Sezona 2018 / 2019

Bernikovo leto

V zadnjem času smo se srečali z nekaterimi pomembnimi kulturno-dediščinskimi posvetitvami: Plečnikovo leto, Leto evropske kulturne dediščine, Cankarjevo leto … Med največ moškimi predstavniki je simbolno mesto (in leto) našla tudi ženska slikarka Ivana Kobilica, kateri so se posvetili v ljubljanski Narodni galeriji ob 100-letnici delovanja. Pa še katero drugo posebno leto bi se našlo izven glavnih slovenskih kulturnih prestolnic. Na primer Napotnikovo leto v Šoštanju, kjer so ob 130-letnici rojstva kiparja Ivana Napotnika pripravili vrsto dogodkov.
Zakaj torej ne bi bilo v Domžalah letošnje leto Bernikovo leto? Prav je, da se v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale ob okroglem jubileju poklonimo spominu nanj s posebno razstavo, katere odprtje smo sicer načrtovali že spomladi pa smo jo prestavili na jesenski čas, ko se praznuje 110-obletnica ustanovitve domžalske župnije. Namreč po njegovi zaslugi in zaslugi Domžalk in Domžalcev so po več kot stoletje dolgem prizadevanju tudi Domžale dobile svojo župnijo kot znamenje samostojnosti ne le v duhovnem, temveč tudi v materialnem in kulturnem vidiku. 

Katarina Rus Krušelj

SEPTEMBER / OKTOBER 2018
Dnevi evropske kulturne dediščine 2018: Franc Bernik in njegova kulturno-socialna vloga v Domžalah v prvi polovici 20. stoletja
kulturno-zgodovinska razstava

Franc Bernik (1870 – 1948), razstava v okviru projekta Predstavitev pomembnih domžalskih osebnosti

Ob naznanitvi 70. obletnice smrti Franca Bernika, kronista in pisatelja, kulturnega zanesenjaka in vsestransko družbeno aktivnega domžalskega župnika, po katerem nosi ime domžalski kulturni dom, tokrat predstavljamo zgodbo njegovega delovanja. Našemu kraju, v katerem je služboval več desetletij, je v besedi, dejanjih in tudi ohranjenih stavbah zapustil bogato kulturno dediščino.  
Razstavo posvečamo tudi 110-letnici Župnije Domžale.

NOVEMBER 2018
Jože Stražar Kiyohara – Medalje, plakete, mala plastika
kiparska razstava

Jožeta Stražarja Kiyohara spremljamo predvsem kot umetnika, ki si prizadeva ohranjati svojo kulturno dediščino z dodanimi elementi iz okolja, v katerem živi. Kiparja slovenskega rodu – otroštvo in mladost je preživel v Škocjanu pri Domžalah – je umetniška pot peljala na Švedsko, kjer živi in ustvarja več desetletij. 
Tekom let se je njegovo kiparstvo in slikanje razvilo v čedalje večjo preprostost, obenem pa ga njegova umetniška mnogostranskost vodi po različnih poteh – tudi v medaljerstvo. Na razstavi v domačem kraju, ki je že gostovala v Gorenjskem muzeju v Kranju, se bo predstavil z izborom medalj, plaket in male plastike v bronu.

DECEMBER 2018
Odtis src v glini
keramika; skupinska razstava

Varstveno delovni center INCE Mengeš je regijski center, ki izvaja storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji za odrasle osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Znotraj zavoda deluje enota INCE ZU, ki se predstavlja z izvajanjem lastnega programa, ki nastaja v slikarski in kiparski delavnici. Širšemu socialnemu okolju se trudijo prikazati v najrazličnejših oblikah – z razstavami, prodajnimi stojnicami, predstavitvami v drugih institucijah in udeležbo na prireditvah, kjer se predstavi delo odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju. Na razstavi bodo razstavljeni različni izdelki iz gline, ki so jih izdelali uporabniki v zadnjem obdobju. Spontanost v izražanju čustev, trenutnega razpoloženja in odnosa do ljudi, okolja in sveta omogočajo ustvarjalcem, da nam s svojimi izdelki pričarajo svet, kot ga vidijo oni sami. 

JANUAR 2019
Nuša Lojen: Na vrtiljaku
razstava slik in kolažev

Vsako leto v Menačenkovi domačiji pripravimo likovni natečaj, ki se ga domači ustvarjalci radi udeležijo in ustvarjajo na določeno tematiko. Pričeli smo skromno, a v nekaj letih je natečaj prerasel pričakovane okvire, ki jih moramo sedaj – v korist vsebinske nadgradnje projekta – predati v organizacijo JSKD OI Domžale. Veselimo se novih likovnih izzivov, ki nas čakajo v prihodnje.
Na zadnjem natečaju, že sedmem po vrsti, smo podali priložnost ustvarjalki, ki nas vsako leto preseneti z raznovrstnimi likovnimi tehnikami – med njimi tudi kolaži, ki se jih uspešno lotijo redki ustvarjalci. V družbi slik, akvarelov in risb nas bo popeljala po vrtiljaku različnih barv, tonov, motivov in zgodb. Nuša Lojen je Domžalčanka, ki je svoje likovno izpopolnjevanje pričela po upokojitvi, ko se je vključila v slikarsko skupino Univerze za tretjo življenjsko obdobje Lipa Domžale, ki deluje pod mentorstvom dipl. slikarke Marije Mojce Vilar. 

FEBRUAR 2019
Štefan Šubic (1820 – 1884)
umetnostno-zgodovinska razstava

V drugi polovici 19. stoletja je pod vodstvom Štefana Šubica v Poljanah nad Škofjo Loko delovala glavna slikarska, rezbarska in podobarska delavnica na Slovenskem. Družinsko likovno tradicijo je nadaljevalo vseh pet sinov, ki so se vsi šolali v domači delavnici. Med njimi sinova Jurij in Janez danes sodita med najpomembnejše slovenske slikarje realizma. Sicer pa je bilo doslej v družini Šubic kar 16 umetnikov. Zaradi mnogostransko talentirane podobarske družine, ki je delovala predvsem na Gorenjskem, smo se odločili, da kulturni februar vsebinsko posvetimo pomenu nekdanjih slovenskih podobarjev in za kratek čas oživimo bogato tradicijo slikarskih in rokodelskih veščin. Na razstavi bodo prvič javnosti predstavljene originalne risbe, skice in študije izpod rok Štefana Šubica in njegovih učencev.

MAREC 2019
Vida Kralj – umetnica s šivanko
razstava ročnih del

Gobeline je nekdaj imela vsaka hiša. Za večino ljudi imajo nostalgično vrednost, čeprav v bistvu veljajo za dekorativne stenske slike. Vendar v čem so Vidini gobelini drugačni od drugih? Poleg nešteto vbodov in ur, vloženih v skorajda umetniško delo, je postala pomembna tudi izbira predlog. Vedno je Vido fasciniral način, kako so nekdaj posamezne barvne odtenke določali ročno, danes pa skorajda ne gre brez računalnika. Tudi Vida si na slednji način priskrbi podlage (nekatere izdela tudi sama), a se namensko izogiba šablonskim motivom. Namreč rada motivno posega v čas starih slikarskih mojstrov: od klasičnega Leonarda da Vincija, Rembrandtovih nežnih portretov do Degasa in njegovih baletk. Druga (prav tako francoska) vezilna tehnika, ki jo je v zadnjem času prevzela, se imenuje boutis ali »marseillski« vez. V nasprotju barvnega bogastva gobelinov, ji boutis nudi čiste linije in prečiščeno celoto.

APRIL / MAJ 2019
Andrej Janža - Andi
slike in risbe

Boem, večni popotnik in slikar, ki slika za ljudi. Med prijatelji iskren, drzen, sposoben brezkompromisno izraziti svoje sanje preko slik in risb. Njegova umetniška pot je bila razburljiva: iz pariške likovne akademije Sorbonne do kiparstva na ljubljanski likovni akademiji. Kot domžalskega ustvarjalca se ga mnogi spominjajo še danes. Ste tudi vi med tistimi, ki vam Andijeve slike in risbe krasijo stene? Vsekakor je Andrej Janža svojevrsten umetnik s svojevrstno likovno govorico. V njegovih likovnih delih kraljuje risba, upodobljenci pa prihajajo največkrat iz nadresničnih svetov: od bajeslovnih in magičnih bitij do literarnega junaka Don Kihota in klovnov s prisotnostjo večnega humorja in cinizma. 

DRUGI DOGODKI

Teden kulturne dediščine 2018 – razstava o Francu Berniku, spremljevalni dogodki (oktober)
Rokodelska delavnica (november)
Zeliščarska delavnica (januar)
Bobri na potepu - 11. festival kulturno-umetnostne vzgoje (januar/februar)
Organizirani dogodki ob kulturnem prazniku (februar)
Rokodelska delavnica (marec)
Organizirani dogodki ob mednarodnem dnevu muzejev (maj)
Poletna muzejska noč (junij)
 
Julij 2019
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31