarij: Jack Thorne, Steve Conrad, Stephen Chbosky, po romanu Čudo, R.J. Palacia / igrajo: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Mandy Patinkin / 2017, ZDA / distribucija: Blitz
August Pullman se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza. Poleg Augusta, ki izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, svoja razmišljanja o tem nadarjenem fantu razkrijejo še sestra Via, njen fant Justin, novi sošolec Jack, prijateljica Summer in Viina prijateljica Miranda. Vsi njihovi pogledi se združujejo v boju za sočutje, empatijo in sprejemanje drugačnosti. Ta nepozabna zgodba v naša življenja prinaša srčnost in upanje, saj začnemo ceniti vrednost pravega prijateljstva in moč prijaznosti.

ZBOGOM, BERLIN 12+
pustolovski film / Tschick / režija: Fatih Akin / scenarij: Lars Hubrich, Fatih Akin in Hark Bohm po knjigi Wolfganga Herrndorfa / igrajo: Tristan Göbel, Aniya Wendel, Justina Humpf, Paul Busche, Anand Batbileg, Jerome Hirthammer, Max Kluge, Udo Samel, Anja Schneider, Nadine Dubois, Henning Peker / 2016, Nemčija / 93'
Štirinajstletni Maik med odsotnostjo staršev zdolgočasen preživlja poletne počitnice v domači vili. Pred njegovim pragom se z ukradenim avtom naenkrat pojavi uporni najstnik Tschick, ruski imigrant in izobčenec, ki povabi Maika na popotovanje iz Berlina v neznano. Začne se divja avantura, kjer oba doživita izlet življenja in nepozabno poletje. Film je letos prejel Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva, ki jo podeljujejo mladi gledalci iz cele Evrope.

Nagrade: Evropska nagrada mladega filmskega občinstva 2017

MESEČINA 15+
drama / Moonlight / režija: Barry Jenkins  /scenarij: Barry Jenkins po drami Tarella Alvina McCraneya / igrajo: Mahershala Ali, Alex Hibbert, Shariff Earp, Trevor Rhodes, Naomie Harris, André Holland / 2016, ZDA / distribucija: Con-film / 111’
Drugi film Barryja Jenkinsa, navdahnjen z gledališko igro Tarella Alvina McCraneyja In Moonlight Black Boys Look Blue, je impresionistična skica življenja in slogovno drzna pripoved o odraščanju v revnem predelu Miamija, ki je zaradi tenkočutne upodobitve afroameriške moškosti nemudoma obveljala za pionirsko delo. Oskar za najboljši film leta!FILMI IZ PRETEKLIH SEZON

DOLINA MIRU
drama / režija: France Štiglic / scenarij: Ivan Ribič / igrajo: John Kitzmiller, Tugo Štiglic, Eveline Wohlfeiler / 1956, Slovenija (Jugoslavija) / 88’ / 6+
Po ameriškem bombardiranju slovenskega mesta med drugo svetovno vojno deček Marko in deklica Lotti, ki je nemškega rodu, ostaneta brez staršev. V sirotišnici začne mala Lotti pripovedovati dečku o dolini, o kateri ji je nekoč pravila babica in kjer vedno vlada mir. Odločena, da poiščeta to »dolino miru«, otroka zbežita iz sirotišnice. Na poti srečata ameriškega pilota Jima. Čeprav so mu za petami nemški vojaki in partizani, se Jim junaško odloči, da ju bo prek sovražnega ozemlja pospremil do cilja. Film je digitalna restavracija jugoslovanske klasike.

UČITELJ ŽABA
otroški pustolovski film / Meester Kikker / režija: Anna van der Heide / scenarij: Mieke de Jong / igrajo: Yenthe Bos, Nick Slokkers, Jeroen Spitzenberger, Georgina Verbaan, Paul Kooij / 2016, Nizozemska / 82’ / podnapisi, 6+
Film avtorice Navihanega Brama govori o gospodu Francu, ki ni navaden učitelj. Če deklici Siti poči guma, jo v šolo odpelje na balanci. Zgodi se mu, da med poukom zbeži na stranišče in ga ni več nazaj. V razred včasih vstopi blaten, moker in strgan, potem pa mu učenci pomagajo, da se preobleče v roza trenerko. In … kdaj pa kdaj tudi kvaka. Zakaj vse to? Ker se učitelj spreminja v žabo. Kot njegov oče, dedek, pradedek, družinska lastnost pač. Sita je prva, ki izve za njegovo dvojnost, počasi pa je navdušen že ves razred. Biti žaba vseeno ni prav nič lahko, zlasti če ti po glavi skače ravnatelj Štorklja, toda učenci so prepričani, da je gospod Franc najboljši učitelj na svetu. Na praznovanju stoletnice šole pa ga morajo rešiti pred požrešno štorkljo …

KUBO IN DVE STRUNI
animirana akcijska domišljijska pustolovščina / Kubo and the Two Strings / režija: Travis Knight / scenarij: Marc Haimes, Chris Butler / glasovi: Art Parkinson, Charlize Theron, Ralph Fiennes, Rooney Mara, George Takei, Cary-Hiroyuki Tagawa, Matthew McConaughey / 101’ / 9+
Pametni in dobrosrčni Kubo živi z mamo ter s pripovedovanjem zgodb navdušuje prebivalce obmorskega mesteca v starodavni Japonski. Z uporabo magije slika mogočne bitke, oživlja bojevnike in premaguje pošasti. Kubo niti ne sluti, da so njegove zgodbe pravzaprav resnične. To spozna, ko ponesreči prebudi maščevalnega duha, ki poruši njegovo mirno življenje in ga prisili v beg. Da bi rešil svojo družino, se skupaj z varuhoma Opico in Hroščem odpravi na vznemirljivo iskanje očetovega oklepa. Če želi svoji zgodbi napisati srečen konec, mora s pomočjo magičnega instrumenta premagati bogove in pošasti ter odkriti skrivnost pokojnega očeta, največjega samuraja vseh časov.

POJDI Z MANO
mladinski film / režija: Igor Šterk / scenarij: Igor Šterk, Dušan Čater / igrajo: Ivan Vastl, Mak Tepšić, Ronja Matijevec Jerman, Matija David Brodnik, Dare Valič, Ivanka Mežan, Lotos Vincenc Šparovec / 83’ / 9+
Zgodba o štirih trinajstletnikih, ki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj odpravijo iz sicer domačega, urbanega okolja v njim povsem tuj ruralni svet. Pot jih zanese v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot spremeni v boj za golo preživetje. Tja jih popelje Manc, ki mu grozi izključitev iz šole zaradi domnevne tatvine. Sam bi predvsem rad podoživel otroštvo, ki ga je v tistih hribih preživel z dedkom. Pridružijo se mu še sošolci Mina, Oto in Špurč. Mina, razvajena hči igralke in dirigenta, se v tujem okolju prva zlomi, ob strani pa ji stoji Oto, preudaren fant, ki je zaljubljen vanjo. V neobljudenem svetu se tudi Špurč, sin premožnega avtoličarja, spremeni v strahopetnega razvajenca in na koncu je prav Manc tisti, ki jih varno vodi domov. Topla in napeta zgodba o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu, ki nam na izviren način postavlja vprašanje, kaj se zgodi, ko v današnjem svetu odpove tehnologija.

NIKA
mladinski film / režija: Slobodan Maksimović / scenarij: Slobodan Maksimović, Matjaž Pikalo / igrajo: Ylenia Mahnič, Marjuta Slamič, Sebastijan Cavazza, Benjamin Krnetić, Gašper Tič, Nenad Tokalić, Gojmir Lešnjak, Primož Pirnat, Borut Veselko, Patrik Škvarč / 90’ / 12+
Nika je zgodba o 16-letni voznici gokarta, neustavljivi najstnici, ki je ljubezen do hitrosti podedovala po svojem preminulem očetu. Obenem je karting eden redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Njena mama nad strastjo, ki jo Nika goji do tega športa, ni navdušena, obenem pa se zaveda, da mora hči sama začeti sprejemati odločitve in odgovornost zanje. Medtem pa Niko čaka najpomembnejša tekma njenega življenja.

KAPITAN FANTASTIČNI
komična drama / Captain Fantastic / režija: Matt Ross / scenarij: Matt Ross / igrajo: Viggo Mortensen, George MacKay, Frank Langella, Kathryn Hahn, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton / 2016, ZDA / distribucija: Cinemania / 118'  / 13+
Bodevan ter njegovih pet bratov in sester odraščajo globoko v gozdovih ameriškega severozahoda, daleč od civilizacije in sodobne potrošniške kulture. Izurjeni so v lovu, samoobrambi, prostem plezanju in preživetju v naravi. Ob večerih prebirajo debele knjige, pri čemer ni dovolj, da znajo obnoviti vsebino, ampak jo morajo razumeti in mnenje argumentirati. Vse niti njihove vzgoje v rokah drži strogi in odločni oče Ben. Zdi se, da razen občasnih uporov in prepiranj otroci odraščajo v razgledane, razumne in telesno izjemno pripravljene posameznike. Toda po tragičnem dogodku mora družina zapustiti svoj raj v naravi in se soočiti s civilizacijo. Je odraščanje, v katerem znaš pri šestih letih sam ujeti svojo hrano in citirati Noama Chomskega, ne poznaš pa superg in kokakole, uspešno? 
Julij 2022
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31