Sezona 2019 / 2020
AHČINOVO LETO

oktober - november 2019
France Ahčin – 100. letnica rojstva / razstava o življenju in delu umetnika

Ob stalni kiparski postavitvi bomo pripravili spremljajočo razstavo s podrobnejšim vpogledom v avtorjevo življenje in delovanje. S predmeti, fotografijami in drugim dokumentarnim gradivom bo predstavljena zanimiva zgodba domačina, ki je svojo kiparsko pot pričel s prvim kiparskim ateljejem na podstrešju svojega doma, jo nadaljeval v Italiji in Argentini ter jo zaključil zopet doma. Z izvedenim projektom se je izpolnila avtorjeva dolgoletna želja po celoviti predstavitvi ustvarjenega kiparskega opusa v domačem kraju. S preostalimi razstavljenimi deli v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale se je kiparjeva zgodba povezala v pripovedno celoto, ki jo bomo z novimi vsebinami predstavili v novi programski sezoni. Med drugim bomo k stalni zbirki priključili novo kiparsko pridobitev – portret njegovega očeta.


december 2019

Sabina Kremžar Pančur: Pravljica v glini / keramika

»Glina, zakaj te spoštujem? Ker mi nudiš neskončne možnosti sanjarjenja, ustvarjanja, sproščaš in hraniš, ker ne postavljaš meja, ne zahtevaš pa vendar daješ..., imaš širino in ustvarjaš zgodbe in spomine!« je zapisala avtorica razstave, ki že desetletje ali dve v domači delavnici izdeluje uporabne glinene izdelke. Veselje, znanje dela z glino ter zahtevnost dovršenosti izdelkov z željo po ohranjanju tradicije ji je predal oče. Pri izdelavi še vedno sledi tradicionalnemu načelu izdelave na lončarskem »kolovratu« in ročni poslikavi. V tem duhu z veseljem predaja svoje spoštovanje do naravnih materialov in veščino rokodelskega dela šolarjem in skupinam posameznikov, ki jih združuje stik z glino in sprostitev.


januar 2020
Jože Vajda / kipi in slike

Domžalskega ustvarjalca smo več desetletij spremljali predvsem na skupinskih razstavah po Sloveniji in v tujini. Po večletnem ustvarjalnem premoru se zopet vrača z retrospektivno predstavitvijo ustvarjenih glinenih kipcev v spremljavi s slikanimi motivi iz narave, slikanih na platnih. Jože Vajda je realist, ki s posebnim občutkom za gibanje oživlja le na prvi pogled statične skulpture. Razstava bo všečna predvsem mlajšim obiskovalcem, saj bo predstavljena celotna zbirka upodobljenih živali.


februar 2020

Zmago Kovač: Drevesne zgodbe / reliefi, kipi

Po poklicu profesor likovne umetnosti rad svojo umetniško dušo mojstrsko prelije na platno ali vdela v les. Ima izjemno visoko ekološko zavest ter navdih vedno išče v naravi, s katero je globoko povezan. Poznan je po lesenih reliefih iz lesa dreves, ki niso bila posekana, ampak so umrla sama. Enega svojih ciklov lesenih reliefov je poimenoval Drevesne zgodbe ali zgodbe, ki niso šle skozi dimnik. Z vznemirljivim pričakovanjem se veselimo obiska umetnika iz okolice Maribora, ki nam bo predstavil svoja ustvarjalna iskanja v lesu.


marec 2020

Zgodbe ženskih pokrival iz Domžal in okolice / oblačilna dediščina

Avbe, peče, rute in zavijačke – vsaka s svojo pripovedjo, kako so se ženske pokrivale nekoč. V sodelovanju z ga. Veroniko Pogačar, letošnjo nagrajenko Občine Domžale za ohranjanje slovenske oblačilne dediščine, pripravljamo predstavitev pokrival ženskih narodnih noš, povezanih z Domžalami in okoliškimi kraji. Predstavljeno zbirko bodo spremljale fotografske upodobitve prazničnih noš, ki so jih nosile domačinke ob posebnih dogodkih 20. stoletja v Domžalah in okolici.


april - maj 2020

8. likovni natečaj: Ustvarjalnost kiparja Franceta Ahčina

Nadaljujemo z likovnim natečajem, ki bo simbolično zaključil vsebino programske sezone 2019/20, posvečeno spominu na domžalskega kiparja Franceta Ahčina. Z natečajem, že osmim po vrsti, želimo spodbuditi ljubiteljske umetnike k ustvarjanju na določeno tematiko. Sodelujočim bomo pobliže predstavili kiparska dela in življenje kiparja, od koder bodo črpali motive za ustvarjena likovna dela. Likovni natečaj, ki ga posvečamo tudi občinskemu prazniku, bo izveden v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Domžale.


DRUGI DOGODKI
Dnevi evropske kulturne dediščine 2019 (oktober)
Rokodelska delavnica (november)
Bobri na potepu - 12. festival kulturno-umetnostne vzgoje (januar/februar)
Organizirani dogodki ob kulturnem prazniku (februar)
Rokodelska delavnica (marec)
Organizirani dogodki ob mednarodnem dnevu muzejev (maj)
Poletna muzejska noč (junij)

 
Avgust 2020
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31