Glasbeno-scenski

Zabavni trenutki med glasbo, kabarejem, gledališčem in vsem, kar se zgodi vmes.


ZORAN PREDIN in MATIJA DEDIĆ »Sledi v svili«
koncert / nastopajo: Zoran Predin (vokal), Matija Dedić (klavir), Danilo Ženko (klaviature), Julija Vedlin in Anja Klarič (spremljevalni vokali) / Koliko koncertov bi morali obiskati, da bi lahko slišali svoje najbolj priljubljene pesmi, ki si jih vsa ta leta prepevate pod tušem? Nostalgično nežen večer dveh glasbenih mojstrov.

Koliko koncertov bi morali obiskati, da bi lahko slišali svoje najbolj priljubljene pesmi, ki si jih vsa ta leta pojete pod tušem? Zoran Predin in Matija Dedić se na domžalski oder po več letih družno vračata s komornim nostalgičnim koncertnim večerom. Projekt »Sledi v svili« je nastal po vrsti koncertov, ki jih je Predin izvajal z Arsenom Dedićem, prvi sodelavec projekta pa je bil prav Arsenov sin Matija, sicer eden najboljših hrvaških jazzovskih pianistov. Oba glasbenika posedujeta zelo podobno glasbeno senzibilnost in emocionalnost izvedbe, Predin je k projektu prinesel svoje avtorske skladbe, ki se srečujejo nekje med jazzom, šansonom in rockom, Dedič pa nezmotljivo virtuoznost in vsestranskost. Program koncerta "Sledi v svili" je stkan iz najlepših pesmi Zorana Predina in iz večnih hitov, ki zbujajo lepe spomine različnim generacijam: Bregovićeva "Ti si mi u krvi", Runjićeva "Galeb i ja", "Magla" Karla Metikoša, Balaševićeva "Priča o Vasi Ladačkom" in drugih pesmi velikih zvezd in avtorjev iz bivše države.

"Pred leti sem se začel igrati z idejo, kako bi zveneli največji hiti vseh generaciji s področja bivše države, če bi jih vrnil v zibelko. Ponavadi se rodijo ob spremljavi klavirja ali kitare. Potem živijo svoje življenje v najrazličnejših aranžmajih in izvedbah in se pojavijo v podzavesti najine publike, ko jim pojem pesmi, ki jih znajo na pamet v celoti." Zoran PredinPo predlogi Gorana Vojnovića: ČAKALNICA
fantazijska komedija / SITI Teater, Ljubljana / režija: Matjaž Latin / igrata: Janez Hočevar »Rifle«, Lado Bizovičar / Lado in Rifle se znajdeta v čakalnici za onostranstvo, kjer se med številnimi birokratskimi zapleti pripravljata na zadnjo sodbo in pri tem soočita dve generaciji, dve karieri in dve skrivnostno povezani osebnosti.

Fantazijska komedija za dva resnična zvezdnika. Lado in Rifle se znajdeta med "biti in ne biti”, v čakalnici za odhod v onstranstvo. V Čakalnici čas ni več dimenzija in dolgčas ne obstaja, ni novinarjev in medijev, socialnih omrežij, telefonov in televizije. Priče smo soočenju dveh generacij, dveh karier in dveh osebnosti, ki sta skrivnostno povezani. V zbirokratiziranem kolesju onostranskega sistema, ki spominja na tukaj in zdaj, ju virtualni uradniki pripravljajo na »zadnjo sodbo«, ko junaka razkrijeta še zasebno plat. Kako bo glasovala komisija »zadnje sodbe« naj ostane skrivnost, obljubljamo pa vam veliko smeha in solz.

Lado Bizovičar in Janez Hočevar »Rifle« .......


JANI KOVAČIČ in ANA PUPEDAN »Besne pesmi«
koncert / nastopajo: Jani Kovačič (vokal, kitara), zasedba Ana Pupedan / Prigodnice za vsakdanjo rabo, skupni projekt enega najpomembnejših slovenskih kantavtorjev in samosvoje, šaljive skupine Ana Pupedan.

Da to je naša prabitnost.
Še vedno se borimo za staro pravdo, za desetino, za pravično državo ...
Zato tokrat program spevnih pesmi prigodnic za vsakdanjo rabo za te neperspektivne čase.
Pridite, bolje vam bo!
Ko upojemo težave, se jih dokončno zavemo.
Samo še rešiti jih moramo – pa bo.
Pesmi za štrajke, vstaje in proteste!
Prisluhnite ...
Zaigrajte si jih, morda vam bo lažje!

Besne pesmi so program spevnih pesmi prigodnic za vsakdanjo rabo za te neperspektivne čase. Namenjene so nastopom, koncertom, protestom, štrajkom, zabavam, ozaveščanju in razmišljanju. Zaenkrat jih je čez štirideset in ker so Jani Kovačič ter pivška skupina Ana Pupedan še vedno na marsikaj besni, se kar množijo. Besne pesmi so pregled aktualnih tem, ki bi jih bilo treba urediti. Številne lahko slišite na dvojni plošči, ki je izšla pri Založbi Radia Študent. Jani Kovačič je znan po ostrem jeziku, ki neusmiljeno biča in jasno odslikava naš vsakdan. Z zasedbo Ana Pupedan se je srečal na ljudskih vstajah in protestih in odločili so se za nadgradnjo tamkajšnjega ad hoc sodelovanja. Tako Jani Kovačič kot Ana Pupedan imajo svoj posebni črnohumorni pogled na svet, ki je opazen v njihovih pesmih. Kovačič je povedal, da »nam ostane le še smeh, ko zremo v ta naš ništrc. In ta odmeva po vesolju in ga sproti dela.«

»Gre za vsakdanje pesmi z močnim političnim nabojem, ki jim Kovačičev značilno teatralni vokal in pestra glasbena spremljava Ane Pupedan vdahneta nove pomene. Mešanica šansona, ljudske glasbe, rocka in drugih žanrov se strne v sodobno protestno pesmarico, glasbeni dokument današnjega časa, dokument upora. Besno, sproščeno in duhovito sodelovanje.« Veljko Njegovan, Mladina, 17.3.2017


LARA JANKOVIČ »Kako diši svoboda, kakšne barve je mir?«
koncert / nastopajo: Lara Jankovič (vokal), Ravi Shresta (kitara), Tilen Stepišnik (kitara) / Koncert pesmi sveta o nesmislu vojn in sovraštva, pesmi o miru, svobodi, sožitju, ljubezni in … strpnosti.

Pesmi sveta o nesmislu vojn in sovraštva, pesmi o miru, svobodi, sožitju, ljubezni in … strpnosti. Koncert v dveh delih. V prvi del koncerta so uvrščene naše in tuje pesmi iz vojnega časa, v drugem delu bodo zvenele pesmi, ki so nastale po vojni - kot odgovor. Pojejo o nesmislu vojn in razdvajanj, o pomenu sožitja in povezovanja. O pomenu svobode in miru. Še enkrat. Spet in Znova.

»Velikokrat razmišljam o svobodi in miru. V svetu, v katerem živimo, spoznavam, da sta svoboda in mir privilegij, za kar se lahko zahvalimo našim prednikom, ki so nam svobodo in mir priborili. Morda se sploh ne zavedamo, kako velik privilegij je biti rojen ter živeti v miru in svobodi. Obilo poguma, upora in tovarištva, solidarnosti, žrtev in tragičnih izgub je bilo potrebnih za svobodo in mir. Veliko domoljubja in narodne zavesti. Prav je, da v sebi vedno nosimo ta spomin, spoštovanje, zavedanje in hvaležnost. A prav je, da gremo naprej. Čas neusmiljeno teče in prav je, da storimo, kar je v naši moči, da ohranimo zavest o pomeni miru in svobode. Vsekakor pa z doto zavedanja in negovanjem dobrega v sebi in drugih, s sprejemanjem in spoštovanjem sočloveka, z večno težnjo po sožitju in ohranjanju miru in svobode. Še posebej danes … V čudno razburkanih časih, ko pozabljamo, kako dragocen je mir. Še posebno v teh časih, ko se vedno bolj počutim v resnici nesvobodno, kot ptica pristriženih kril.« Lara Jankovič
 

Peter Quilter: GLORIOUS!
glasbena komedija / Drama in Opera SNG Maribor / režija: Krešimir Dolenčić / igrajo: Nataša Matjašec Rošker, Žan Koprivnik, Alojz Svete, Milada Kalezić, Guadalupe Barrientos, Irena Mihelič / Resnična zgodba o najverjetneje najslabši sopranistki vseh časov, Florence Foster Jenkins, ki je celo življenje sanjala, da bi postala operna pevka, čeprav ni imela ne talenta, ne izobrazbe.

Glasbena komedija Glorious! (2005) je nastala po sodobnem besedilu britanskega dramatika Petra Quilterja, temelji pa na resnični zgodbi najslabše sopranistke vseh časov Florence Foster Jenkins (1868–1944). Florence je vse življenje sanjala o tem, da bi postala operna pevka, čeprav ni imela ne talenta ne pevske izobrazbe. Njena življenjska želja se je izpolnila po smrti očeta, ki ji je z dediščino omogočil snemanja in izdajo enkratnih in neponovljivih »interpretacij« nekaterih najbolj znanih sopranskih arij, med drugim arijo Kraljice noči iz Mozartove Čarobne piščali in arijo Adele iz Straussove operete Netopir. Omenjeni posnetki iz štiridesetih let 20. stoletja sodijo v edinstven arhivski zaklad in že skoraj stoletje izvabljajo huronski smeh iz še tako zateglih trebušnih prepon. Jenkinsova je bila namreč brez občutka za ritem in intonacijo, a je to ni ustavilo na poti do »uspešne« sopranistične kariere – bila je edina »glasbenica« oziroma izvajalka brez posluha in pevske tehnike, ki ji je uspelo razprodati slovito newyorško koncertno dvorano Carnegie Hall. Po poročanju ameriškega tiska so se na njenih nastopih drenjale trume pevkinih občudovalcev in radovednežev, Florence pa je postala svetovni glasbeni fenomen. Prepričana v svoj talent je samozavestno obračunavala s kritikami: »Ljudje lahko govorijo, da ne znam peti, nihče pa ne more reči, da nisem pela

Odštekana glasbena komedija, ki proizvaja »salve smeha in na tone sproščenega vzdušja«, je nastala z združenimi močmi ansamblov mariborske Drame in Opere.SVETLANA MAKAROVIČ Z GOSTI »Mačje oči«
večer šansonov / nastopajo: Svetlana Makarovič (vokal, povezovanje), Joži Šalej (klavir), Jelena Ždrale (violina), Blaž Celarec (tolkala), Nino de Gleria (kontrabas) in gosti / Nepozaben večer šansonov, ki ga bo s posebnimi gosti pričarala Svetlana Makarovič kot je še ne poznate.

"Kdor gleda ljudi skozi mačje oči,
jih je že dodobra spoznal
in vso veličino človeške laži
odtehta en sam mačji mijav -
lahko bi se skupaj usedli
morda bi celo skupaj predli?
A kaj, ko človeku zaupati ni,
gledano skozi mačje oči.”
Svetlana Makarovič - Mačje oči
 
Nepozaben večer šansonov v prefinjeno začinjenem slovenskem jeziku nam bo s posebnimi gosti pričarala Svetlana Makarovič, večinoma z avtorskimi skladbami, ki so pred časom izšle v knjižni in zvočni obliki pri založbi Sanje. Ponovna oživitev glasbenega opusa je javnosti med drugim odstrla tudi manj znano stran Svetlane Makarovič. Slišali bomo vrsto vedrih in bodikastih pesmi, ki hudomušno zajemajo iz arhetipov slovenskega naroda, in to tako zelo pristno, da bi brez očitnih ostí in zaradi poskočniških rim in ritma človek pomislil, da gre za ljudske pesmi. Slinar, Primož in Ojoj, gospa so nekatere od njih, na oder pa pride tudi legendarni morilec Trobec. V šansonu, seveda. Svetlana nekaj šansonov zapoje sama, ostale pa četica gostov, z virtuozno spremljevalno zasedbo, ki je večkrat navduševala tudi že na domžalskem odru. Svetlana Makarovič kot je še ne poznate!

 
Julij 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
Danes
(0)
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic