Otroški abonma / šole in vrtci

KIWI IN STRIT
kratki animirani filmi / Kiwi & Strit / program: Kraja koles, Nogomet, Portret, Spomladansko čiščenje, Glasna krava, Torta, Novi prijatelji, Dan za umivanje / režija: Esben Toft Jacobsen / scenarij: Esben Toft Jacobsen, Jannik Tai Mosholt / 2015, Danska / 
distribucija: Copenhagen Bombay Studio / 38'

Kiwi in Strit živita na gozdni jasi na vrhu hriba. Kiwijeva hiša je lepo urejena, Stritova ne tako zelo. Kiwi rad dela stvari po načrtu, Strit si raje izmišljuje sproti. Zelo sta različna, toda rada počneta stvari skupaj, saj sta najboljša prijatelja. Če sta skupaj, je bolj zabavno. Otroci filme gledajo v družbi mentoric, ki jih vodijo čez različne zgodbe, se z njimi pogovarjajo o njihovi vsebini, o glavnih likih in predvsem o otroški izkušnji in dojemanju videnega. Po ogledu filmov se otroci odpravijo v razrede in igralnice, kjer skupaj z našimi mentoricami izvedejo ustvarjalne delavnice, s katerimi spoznavajo skrivnosti nastajanja animiranih filmov.


Nika Bezeljak po resnični zgodbi: BELA KAMELA
lutkovna predstava / Lutkovno gledališče Maribor / režija: Nika Bezeljak / igrata: Barbara Jamšek in Miha Bezeljak / 55'

V nomadski družini sredi mongolske puščave se rodi bela kamela, za katero pa mama po rojstvu noče skrbeti. Fantek Ugna se v skrbi za kamelo in svojo družino odpravi v mesto po rešitev. Tako prevzame odgovornost, se spopade s strahovi, prisluhne klicu preživetja in nežnim klicem narave na pomoč. Mongolsko okolje, trda in neizprosna narava, ki narekuje življenje tamkajšnjim prebivalcem, nam prikaže zgodbo o spoštovanju večjega od nas, tega, česar ne moremo nadzorovati, s čimer pa lahko sobivamo in sodelujemo. Družina, sestavljena iz treh generacij, stakne glave in odločijo se izpeljati star običaj – glasbeni obred z igranjem in petjem, ki bo povezal belo kamelo z njeno mamico.


Po predlogi pesmi Marijana Vodopivca: HUD PESJAN
plesna predstava / EnKnapGroup / režija in koreografija: Iztok Kovač / nastopajo: Ana Štefanec, Luke Thomas Dunne, Jeffrey Schoenaers, Lada Petrovski Ternovšek, Matea Bilosnić in Gilles Noël / 35'

Interaktivna plesna predstava za otroke je nastala po motivih otroške pesmice, ki pa nikakor ni nedolžna. Predstava na neboleč način spregovori o vedno bolj aktualni temi nasilja, tako družinskega kot vrstniškega, se do njega jasno opredeli in hkrati odpira vrsto vprašanj: o smislu in vrsti kazni, ali je večni krog »povračilnih ukrepov« bolje presekati z usmiljenjem in poskusom prevzgoje, ter o tem ali se v nasilneža zares rodimo? Šest vrhunskih plesalcev pod vodstvom koreografa Iztoka Kovača, bo otrokom pomagalo izoblikovati jasno stališče do nesprejemljivih oblik vedenja, predvsem do nasilja - ne hvala.

En hud pesjan je živel, se futral je z ljudmi,
z njih župco si je kuhal, obral jih do kosti.

Enkrat pa enga najde, ga hoče v lonec dat,
preveč je čudno dišal, preveč je bil kosmat.

Kdo bil je ta kosmatež, lahko ugane vsak.
Dihur je bil kajneda? Narobe! - Bil je vrag.

Pesjan čez kotel padel, pa s kropom se polil,
 ga vrag je brž oglodal, pa župco vso popil.

Uči nas tale štorja, da če sta vraga dva,
da tisti zmeraj zmaga, k ma več pesjanskega.


Peter Kus, Nana Milčinski: DŽUMBUS
glasbeno-gledališka predstava / Zavod Federacija Ljubljana, Werk 89 Dunaj, Cankarjev dom Ljubljana / režija, glasba in glasbeni instrumenti: Peter Kus / nastopajo: Urška Cvetko, Krištof Hrastnik, Michael Pöllmann / 50'

Glavni junak predstave je deček, ki ne govori besed, ampak se namesto z jezikom izraža z zvoki in glasbo. Ko hoče staršem, zdravnikom, učiteljici in sovrstnikom predstaviti svojo govorico, ga ne razumejo in hočejo čim prej odpraviti njegovo motnjo. V svetu, ki mu vladajo pravila in družbene konvencije za ropotajočega otroka ni prostora. Naučiti se mora jezika in prilagoditi večini. Deček odrašča, se sooča s svojo drugačnostjo in išče način, kako bi v svetu omejitev in prepovedi ohranil svojo individualnost. Njegovo zgodbo nastopajoči uprizarjajo s pomočjo zvočnega ustvarjanja, igranja ter animacije množice različnih izvirnih glasbil in zvočil, izdelanih iz vsakdanjih predmetov.


Fran Levstik, Eka Vogelnik: KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO
lutkovna predstava / Lutkovno gledališče Ljubljana / režija: Eka Vogelnik / nastopata: Maja Kunšič, Iztok Lužar / Matevž Müller / 35'

Topla, tankočutna predstava, nastala po pravljici Frana Levstika, oživlja eno najlepših dragotin iz domačega literarnega sporočila. Neko poletje si Videk, najmlajši med sedmimi bratci in sestricami, strga ponošeno srajčico. Ker so doma revni, je to velik problem. Žalosten je in na pol nagec, saj je srajčica že skoraj razpadla. Mamica, ki cele dneve služi vsakdanji kruh, da bi lahko nahranila otroke, mu bo lahko šele pozimi zašila novo. Ker je bil z njimi vedno prijazen, mu na pomoč pridejo živali: ovčka da volno, pajek stke blago, rak ga ukroji, ptiček pa sešije. Videk tako lahko steče steče domov, da bi pokazal svoje novo oblačilce.


INFORMACIJE O VPISU ABONMAJEV 

Otroške abonmaje vpisujemo v mesecu septembru v sodelovanju z vrtci in šolami. V abonmaju je pet predstav, ki si jih otroci ogledajo med šolskim letom v KD Franca Bernika, lahko pa vpišete tudi skrajšani abonma s tremi predstavami (Kiwi in Strit, Hud pesjan, Kdo je napravil Vidku srajčico). Cena abonmaja: 5 predstav (25 EUR) | 3 predstave (15 EUR)

Otroci predstave obiskujejo v dopoldanskem času v sklopu svoje vrtčevske skupine ali šolskega razreda. Račun za abonma izstavlja KD Franca Bernika staršem, na podlagi podatkov, ki jih navedejo na vpisnih listih. Ti so meseca septembra na voljo pri vzgojiteljicah v vrtcih in razredničarkah v šolah. Rok za vpis v abonmaje je ponedeljek, 24. september 2018. Informacije o vpisu lahko dobite tudi preko eletronske pošte jure@kd-domzale.si ali preko telefona 01 722 50 50, kontaktna oseba je Jure Matičič.

Vpisni list (prenesi PDF). Prosimo, da nam vpisne liste vrnete do 25. septembra.

Dodatne informacije o vpisu abonmajev lahko dobite tudi preko elektronske pošte jure@kd-domzale.si ali preko telefona 01 722 50 50, kontaktna oseba za vpis je Jure Matičič. 
 
Julij 2019
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31