Tomčeva dvorana

V KULTURNEM DOMU VAS PRIČAKUJEMO »DOBRO PREZRAČENI«

Očitno se bomo morali navaditi živeti s covidom. Jeseni bo še vedno tu, najbrž pa tudi kasneje, pa ne le  SARS-CoV-2, pač pa tudi drugi virusi in bakterije… Marsikaj smo se naučili v zvezi z njihovim širjenjem, vse bolj pa postaja jasno, kako zelo je pomembno za zaprte prostore prezračevanje. Stroka nam dokazuje, da do prenosa virusa po zraku lahko pride tudi zaradi NEUSTREZNEGA PREZRAČEVANJA IN KLIMATIZACIJE PROSTOROV, v katerih se zadržuje večje število ljudi. Tudi ko bo pandemija mimo, nas bodo nekatere dobre navade lahko obranile pred virozami, gripami in drugimi respiratornimi obolenji. Še nedolgo tega smo obiskovanje koncertov, dramskih, plesnih in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev imeli za nekaj samoumevnega. A temu žal danes ni  več tako! V dveh letih in pol pandemije so nas odločevalci  neprestano »presenečali« z omejitvami in vedno novimi ukrepi, tudi takšnimi, ki so bili do kulture še posebej ostri in tudi diskriminatorno krivični (čeprav ni bila med tistimi, kjer so se najpogosteje prenašale okužbe). Marsikdaj brez pravega razmisleka in tudi odnosa do umetnosti ter ustvarjalnosti.  Prireditve so bile dolge mesece prepovedane, številni umetniki pa potisnjeni na rob preživetja. Tudi zdaj veljajo za kulturo ne le stroga pravila PCT, pač pa so ob tem v zaprtih prostorih tudi obvezne maske. Vse to žal mnoge odvrača od obiska kulturnih dogodkov! In kljub vsem omejitvam in težavam kulturniki ( tako umetniki kot organizatorji) nismo obupali, saj se zavedamo, kako veliko vam v času, ki ga živimo, pomenijo koncerti, filmske projekcije, gledališke predstave, razstave... Kako pomembno in kako lepo je začutiti in doživeti živo glasbo, se nasmejati ob komediji, omogočiti svojemu malčku, da se odlepi od zaslona in skupaj z vrstniki uživa ob lutkovnem dogajanju na odru, se udeleži ustvarjalne delavnice v galeriji...Pa še BON 21 lahko vnovčite za nakupe vstopnic! 

Žal pa je bilo v Sloveniji po našem mnenju na vseh področjih veliko premajhna pozornost posvečena varnemu prezračevanju, zato smo se problematike v domžalskem kulturnem domu lotili samoiniciativno. Kot organizatorji se zavedamo odgovornosti do obiskovalcev, še posebej v mesecih, ko se večina dogodkov odvija v dvoranah. Kakšni bodo natančni pogoji in ukrepi za jesenski obisk v času nastajanja članka še ne vemo. Vendar pa smo prepričani, da bo velik, zlasti psihološki pomen,  pri obiskovalcih  imelo UČINKOVITO in KVALITETNO PREZRAČEVANJE. Vemo, da je bila to doslej opazna pomanjkljivost Tomčeve dvorane Kulturnega doma Franca Bernika, ki je tudi sicer relativno majhna, saj ima le 180 sedežev. Zrak je bil v primeru polne dvorane in intenzivnega dogajanja na odru milo rečeno zelo slab. 

Zato smo se ob koncu lanskega leta lotili celovite in obsežne sanacije in posodobitve prezračevalnega sistema v celotnem objektu kulturnega doma in tudi Glasbene šole. Dosedanji sistem, ki je bil zasnovan ob zadnji večji sanaciji objekta pred več kot 20 leti, je postal zastarel, večkrat se je kvaril, odpovedi delovanja so bile vse pogostejše in imel tudi nekatere izrazito slabe rešitev. Težave so bile opazne ob polni dvorani ( previsoka temperatura in slaba kvaliteta zraka). Sistem smo lahko regulirali le ročno in »odzivni čas« za najmanjšo izboljšavo je bil zelo dolg, tudi več ur. Tako se je po posegu upravljalca prireditev ponavadi prej končala kot pa se je izboljšalo stanje zraka v dvorani… Prezračevanje je bilo slabo, predihan zrak pa je v prostoru krožil. Podobne težave so bile tudi v manjši Bertoncljevi (tudi poročni) dvorani. 

Pandemija je razmisleke o nujni posodobitvi in sanacije samo še pospešila. K sodelovanju smo povabili strokovno ekipo in se lotili projekta. Vanj smo vložili znatna sredstva za vzdrževanje objekta. Tako smo namestili na vse vhode in izhode posameznih prezračevalnih področij na objektu nove, računalniško vodene lopute, ki preprečujejo kroženje zraka. Na vse ventilatorje so dodani novi kontrolni elementi, ki omogočajo računalniško kontrolo stopenjskega spreminjanja moči in vrtljajev.  Oboje skupaj omogoča skoraj neomejene možnosti različnih nastavitev in kombinacij krmiljenja prezračevanja ob še eni izboljšavi, ki tudi zelo prispeva h kvaliteti prezračevanja. Tako ob novih dodatnih tipalih sistem lahko avtomatsko reagira na morebitne spremenjene pogoje delovanja. Seveda  je ves sistem temperatur, vrtljajev, odprtosti loput in mešalnih ventilov vedno dostopen upravitelju tudi po internetu. In to v obliki preglednih shem, na katerih so izpisane vse vrednosti in ki se jih tudi da spreminjati. 

Vsekakor vas lahko z veseljem obvestimo, da vas čaka od obisku velike Tomčeve dvorane Kulturnega doma Franca Bernika dobro in kvalitetno  prezračena dvorana, v kateri se celoten zrak zamenja v zelo kratkem času. Prezračevanje je torej urejeno na način, da stalno od zunaj priteka nov, svež zrak, ki se obenem tudi konstantno odvaja iz prostora, tako da ne prihaja do kroženja že predihanega zraka. Tako smo sledili priporočilom, da v času prisotnosti ljudi v prostorih zagotavljamo filtriranje in stalno zračenje z dovajanjem zunanjega svežega zraka, z največjim možnim pretokom zraka. Prezračevalni sistem je nastavljen tako, da zrak v dvorani ne kroži. 
Tako vas lahko samo še povabimo: pridite na dogodke in pomagajte kulturi! 


Vaše zanimanje, vaši obiski, vaši aplavzi in nasmehi nam dajejo voljo in moč, da vztrajamo in ustvarjamo, pripravljamo in postavljamo, se prilagajamo čez noč sprejetim ukrepom in prav tako čez noč iščemo rešitve za vse težave, ki jih takšen način delovanja odločevalcev in odgovornih povzroča. Vi nam dajete energijo, da še vedno bijemo boj za živo kulturo! Zato vas prosimo: ne pustite nas na cedilu. 

Prosimo vas, nikar ne obupajte zaradi ukrepov in omejitev nad kulturo. Vemo, da vedno nove omejitve in zadolžitve, ki nam jih kot organizatorjem nalagajo, vse prej kot motivirajo in spodbujajo k obisku. Vemo, da vsako testiranje jemlje čas, po novem tudi denar, da iskanje papirjev in potrdil para živce, da maske ubijajo nasmehe in so težko razumljive, če smo skupaj le cepljeni, testirani ali  prebolevniki. A naše roke so zvezane. Prosimo, ne pozabite nas in ne obrnite nam hrbta in pozornosti še vi! 
Pridite na naše prireditve, kupite vstopnico, zaploskajte svojim najljubšim glasbenim ali gledališkim izvajalcem, ki prav tako bijejo vsak svojo bitko. Borimo se skupaj. Ostanimo povezani!  Skupaj bomo zmogli – kultura bo (pre)živela in življenje bo z njo lepše!

Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale 
December 2022
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31