Sezona 2017 / 2018
Pričevanja

Sestavni del stalne razstave o življenju kmečko obrtniške družine Ahčin je avtentičnost prostora in opreme hiše. Hišni muzejski predmeti nas s svojo estetsko in zgodovinsko funkcijo popeljejo skozi prostor in čas prejšnjega stoletja –  v zgodnji čas razvoja trga Domžal, ki je skozi desetletja postalo mesto v pravem pomenu besede. Ohranjeni predmeti so kot pričevalci zgodb, ki kličejo po odkrivanju. Dostikrat ne predstavljajo le same sebe, temveč tudi način življenja, iz katerega izhajajo, ter na tak način razširjajo kontekst svoje uporabne in hkrati pripovedne funkcije.

Poleg zgovornih predmetov, bo v muzejski hiši pričevalna tudi nova programska sezona. Šele sedma po vrsti, a vsebinsko močno povezana z zgodovino domačega mesta in življenja tukajšnjih ljudi.

Fotografija: Luka Svetlin
Menačenkova domačija, november 2016OKTOBER 2017

DEKD 2017: Voda in kamen – Branko Murko, slike

Pridružujemo se evropskemu projektu z letošnjo temo Voda – od mita do arhitekture. Reka Kamniška Bistrica že stoletja zaznamuje naše kraje – nekdaj kot vir vode, hrane ter energije za pogon strojev, danes pa v Občini Domžale s svojim sistemom mlinščic predstavlja zeleno os regije s pomembno ekološko in rekreacijsko funkcijo. Tej naravni dediščini domačega kraja se s serijo zadnjih slik poklanja slikarski samouk Branko Murko iz okolice Domžal. Na platno pa ni ujel le podobe Kamniške Bistrice, temveč tudi poglede na druge naravne (vodne) znamenitosti in območja, kot so Sečoveljske soline in Cerkniško jezero. 

   
VODA - od mita do arhitekture
NOVEMBER / DECEMBER 2017

Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah, razstava
Slovenija v letu 2017 zaznamuje 60. obletnico smrti in 145. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s Tromostovjem, Narodno in univerzitetno knjižnico ter pokopališčem Žale ključno oblikoval podobo Ljubljane. V njegovem obsežnem opusu del lahko s ponosom pokažemo nekaj njegove zapuščine tudi v Domžalah in okolici. Na razstavi se bomo »sprehodili« po pomnikih, ki se povezujejo z njegovim imenom oz. delom njegovih učencev. V Domžalah je sodeloval predvsem z županom in mizarskim mojstrom Janezom Vrečarjem in ključavničarjem Francem Končanom in njegovim sinom. V sodelovanju s ZVKDS OE Kranj.

Foto: Drago Bac


JANUAR 2018

Danica Šraj – nagrajenka likovnega natečaja, slike

S samostojno slikarsko razstavo z naslovom Skozi priprte oči se predstavlja ustvarjalka Danica Šraj iz Radomelj. Po upokojitvi se je z ustanovitvijo društva Senožeti aktivno posvetila delu in izobraževanju na likovnem področju, kar jo je vse življenje zanimalo (poleg novinarstva, njene druge ljubezni). O svojem ustvarjanju je zapisala: »Predvsem me zanimajo manj poznane likovne smeri (kubizem, nadrealizem…) Ugotovila sem, da  v slikanju, ki temelji na izhodiščih  kubizma, lahko izrazim občutja, razmišljanja in pripoved, ki je meni blizu. Zato se rada izražam na ta način, ki tudi ni vezan na absolutno posnemanje narave, ampak jo le interpretira. Rada uporabljam čiste in kontrastne, največkrat nasprotne barve.«
FEBRUAR 2018

Jasmina Vidmar: Preludij k melanholiji, fotografije

»Ko ugasne veselje, se svetloba dneva prelije v mrakobno potrtost  in neotipljivo otožnost, je spet tu. Melanholija. Zavita v njeno neulovljivo otožnost, stopam po osamelih pokrajinah in mrakobnih poteh v zasanjani jutri.« Jasmina Vidmar iz Maribora se z umetniško fotografijo ukvarja že tri desetletja. Za svojo prvo razstavo v Domžalah bo pripravila serijo slik, ki se vsebinsko navezujejo na simbolično iskanje človekovih sledi v prostoru.


MAREC 2018

Razstava 7. likovnega natečaja: Leto 2018 – leto kulturne dediščine, skupinska razstava

Tokratni likovni natečaj se bo vsebinsko posvetili aktualni temi, ki v letu 2018 praznuje raznolikosti in bogastva evropske kulturne dediščine. Cilj te pobude je izboljšati ozaveščenost o evropski zgodovini ter okrepiti občutek evropske identitete. Ozrli se bomo v domače kraje – v Domžale in okolico, ki nudi poglede na najrazličnejše arhitekturne bisere, tako ohranjene kot propadajoče. Pričakujemo slike, risbe, grafike in kiparske izdelke s podobo nepremične kulturne dediščine na področju Občine Domžale.

(Na fotografiji risba Milana Merharja, Univerzale).


APRIL / MAJ 2018

Franc Bernik (1870 – 1948), razstava v okviru projekta Predstavitev pomembnih domžalskih osebnosti

Ob naznanitvi 70. obletnice smrti Franca Bernika, domžalskega duhovnika, pisatelja in skladatelja, po katerem nosi ime sedanji domžalski kulturni dom, bo v obliki razstave in knjižice predstavljena zgodba njegovega delovanja na kulturnem področju. Franc Bernik je bil skrben zapisovalec kronike svojega kraja, kjer je služboval več desetletij, ter nam v besedi (ter tudi v dejanjih in stavbah) zapustil bogato kulturno dediščino: od bibliografije do ustanovitev različnih društev, pobud za gradnjo društvenega, dobrodelnega in otroškega doma, režiranja dramskih predstav itd.


DRUGI DOGODKI

TDK 2017: Sprehod po Plečnikovi dediščini v Domžalah (september). Priložnostna tematska pot za šolske skupine.

Pripovedovalski večer (februar)
Mednarodni muzejski dan, vodeni ogled po razstavi Franc Bernik (maj)
Citre, razstava v Galeriji Domžale (maj)


Citre so bile v 19. stoletju na Slovenskem zelo priljubljen ljudski inštrument. Njihov zgodovinski razvoj bo predstavljen na razstavi z izborom citer in citrarskega notnega gradiva, strune in druge s citrami povezane predmete iz obsežne zasebne zbirke Šoštanjčana Borisa Andreja Mlakarja. Posebno mesto med razstavljenimi inštrumenti zasedajo citre Velenjčana Frana Koruna Koželjskega, ki je napisal prvo šolo za citre v slovenskem jeziku ter tako pomembno pripomogel k uveljavljanju slovenskega jezika v pesmi.


V sodelovanju z Muzejem Velenje, avtorji razstave: Andrej Mlakar, Blaž Verbič.
DELAVNICE
Nadaljujemo s pestro ponudbo ustvarjalnih delavnic in izobraževanj na področju umetnosti, etnologije, zeliščarstva in rokodelskih spretnosti:

Pridelava in predelava zdravilnih rastlin
Delavnica naravne kozmetike
Vrbopletenje
Polstenje volne
Izdelovanje butaric
Ali znam narediti kot nekoč?


 
Julij 2018
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
Danes
(0)
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic