Sezona 2019 / 2020

GALERIJA DOMŽALE
Razstavna sezona 2019 – 2020, podaljšana do konca leta 2020

Po prenovi galerijskega prostora v Domžalah – za kar smo zelo hvaležni Občini Domžale - Galerija pridobiva vse normalne komponente javnega razstavišča in novo sezono razstav in dejavnosti pričenjamo z novo energijo. Ker nas izkušnje bogatijo in sproti vrednotimo dogodke, bo tudi letošnji razstavni program pester, profesionalen in aktualen.
Galerija Domžale ohranja renome zanimivega in urejenega razstavnega prostora, ki s kvalitetnimi profesionalnimi umetniki ustvarja novo humano vrednost. To potrjuje cenjena publika z obiskom, s svojimi vprašanji in komentarji na razstavljena dela, kot tudi vse večje zanimanje šol ter udeležba na otroških delavnicah Minigalerije in Galerije na potepu, ki obeta obiske novih izjemnih razstav.
Ker razstavljamo dela profesionalnih umetnikov, je prav, da se redno posvečamo pozornost tudi ustvarjalcem našega okolja. Letos bomo zato pripravili kar štiri razstave likovnih umetnikov, ki gravitirajo k Domžalam ali Domžalci so. Ker so nekateri ustvarjalci v obdobju, ko lahko predstavijo svoje ustvarjanje v toku časa, bo to tudi sezona predstavitev »pod črto«.
Razstavišče odpre razstava najnovejšega opusa slikarja, kronista in divjaka Gregorja Kokalja in se nadaljuje z razstavo Boštjana Kavčiča, kiparja, ki dela s kamnom. Pred iztekom koledarskega leta se bomo spomnili Štefke Košir Petrić, ki je kljub okolju, v katerem je živela -  ali pa prav zanj, ustvarila izjemno tankočuten in poetičen opus kipov in kolažev. V novo leto vstopamo z izjemno oblikovalko vidnih sporočil Tamaro Četković, ki s svojimi rešitvami vizualnih sporočil, inteligentno in humorno prepriča gledalca. Po zanimivih premenah v ustvarjalnem življenju, direktno iz Tivolija, februarja razstavi svoja dela slikar Sico, ki v novem ateljeju diha s polnimi pljuči. Marca, ob vstopanju v pomlad, nas bo med svojimi slikami in kolaži gostil domačin Janez Praprotnik, ki v svojem opusu na nenavaden način združuje aktualno in samo njemu lastno, posebno svetlobo. Predstavili bomo tudi umetnico Polono Demšar s Sv.Trojice - s pregledom njenega dosedanjega izjemno zanimivega ustvarjanja. Prav na koncu sezone pa bomo gostili Sumiko Kiyohara Stražar, ki je Domžalčanka po svojem možu, združuje pa širino zahodne umetnosti in japonski čut za materijo.


PRIHODNOST: razstava umetnikov videastov v sodelovanju z zavodom Aksioma
DECEMBER 2020


GREGOR KOKALJ

Če se slučajno ne spomnite najbolje, kako izgledajo stvari, ki jih iščete, ali pa točno veste, kakšne so, pa so se iz neznanega vzroka močno pomanjšale in založile, pridite na obnovo spominskih celic z vsemi mogočimi ozadji in podlogami.
Intenzivne barve vas popolnoma napolnijo in naslikana predmetnost tudi. Gregorjeva umetnost nas po vročem poletju divje uvede v razstavno sezono, ki nam z žarenjem barv daje novo kondicijo za avanture z umetninami.
Umetnosti imajo moč in so edino, kar ostane za nami.

BOŠTJAN KAVČIČ
NOVEMBER 2019

Kiparstvo Boštjana Kavčiča je uživanje v obdelavi kamna, ki avtorja nenehno navdihuje.  Kar bomo videli je mojstrska obravnava volumna in površine, ker eno brez drugega ne more. Njegovo kiparstvo odgovarja na mnogo vprašanj, še več jih zastavlja. Njegovo nadaljevanje žlahtne slovenske kiparske kamnarske tradicije postavlja na novo raven in v veliko veselje nam je predstaviti tega izjemnega avtorja.


ŠTEFKA KOŠIR PETRIĆ
DECEMBER 2019

Štefka Košir Petrič je domžalska kiparka in je ni potrebno posebej predstavljati, tudi zato ne, ker je njena senzibilnost vedno prekašala vse naše skupaj. Na razstavi bomo predstavili večji del njenega življenjskega opusa, s čimer hočemo njenemu ustvarjanju dati poseben pomen, ker je bila poseben človek in izjemna umetniška duša.
Na poklon Štefki Košir Petrić ste prijazno vabljeni decembra.


TAMARA ČETKOVIĆ
JANUAR 2020

Radikalno oblikovanje vizualnih sporočil je samo ena od komponent del Tamare Četković. Njena rdeča nit je provokacija, podložena s temeljitim razmislekom in nemalokrat s humorjem. Izjemno uspešno se pogovarja z našimi spomini in likovnimi prvinami, ki jih v vseh smislih odlično umesti v našo zavest. Deluje mednarodno in čisto blizu naših oči.
Oblikovalka se bo lucidno predstavila januarja.


SILVESTER PLOTAJS SICOE
FEBRUAR 2020

Raketa z imenom Sicoe je izstreljena! Če so bile slike na njegovi zadnji predstavitvi izdelane še v mišnici malega ateljeja na Trubarjevi, je slikar po dolgih letih muk, končno vdihnil na vsa pljuča – dobesedno. V novem ateljeju v Švicariji v Tivoliju, se noč in dan bliska, kar prinaša množico velikih platen in še bolj divjih barv.
Razstava, ki je nikakor ne smete zamuditi!


JANEZ PRAPROTNIK
MAREC 2020

Preudarnost in večno tehtanje kompozicij sta izvorni kodi slikarstva Janeza Praprotnika, ki se nam bo s pregledom predstavil kot avtor izjemnega kolorizma na njegov način: v vseh tehnikah, ki so mu blizu.
Izkušnje naših ustvarjalnih predhodnikov igraje prestavlja v nova – njegova okolja, pri čemer ga zaznamujeta iznajdljivost in mojstrsko obvladovanje metjeja.
Svetloba, ki jo prinaša v našo galerijo, je izrazito spomladanska!


POLONA DEMŠAR
APRIL 2020

Svetloba, fotografija in predmetnost, so glavne teme ustvarjanja Polone Demšar, ki se z velikim občutkom za materijo in ravnotežje podaja v pozitiven in negativen prostor – s fotografskimi sredstvi ter predmeti, ki jih uvrščamo med kiparstvo in lebdenje,  doseženo z izborom pravega materiala. Prav slednje je tista komponenta njenih del, ki opisujejo njenega iskrivega duha: eterično.
Pregledu polnih in praznih prostorov se Poloni pridružimo spomladi.


SUMIKO KIYOHARA STRAŽAR
MAJ 2020

Sumiko je netipična Evropejka, ker je domžalsko – kranjska
Stockholmčanka, rojena na Japonskem. Krhkost njenih umetnin jo umešča v višji svet zaznavanja vsega, kar nas obdaja, tradicija, v katero je bila rojena, pa ji daje moč drugačnega vpogleda v stvarstvo, še zlasti pa v umetnost.
Ta drobna gospa nas bo v kompletu z galerijo prestavila v drug svet; takega, kot ga pozna samo ona. 
Zelo zanimivo bo!


 
Oktober 2021
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31