Otroški abonma / šole in vrtci

INFORMACIJE O VPISU ABONMAJEV 

Otroške abonmaje vpisujemo v mesecu septembru v sodelovanju z vrtci in šolami. V abonmaju je pet predstav, ki si jih otroci ogledajo med šolskim letom v KD Franca Bernika, lahko pa vpišete tudi skrajšani abonma s tremi predstavami (Kiwi in Strit, Hud pesjan, Kdo je napravil Vidku srajčico). Cena abonmaja: 5 predstav (25 EUR) | 3 predstave (15 EUR)

Otroci predstave obiskujejo v dopoldanskem času v sklopu svoje vrtčevske skupine ali šolskega razreda. Račun za abonma izstavlja KD Franca Bernika staršem, na podlagi podatkov, ki jih navedejo na vpisnih listih. Ti so meseca septembra na voljo pri vzgojiteljicah v vrtcih in razredničarkah v šolah. Informacije o vpisu lahko dobite tudi preko eletronske pošte jure@kd-domzale.si ali preko telefona 01 722 50 50, kontaktna oseba je Jure Matičič.

za vrtce in šole
abonma JANKO, METKA, PALČEK, URŠA, SONČEK, OBLAČEK
Razigrane predstave, ki navdušujejo in približajo umetnost najmlajšim.


KOYAA IN NAGAJIVI PREDMETI 2

sedem kratkih animiranih filmov / režija: Kolja Saksida / distribucija: ZVVIKS / 2019, Slovenija / 31’ / brez dialogov / 3+

Koyaa in njegov prijatelj krokar živita na gorski polici visoko nad oblaki, kjer pa različni nagajivi predmeti poskrbijo, da jima ni nikoli dolgčas.

Koyaa živi na oddaljeni gorski polici visoko nad oblaki, kjer si ljubko visokogorsko hiško deli z gospodom Krokarjem. Človek bi mislil, da je v tako odmaknjenih krajih vse mirno in spokojno, a dnevi tam so v resnici polni akcije in neobičajnih prigod. Okoli Koyee namreč oživijo sicer običajni predmeti in mu povzročajo poln kup preglavic. Medtem ko Koyaa skuša zadeve umiriti, Krokar mirno sestavlja, brusi in lepi ptičje hišice. Vsake toliko pogleda proti Koyii, vidi, da je z njim vse v redu, potem pa se spet zatopi v delo. Koyaa Krokarja komajda opazi, saj mora v akciji močno napeti možgane in hitro najti primerno rešitev za nastalo težavo. To pa seveda ni kar tako ... A tudi Koyaa ni od muh!

NEPRIDIPAV

koncert za otroke in črke / Vodnikova domačija Šiška / besedila: Špela Frlic, Andrej Fon / glasba in vokal: Andrej Fon, Tea Vidmar / likovna zasnova animacije: Andreja Goetz / animira: Elena Volpi / 40’ / 5+

Pripovedovalska predstava z vznemirljivo glasbo in petjem, živo animacijo ter napeto zgodbo o Nepridipravu, ki neke noči vsem v mestu zamenja črke v imenih.

Nepridiprav, ne človek ne žival, se neke noči pritihotapi v mesto in ljudem, živalim in rečem pomeša črke v imenih. V mestu nastane velika zmeda. Ljudje godrnjajo, živali renčijo, najbolj na glas pa se pritožujejo črke. Zmeda je vse večja, dokler Nepridiprav tudi sam ne izgubi črke R in postane Nepridipav. Tako mu je prav, zdaj hodi po svetu važen kot pav. Svet, o katerem pojejo pesmi o Nepridipavu, ima zato čisto svoja pravila. Pisana druščina bo svet črk, besed in njihovih pomenov na odru gradila z besedami, melodijami, zvočnimi domislicami, posnetki in animacijo v živo.

Nepridiprav! Tak ta prav!
Eni prav'jo, da je človek,
drugi, da je ž'vav.

Nepridiprav! Najhujša vrsta!
Take lahko preštejemo na roke enega prsta.
Nepridiprav! lump! Zmikavt! Falot! Nebodigatreba!
On je kriv, da je zdaj tu vse hujša zmeda.

Nepridiprav!
Kaj pa on počne pravzaprav?
Krade živalim, stvarem in ljudem
črke iz imen.


Po ruski pripovedki: REPA VELIKANKA

burleska za otroke / Gledališče Lalanit, Društvo lutkovnih ustvarjalcev / režija: Iuna Ornik / igra: Iuna Ornik / glasbena spremljava: Joži Šalej / 35’ / 3+

Igrano-lutkovna predstava se ne poigrava le z rusko pripovedko o repi velikanki, ampak se igra tudi s tradicijo komedije dell'arte, tako da se v ritmu klavirja na koncu vsi široko smejimo.

V igralsko-lutkovni predstavi, ki se poigrava s tradicijo commedie dell'arte in filma noir, nam igralka / lutkarica / klovnesa ob spremljavi glasbe smelo pripoveduje znano pravljico o repi.
Pravljica o repi velikanki je pravzaprav zgodba o nastanku sveta. Kdo je izpulil repo velikanko, ki je planet? Miška je prijela kokoške, kokoške so prijele goske, goske so prijele ovčke, ovčke so prijele kravico, kravica je prijela babico, babica je prijela dedka, dedek je prijel repo; vlekli so in vlekli, pulili in izpulili – VELIKI POK. Potem so vsi padli po tleh, valjali so se in se smejali, smejali, smejali ...

"Iuna Ornik je z izdelanim konceptom, podrobno dodelano izvedbo in s svojo človeško in umetniško toplino ter humorjem postavila preprostost kot umetniški princip. Topla predstava, ki jo je, sledeč igralkinemu ritmu, z živim igranjem duhovito dopolnjeval Jože Šalej, je pritegnila k sodelovanju dobršen del dvorane, ki je znala ceniti kakovostno, s čistim humorjem napolnjeno, dobre pol ure trajajoče doživetje razigrane igre.« Dnevnik, 4. 10. 2000

OHO

plesna predstava / Zavod En-Knap / režija: Bojan Jablanovec / avtorja in izvajalca: Kristina Aleksova, Loup Abramovici / avtor glasbe: Andrej Fon / 40’ / 5+

Ponekod smešna, ponekod burna, a neznansko barvita plesna predstava niza kratke, hudomušne prizore iz čarobnega domišljijskega sveta.

Vabljeni v barviti svet zgodbic, ki se porajajo in razblinjajo v sozvočju giba in glasbe, v prehajanju med kratkimi, hudomušnimi prizori ter mešanico nemega filma, risanke in gledališča. Ponekod smešna, ponekod burna, predvsem pa nepredvidljiva zvočna slika plesalcema dovoljuje svobodo, da brez besed in predvsem z gibom in mimiko pripovedujeta svoje zgodbe in negujeta otroško domišljijo. Nastane čaroben, domišljijski svet, tako lasten otrokom, srečnim odraslim pa dostopen samo v sanjah.

Predstava za otroke, ki je karkoli se ji zdi.
Lahko se smeje ali joče, res karkoli se ji zahoče. 
Lahko leti in se med oblaki izgubi, lahko po tleh se plazi in po polžje cesto gazi.
Lahko je jezna in brezvezna pa smrdeča in prdeča.
Lahko ti reče ne in ja. 

Ni problema, če si reva in če ti od nervoze lice zardeva.
Vse to mine, kakor pride.
Enkrat gor in drugič dol.
Vse je prav in nič narobe.
Gospod Balon in gospodična Baloneta le blizu kaktusov ne smeta.
Saj – to ve vsak otrok – da balon in kaktus je enako pok.


Primož Suhodolčan: ŽIVALSKE NOVICE

gledališka predstava za otroke / Gledališče Koper, SNG Nova Gorica / režija: Ajda Valcl / igrajo: Andrej Zalesjak, Gorazd Žilavec, Rok Matek, Igor Štamulak, Medea Novak / 50' / 5+

Pet akcijskih komedij o peripetijah med fantičem Primožem in nenavadnimi živalskimi gosti, ki se vedno znova pojavijo na oknu njegove sobe.

Živalske novice na oder postavljajo junake in zgodbe, ki jih je priljubljen sodoben otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan, med bralci znan predvsem po svojem razigranem humorju in akcijski komiki, ki jo uporablja za pripovedovanje svojih zgodb, ustvaril kot serijo kratkih pripovedi za najmlajše bralce.

V predstavi je uprizorjenih pet njegovih kratkih »akcijskih komedij«, in sicer: Dolgčas okužil muhe, Trave ni, krave znorele, Vojna za travo, Raca spet padla z neba in Lepo je biti papagaj. V vseh omenjenih epizodah kot glavni junak nastopa simpatičen, včasih neroden, a vseskozi originalen fant Primož, ki se z nenavadnimi živalskimi junaki vedno znova zapleta v napete, nepredvidljive in zabavne peripetije. Uprizoritev je polna situacijske komike in karikiranih karakterjev, ki poleg obilja zabave poskrbijo tudi za kako poučno poanto.

»Poseben užitek so bile igralske stvaritve, sad tenkočutnega in natančnega opazovanja živali in žuželk. Rok Matek in Igor Štamulak sta v nekaterih odtenkih dobesedno osupnila z igro, ki se je muhe na primer ne bi sramovale, ali pač, saj sta karikirala obnašanje in držo teh letečih nadlog s takim artizmom, da sta bila resnično muhi …« Marij Čuk, Primorski dnevnik, 04.10.2016INFORMACIJE O VPISU ABONMAJEV 

Vpisni list (prenesi PDF). Prosimo, da nam vpisne liste vrnete do 25. septembra.

Dodatne informacije o vpisu abonmajev lahko dobite tudi preko elektronske pošte jure@kd-domzale.si ali preko telefona 01 722 50 50, kontaktna oseba za vpis je Jure Matičič. 

 
Julij 2021
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31