Sezona 2017 / 2018

SLAMNIKARSKI MUZEJ
Sezona 2017/18

Čemu slamnik v 21. stoletju?

V Slamnikarskem muzeju nadgrajujemo slamnikarsko zgodbo, ki je stoletjazaznamovala naš  prostor in čas. Zadali smo si poseben izziv. Na zanimivo uvodno vprašanje smo iskali odgovore v našem skupnem projektu z VPŠ Erudio in oblikovalko dr. Gabrijelo Fužir Bauer. Na kakšen način združiti staro z novim? Uspešno smo oblikovali nove izdelke, ki vključujejo slamo kot trajnostni material. Tradicionalne rokodelske tehnike oblikovanja slame smo nadgradili z novimi oblikovalskimi tehnikami in likovnimi koncepti. Povezali smo znanja in vedenja vsakega posameznika v projektni skupini in ugotovili, da je lahko slamnik več kot le modni dodatek. Predvsem domžalski slamnik kot opredmeteni simbol lokalne dediščine, ki je ne smemo pozabiti. Zato v novi programski sezoni posvečamo še večjo pozornost predstavitvi le-te.

Model: Petra Škabar
Fotografija: Nike Koležnik
Make up: Neža Knific
Oblačila: Mila Vert in Movinun
Kulturni dom Franca Bernika Domžale, maj 2017


SEPTEMBER / OKTOBER

Domžale in slamnikarska industrijska dediščina –  simpozij z odprtjem razstave
DEKD 2017
Predstavljamo uspešen skupni projekt Visoke poslovne šole ERUDIO, Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in oblikovalke dr. Gabrijela Fužir Bauer, ki smo ga poimenovali Kul dedi digit. Projekt v okviru sheme Po kreativni poti do znanja financirata Evropski socialni sklad in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS. Z njim želimo pokazati, kako aktualna je (lahko) dediščina slamnikarstva, in kako lahko služi kot podlaga za nove izdelke in digitalne aplikacije. Dogodek pričenjamo ob 16. uri s strokovnim simpozijem Domžale in slamnikarska industrijska dediščina: sodobni (v)pogledi, ki bo slamnikarstvo obravnaval v luči evropske, regionalne in lokalne dediščine. Zaključek simpozija bo pospremilo odprtje razstave Novo poglavje slamnikar-stva/-ja ob 19. uri, avtorice in projektne mentorice dr. Gabrijela Fužir Bauer.

   
VODA - od mita do arhitekture


NOVEMBER

Iz zbirk zbirateljev, razstava

Na pobudo zbirateljev in društva Rudolf Maister Domžale pripravljamo razstavo s predstavitvijo zasebnih zbirk, ki se vsebinsko povezujejo s slovensko in domžalsko zgodovino. Razstavljene bodo znamke, med katerimi izpostavljajo zbirko znamk Verigar – prve slovenske poštne znamke, slovenske dopisnice celine, izbor starih razglednic in fotografij Domžal in okolice, bibliografija Franca Bernika in druge domžalske knjige, stari zemljevid Domžal, numizmatične zbirke, zbirka ključev, zbirka fotografskih aparatov, zbirka bajonetov in odlikovanj iz prve svetovne vojne itd.

(Foto: Razglednica iz zbirke Gašperja Dimca)


FEBRUAR / JUNIJ

TOKO – domžalska industrijska dediščina

Razstava o nekdanji pomembni usnjeno-galanterijski tovarni TOKO v Domžalah bo zasnovana kot vsebinska nadgradnja razstave Naše tovarne, naš ponos, ki smo jo pred enim letom pripravili z gorenjskimi muzeji na temo gorenjske industrijske dediščine. Ste morda delali oz. bili povezani s tovarno? Veseli bomo vašega sodelovanja pri zbiranju zgodb delavk in delavcev, fotografij in dokumentov, s katerimi bomo sestavili skupen spomin na nekoč uveljavljeno in danes že pozabljeno domžalsko podjetje.

(Foto: Vili Majhenič)


DRUGI DOGODKI

Projekt strokovnega usposabljanja: nadaljevalni tečaj šivanja slamnikov in strokovno uvajanje muzejskih vodnikov (november)

Z oživljanjem slamnikarske dejavnosti si v Slamnikarskem muzeju prizadevamo za ohranjanje obrti, ki je že delno zamrla. V sodelovanju z Občino Domžale že dve leti izvajamo začetne in nadaljevalne tečaje šivanja slamnikov, ki so potrdili izredno pozitiven odziv. Letošnje izobraževanje nadgrajujemo še s strokovnim uvajanjem muzejskih vodnikov po muzeju.
(Foto: Maja Usnik)
Delavnici: Novoletni okraski iz slame in Pletenje kit iz slame (december, januar)Organizirani dogodki ob mednarodnem dnevu muzejev (maj)

Slamnikarski sejem
Sobota, 9. junij 2018

- tradicionalna domžalska prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico
- tematski sejem – slama in vse, kar iz nje naredimo
- razstavljavci iz Slovenije in tujine s ponudbo izdelkov iz naravnih materialov in ekološko pridelane hrane
- demonstracije rokodelskih spretnosti
- modna revija s slamniki
- igralni kotiček za najmlajše
- glasbeni in plesni spremljevalni program
- srečanje ljudskih pevcev v Slamnikarskem muzeju

Vabimo vas, da slamnikarsko soboto preživite v naši družbi!


 
Julij 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
Danes
(0)
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic