Sezona 2016 / 2017Spet doma

V Menačenkovi domačiji smo odprli novo stalno razstavo o kiparju Francetu Ahčinu. Spomin nanj smo obudili po skoraj tridesetih letih, čeprav je že več let zorela ideja o novi predstavitvi zbirke na podstrešju rojstne hiše. Bil je izseljenski umetnik, ki je svojo zbirko več kot sto ustvarjenih del nekaj mesecev pred smrtjo leta 1989 simbolično podaril rojstnemu mestu – Domžalam. Predstavitev Ahčinove zbirke poskuša podati retrospektiven vpogled v kiparjev razvoj, vendar ne v popolnosti, saj vključujejo le dela, ustvarjena v zadnjih desetletjih življenja v Argentini. Vsekakor jih je opredelila skoraj razburljiva življenjska pot, značilna za ustvarjalca, ki mora živeti tudi od naročil, hkrati pa raziskuje svojo največjo možnost izpovedovanja.
Z načrtovanim projektom je France Ahčin zopet našel svoj dom, saj se je izpolnila njegova dolgoletna želja po celoviti predstavitvi ustvarjenega kiparskega opusa v domačem kraju. S preostalimi razstavljenimi deli v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale se je kiparjeva zgodba povezala v pripovedno celoto, ki jo bomo z novimi vsebinami predstavili v novi programski sezoni.


Katarina RUS KRUŠELJOKTOBER 2016

Kipar France Ahčin (1919 – 1989)

Priložnostno razstavo o življenju in delu kiparja Franceta Ahčina, ki smo jo spomladi pripravili ob odprtju stalne kiparske zbirke na podstrešju njegove rojstne hiše, odpiramo tudi jeseni. V središču bo predstavitev njegovega osrednjega dela – likovna oprema slovenskega prevoda argentinskega epa o gavču Martínu Fierru, ki ga je leta 1970 prevedel dr. Tine Debeljak. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine z letošnjo temo DedIŠČIna OKOli nas bodo organizirana tematska vodenja z naslovom Kako je gavčo Martín Fierro našel Domžale?
NOVEMBER 2016

Pletarski izdelki Ivana Verdnika iz Šoštanja

»Vse nam je naredu, kar smo ga fehtali.« Tako je – žebljico na glavico – označil Verdnikovo rokodelsko dejavnost eden od starejših Šoštanjčanov. V tem stavku je zajet princip pletarjevega delovanja: delal je unikatne stvari, za vse, po naročilu, vedno za znanega lastnika in ni je bilo stvari, ki se je ne bi lotil in naredil. Na razstavi bo predstavljena rokodelska dejavnost vrbopletarja Ivana Verdnika (1928–2006) z izborom pletarskih izdelkov, ki so našli svoje mesto v marsikaterem domu. Projekt je nastal v sodelovanju z Vilo Mayer (Občina Šoštanj).
DECEMBER 2016

Primož Hieng: Soline – med nebesi in zemljo drugič

Primož Hieng je novinar in fotograf, ki je do sedaj pripravil 65 samostojnih razstav pri nas ter v Italiji in Avstriji, sodeloval je na več kot 330 skupinskih razstavah doma in po svetu ter prejel prek sto diplom, priznanj in nagrad. Soline v Sečovljah je prvič fotografiral iz zraka leta 2005 ter iz teh fotografij pripravil avtorsko monografijo. Skoraj po desetih letih se je znova podal v zrak, da bi videl, kakšne so soline, ko so se znova in znova podirale že tako načete solinarske hiše in ko so končno začeli urejati to območje. Za kratek čas bodo iz ptičje perspektive vidne tudi v našem razstavišču.JANUAR 2017

Mira Jarc – nagrajenka likovnega natečaja

V srcu in v duši Kamničanka. Od kar pomni, rada riše, verjetno pa je glavna spodbuda prišla od kamniških akademskih slikarjev Lea Homarja in Aladina Lanca v osnovni šoli in gimnaziji, kjer je pridobila prve osnove risanja. Svoje likovno izpopolnjevanje je nadaljevala šele po upokojitvi, ko se je vključila v slikarsko skupino Univerze za tretjo življenjsko obdobje Lipa Domžale, ki deluje pod mentorstvom dipl. slikarke Marije Mojce Vilar. Navdih za slikanje, predvsem z akrilom, ji pričara morje z neskončno paleto barvnih odtenkov, potem sonce in oblaki ter seveda planine.
ira Jarc – nagrajenka likovnega natečaja

V srcu in v duši Kamničanka. Od kar pomni, rada riše, verjetno pa je glavna spodbuda prišla od kamniških akademskih slikarjev Lea Homarja in Aladina Lanca v osnovni šoli in gimnaziji, kjer je pridobila prve osnove risanja. Svoje likovno izpopolnjevanje je nadaljevala šele po upokojitvi, ko se je vključila v slikarsko skupino Univerze za tretjo življenjsko obdobje Lipa Domžale, ki deluje pod mentorstvom dipl. slikarke Marije Mojce Vilar. Navdih za slikanje, predvsem z akrilom, ji pričara morje z neskončno paleto barvnih odtenkov, potem sonce in oblaki ter seveda planine.FEBRUAR 2017

ArtEko, skupinska razstava

ArtEko je likovna manifestacija, ki si prizadeva postati shajališče za umetnike, ki jim ni vseeno za usodo našega planeta, lokalnega okolja in nas samih. Ideja o druženju mednarodnih likovnih ustvarjalcev z motom ekologije, predstavlja nadaljevanje večletnega ustvarjalnega druženja v duhu »ustvarjalne reciklaže« in njene prepoznavnosti. Zadnjih šest let se umetniki iz različnih koncev Slovenije in tujine srečujejo v okolici Sevnice, kjer v neokrnjeni naravi ustvarjajo iz odpadnega materiala. Delček njihove ustvarjalnosti bo videti tudi v Domžalah. V sodelovanju z Zavodom QRA.FEBRUAR 2017

Pripovedovalski večer: Boštjan Napotnik

Opremljen z izkušnjami radijskega voditelja, gledališkega improvizatorja in ljubitelja govorjene besede v hiphop muziki, je Boštjan Napotnik razvil prepoznaven pripovedovalski slog, pri katerem od originalne pravljice običajno pusti nedotaknjeno le okostje, vse ostalo pa impulzivno remiksa z aktualno popkulturno vsebino. Včasih celo s srečnim koncem.

MAREC 2017

Razstava 6. likovnega natečaja: Portret

Likovni natečaj v naši organizaciji se je že dodobra uveljavil med domžalskimi ljubiteljskimi ustvarjalci. V letošnjem se bomo posvetili portretu kot enemu izmed osrednjih motivov likovnega ustvarjanja. Upodobljene podobe so lahko osebe, ki na nas napravijo poseben vtis, lahko izhajajo iz našega spomina, a iz resničnega življenja in okolja, v katerem živimo. Da bosta zasnova in rešitev likovnega dela ustvarjalna, je izredno pomemben dialog med avtorjevim doživljanjem portretiranca, njegovih karakteristik in razpoloženj, ter primerno tehnično izvedbo v risbi, sliki, grafiki ali fotografiji.
Pokrovitelj natečaja: Art Ljubljana d.o.o., Trgovina z umetniškim materialom. Na fotografiji portret Jurija Vulkana ali »Šprehelov Jur«, Joži Anžin, 2016, akvarel).

APRIL / MAJ 2017

Janez Vrečar (1887 –1959)
Domžalski podobar, mizar in gospodarstvenik

V okviru projekta predstavitve domžalskih umetnikov in osebnosti, ki so zaznamovali kulturno zgodovino kraja, bomo predstavili podobarja in mizarja Janeza Vrečarja, rojenega v Tuštanju pri Moravčah. Leta 1928 je v Kolodvorski ulici v Domžalah odprl delavnico, kjer so delali po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, v njej pa so tudi pripravljali les in grobo obdelovali kipe za kiparja Petra Loboda in Tineta Kosa, ter izdelali precej cerkvene opreme. Skoraj povsem neznan je bil kot slikar. Bil je pevec in igralec, član domžalskega prosvetnega društva in bil med glavnimi organizatorji gradnje Godbenega doma. Leta 1936 je postal domžalski župan.
Na fotografiji Janez Vrečar leta 1940, iz osebnega arhiva Ivana Jesenika in Damjane Kobler.
DELAVNICE V MENAČENKOVI DOMAČIJI

Nadaljujemo s pestro ponudbo ustvarjalnih delavnic in izobraževanj na področju umetnosti, etnologije, zeliščarstva in rokodelskih spretnosti:

Pridelava in predelava zdravilnih rastlin
Delavnica naravne kozmetike
Pletenje iz koruznega ličja ali vrbopletenje
Delavnica poslikave panjskih končnic
Kaligrafija
V ustvarjalni družbi z umetnico ali umetnikom


 
Avgust 2017
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(1)
20:30
FRANTZ
Frantz
drama
12-18
Drugi naslov
Drugi izvirni naslov
komedija
01-08
Naslov novice
Izvirni naslov
Drama
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic