Sezona 2016 / 2017

Razstave likovnih umetnosti v Galeriji Domžale v svoji raznolikosti na zanimiv način postajajo čedalje bolje obiskani družabni dogodki, ki jih ne kaže zamuditi. V sezoni, ki je za nami, smo videli pester nabor zelo različnih avtorjev in še bolj različnih umetnin, ki so nam - vsaka na svoj likovni način - povedale različne zgodbe.

Pogovori, ki so pomemben del odprtij razstav, nam odkrijejo zanimive plati umetniškega dela in bolj ali manj zgovorne osebnosti umetnikov. Marsikdo nas je nasmejal s svojimi originalnimi ali dovtipnimi odgovori in tako bo ostalo še naprej.

V novo sezono bomo v oktobru vstopili s kiparsko razstavo Metoda Frlica, ki s svojimi klasično kiparskimi in provokativnimi deli zanimivo posega v slovensko sodobno umetnost. Novembra nadaljujemo z razstavo povsem novega cikla del, s katerim nas bo presenetila mahatma Vera Terstenjak Jovičić, domžalska slikarka, ki se je skozi plasti spominov prebila v slike povezane z našimi kraji… .Leto bomo zaključili s čudovitim svetom barv na fotografijah Blaža Zupančiča, ki na zelo poseben način združuje možnosti tehnike in likovne umetnosti. Januar je mesec za dela še enega domačega umetnika - Vojka Aleksiča, videasta, glasbenika in medijskega umetnika.

Iz bližnje soseščine bomo v februarju gostili slikarja in vsestransko angažiranega umetnika Dušana Sterleta, s katerim bova prav gotovo pripravila zelo raznolik pogovor. Zanimiv pogovor nas čaka tudi z naslednjim umetnikom – Jurijem Kalanom, slikarjem žanrskih prizorov in karakternih podob v različnih kiparskih materialih. Aprila bomo razstavno sezono zaključili s slikami nenavadnih pejsažev in svetlobe slikarke Vesne Čadež.

V Galeriji Domžale se vsekakor obeta pestra sezona - tudi v navezavi z Galerijo na potepu, s katero se bomo tudi letos potepali po tujih in domačih likovnih razstaviščih, galerijah in muzejih, kjer bomo videli in izvedeli veliko novega o razstavljenih umetninah.

Prijazno VABLJENI na likovne in pogovorne užitke z Galerijo Domžale!

Jurij Smole, vodja programa Galerije Domžale

oktober 2016

METOD FRLIC

Umetnost, ki v nas zbuja razmišljanje, spraševanje, tudi zgražanje in hkrati občutke popolne estetike oblike, je prepoznavna vsebina kiparstva Metoda Frlica.

Mož, ki se veliko smeje, v sebi skriva občutljivega in kritičnega udeleženca v kaosu življenja. Lahko bi ga označili kot kanal skozi katerega se pridrsajo likovne podobe vsakdanjih vprašanj, humorni in sarkastični kipi ali postavitve, ki si jih bomo še dolgo zapomnili.

Njegova sporočilnost je jasna in odločna, obvladovanje prostora in kiparstva sta popolni, zato so užitki ob obisku vrhunske Metodove razstave še toliko slajši in trajnejši.

 


november 2016

VERA TERSTENJAK JOVIČIĆ


Novi cikel slik je kopanje po spominih, ki so na zanimiv likovni način izraženi v Verinih platnih. Skupaj bomo odkrivali vse tisto, kar je slikarko vodilo v preteklost in v podobe njenih davnih občutkov, doživetij in oseb njenega razgibanega življenja.

Kako poustvariti dogodek? Kako pričarati vonj ali pa toploto, ki se je zgodila davno tega?

Katere barve pričarajo posebnost nekega dogodka ali opišejo tišino propadajoče graščine? Kako naslikati trepetanje topolovih listov, ki so še obrnjeni od popoldanske pripeke in nihajo v sapi predvečernega vetra?
Na najbolj skrivnostno in zanimivo vprašanje dobimo odgovor na odprtju njene razstave Spominov.

 


december 2016

BLAŽ ZUPANČIČ


Vlaki. Prostor.
Barva in svetloba. Blaž.
Sprožilec, sprožilec.
Pogled naprej, bliža se..
Sprožilec. Neponovljivo..
Blaž. Vlak.

Nevihta in potem hladen, čist zrak in Blaž. Sprožilec.
Ostrina vida, ki ne spregleda najdragocenejših in najmanjših detajlov. Blaž. Povečevalo in temeljit razmislek.
Grafike brez omejitev; barve v hitrosti, Doppler svetlobe. Blaž.

 


januar 2017

VOJKO ALEKSIČ

Vojkov čopič je mešalna miza in video zapisi so barve, s katerimi slika. Glasba, v kateri sodeluje, je včasih zakrivljena perspektiva, drugič je zgodba ali izpoved.
Obvladovanje filmskega jezika in video medija v kombinaciji z glasbo, je zahtevna umetnost, ki v gledalcu poraja številna vprašanja in nudi zanimive interpretacije.
Večplastnost njegovih videov bo osrednja tema našega zanimanja: ste se že vprašali, kako nastane video klip? Ali pa: kako ideje, izražene z glasbo, podpreti s gibljivo sliko in obratno? Kje najti posnetke in kako jih narediti?
Mogoče pa je odgovor v platnih, ki pričajo o tem, da je vse skupaj slikarstvo – a na poseben način.

 


februar 2017

DUŠAN STERLE

Mojster ambienta, ki z izborom in nanosom barv uspe kar največ vtisniti v ploskovitost platna. Z nenadkriljivo kombinacijo toplih in hladnih barv ustvarja harmonične prostore, ki ob vsakem pogledu na sliko ponudijo novo doživetje in drugo zgodbo.

Sledi barv so dinamika, ki motivom dajejo živost in se ob vsakem pogledu drugače sestavijo. Prav zaradi gestualnosti barvnih nanosov, so njegova platna optimistične svetlobne opne, ki tudi pozimi vzbujajo tople občutke spomladanskega obilja, ki prihaja.

Kako pokrajino ali veduto prevesti v pogovor z barvami, bomo vprašali prekaljenega slikarja, ki z mojstrsko naslikanim pove skoraj vse.

 


marec 2017

JURIJ KALAN

Njegove slike zahtevajo motrenje.

Pa začnimo: rob slike nas spusti v naslikani prizor, ki diha, ima zvok in vonj, osebe in živali nas gledajo v oči. Ocenjeni smo in hkrati v neki oddaljenosti, ki je povsod okoli prizora; vsi in vse iz prizora je v nas, sami pa nismo in ne moremo biti tam. Kot da lebdimo in opazujemo, slišimo glasove v prizoru, ki se pomešajo z našimi spomini iz podobnih situacij, a jih nenavaden potek perspektive in prostorskih ključev umešča pred nas v oknu, skozi katerega ne moremo.
Glavno vlogo imajo barve in svetlobe - kot kombinacija Kobilce, Petkovška, Kosa, Sternena in še mnogih drugih: a na današnji način.

april 2017

VESNA ČADEŽ

Na videz vsakdanji pejsaži – pa vendar so to mentalne, izmišljene, celo sanjske krajine, na zvit način umeščene pred gledalca. Notranja svetloba je izvor pozornosti, ki nas ujame nepripravljene, da bi zajeli tihost vsakdanjika v življenju njenih slik.

Delujejo kot moderna Arkadija, v kateri je dramatika motiva v njegovem geometrijskem ritmu, figure v njej pa v izrazito počasnem tempu kontemplirajo živobarvno atmosfero.

Kot nalašč za pomlad: imeli jo bomo tudi v Galeriji.

 

 

 


 

 

 

 
Avgust 2017
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(1)
20:30
FRANTZ
Frantz
drama
12-18
Drugi naslov
Drugi izvirni naslov
komedija
01-08
Naslov novice
Izvirni naslov
Drama
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic