Aktualni dogodki
Čas, ko smo doma, lahko izkoristimo tudi za spoznavanje novega gradiva, zato smo vam v sklopu naše muzejske dejavnosti pripravili dostop do poučnih ugank za najmlajše, učnih listov za šolarje, pisnih in video prispevkov ter gradiv za zahtevnejše bralce.


PRIJAVNICA >>> 8. LIKOVNI NATEČAJ: USTVARJALNOST KIPARJA FRANCETA AHČINA


Odprtje razstave ZGODBE ŽENSKIH POKRIVAL IZ DOMŽAL IN OKOLICE: Razstava slovenske oblačilne dediščine / četrtek, 5. marec 2020 v Menačenkovi domačiji

Avbe, peče, rute in zavijačke …

… vsaka s svojo pripovedjo, kako so se ženske pokrivale nekoč. V sodelovanju z ga. Veroniko Pogačar, nagrajenko Občine Domžale za ohranjanje slovenske oblačilne dediščine, smo pripravili predstavitev pokrival ženskih narodnih noš, povezanih z Domžalami in okoliškimi kraji. Predstavljeno zbirko so spremljale fotografske upodobitve prazničnih noš, ki so jih nosile domačinke ob posebnih dogodkih 20. stoletja v Domžalah in okolici.

ZMAGO KOVAČ: DREVESNE ZGODBE     
6. 2 - 27.2.2020 

Z vznemirljivim pričakovanjem se veselimo obiska umetnika iz okolice Maribora, ki nam bo predstavil svoja ustvarjalna iskanja v lesu. Zmago Kovač, ki resnično živi v naravi in z naravo, se je odzval našemu povabilu k sodelovanju ob 100-letnici rojstva kiparja Franceta Ahčina, rojenega v Menačenkovi domačiji. Obema ustvarjalcema je skupna iskrena ljubezen do lesa.

Zmago Kovač, po poklicu profesor likovne umetnosti, svojo umetniško dušo ne vdela le v les, temveč jo prelije tudi na platno. Ima izjemno visoko ekološko zavest ter navdih vedno išče v naravi, s katero je globoko povezan. Poznan je po lesenih reliefih iz lesa dreves, ki niso bila posekana, ampak so umrla sama. Enega svojih ciklov lesenih reliefov je poimenoval Drevesne zgodbe ali zgodbe, ki niso šle skozi dimnik. 

V zadnjem času reliefe dopolnjuje z najdenimi rečnimi in drugimi kamni, ki jih več ali manj vstavlja oz. vdela v središče lesenih umetnin. Na tak način gledalčev pogled usmerja v popolno centralno kompozicijo, v simbolično žarišče vsega stvarstva, ki ga rad obarva tudi s svetlobo.

Tudi umetnikov slikarski opus se povezuje z naravo, saj ga sestavljajo krajinske upodobitve, ki slogovno segajo onstran resničnega – v abstrahiranje naravnih izsekov krajine. Tudi v teh avtor postavlja svetlobno središče, ki žari navzven preko zastavljenih okvirjev. Pač mistični svetlobi ni mogoče postaviti meja… Lahko pa jo vzporedno ujameš v les ali na platno, kot to izvrstno počne Zmago Kovač.

Zapisano je le nekaj kratkih stavkov o avtorjevi predstavitvi. Raje se v živo prepustimo razstavljenim umetninam in njihovim zgovornim pripovedim. Oplemenitene nam bo Zmago Kovač osebno zaupal na odprtju razstave. 

Odprtje razstave v Menačenkovi domačiji v četrtek, 6.2.2020
foto: Miro Pivar

 
Maj 2020
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31