Aktualni dogodki

JANEZ VREČAR (1887-1959): Domžalski podobar in gospodarstvenik
20.4.2017 - 20.5.2017

Mnogi domžalski ustvarjalci še niso dobili priložnosti predstavitve svojega življenja in dela, zato že četrto leto pripravljamo projekt, ki ga posvečamo praznovanju občinskega praznika. Tokrat bo predstavljen obrtnik in ustvarjalec Janez Vrečar, ki je aktivno deloval tudi v razvoju domžalskega gospodarstva in politike do 2. svetovne vojne.

Janez Vrečar (1887-1959): Domžalski podobar in gospodarstvenik
Pomembno vlogo v programu Menačenkove domačije ima organizirani dogodek v mesecu aprilu, ki je posvečen domžalskemu občinskemu prazniku. Ta je namenjen domžalskim ustvarjalcem, ki so v preteklosti krojili kulturno zgodovino Domžal ter v njihovi dediščini še danes beležimo pomemben umetniški prispevek h kulturni podobi Domžal in okolice. Da jih »utrgamo« pozabi, smo se odločili, da jih domžalski javnosti in širše predstavimo v obliki razstave s prikazom njihovih dosežkov ter s tiskano knjižico manjšega obsega, ki je dostopna na različnih javnih mestih v Občini Domžale. V projektu smo do sedaj predstavili slikarja in pedagoga Milana Merharja (2012), podobarsko družino Hrovat (2014) in fotografskega mojstra Vilija Majheniča (2015).


Župan Ivan Vrečar na domžalski ulici, leta 1940 (iz arhiva Ivana Jesenika in Damjane Kobler).


Letos namenjamo pozornost domžalskemu podobarju in obrtniku, sicer rojenemu Moravčanu, ki pa je svojstveno zaznamoval svoj čas delovanja v Domžalah. Zakaj je Janeza Vrečarja pot zanesla v Domžale, kako je tu pričel svojo obrt, kako je gradil svoj nov dom in delavnico v Kolodvorski ulici, kdaj je pričel delovati politično in kakšni so njegovi uspehi v času županovanja; vse te in še več vprašanj bomo poskusili odgovoriti v skrbno pripravljeni razstavi in v knjižici, ki jo bomo natisnili posebej v ta namen. Ob pomanjkljivem zgodovinskim arhivu smo si zadali precej težko nalogo, a nam predstavlja poseben izziv, saj bomo celovito razstrli še eno do sedaj nenapisanih domžalskih zgodb.


Raziskovanje Vrečarjevega življenja in dela bo sklenjeno v dveh vsebinskih sklopih. Prvi bo namenjen predstavitvi njegovega ustvarjalnega opusa: od podobarskih začetkov do priznanega obrtniškega mojstra, ki je delal tudi s priznanim slovenskim arhitektom Jožetom Plečnikom. V delavnici je kipe in rezbarske detajle izdeloval sam, vse ostalo mizarsko delo pa so opravili pomočniki in vajenci. Njihovi spomini so še živi. Malokdo pa Janeza Vrečarja pozna kot odličnega risarja in slikarja – v njegovi zapuščini se nahajajo portreti, katerih identitete so še velika neznanka, in dopisnice, ki jih je med prvo svetovno poslikal in pošiljal svoji ženi Ani.

Ali prepoznate portretiranca? (iz arhiva Ivana Jesenika in Damjane Kobler).

V drugem vsebinskem sklopu bomo avtorja predstavili kot gospodarstvenika in politika. Janeza Vrečarja pogosto najdemo v sredini pomembnih domačih veljakov na starih posnetkih iz zgodovine Domžal. Prisoten je bil v različnih odborih, pod njegovo župansko taktirko pa se je ustanovila meščanska šola in opravljena je bila regulacija cest in ulic.


Ivan Vrečar z vajeniškimi mojstri na dvorišču domžalske gimnazije, leta 1953. V prvi vrsti, drugi z desne. (iz arhiva Matjaža Brojana)

O avtorju
Janez Vrečar (1887 – 1959) je bil rojen v Tuštanju pri Moravčah. Za podobarski poklic se je učil pri Andreju Rovšku in Ivanu Pengovu, kjer je delal tudi njegov oče. Po prvi svetovni vojni, ko je oče odprl svojo delavnico v Moravčah, sta skupaj rezljala največ po naročilu za Pengovovo delavnico. Leta 1928 je začel samostojno podobarsko in mizarsko obrt v Domžalah, pozneje pa je v Kolodvorski ulici v Domžalah zgradil delavnico in hišo, kjer so delali po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika ter izdelali precej cerkvene opreme.
Janez Vrečar je bil tudi pevec in igralec. Bil je dober politik in poznavalec svetovnih političnih razmer. Od leta 1936 do 1941 je bil župan Občine Domžale ter zaslužen za takratni razvoj Domžal. Leta 1939 je bil odlikovan z redom Svetega Save.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo, ker brez njih ne bi zabeležili še ene izmed pomembnih zgodb iz zgodovine mesta Domžale. 
Junij 2017
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(1)
20:30
NEDOLŽNE
Les Innocentes
drama
12-18
Drugi naslov
Drugi izvirni naslov
komedija
01-08
Naslov novice
Izvirni naslov
Drama
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic