Otroški abonma


ZVERJASEC in prijatelji
kratki animirani filmi Zverjasec, Zverjašček in Bi se gnetli na tej metli, z ustvarjalnimi delavnicami / Gruffalo, Gruffalos Child, Room on the Groom / režija: Jakob Schuh, Max Lang, Uwe Heidschötter, Johannes Weiland / scenarij: po istoimenskih slikanicah Julie Donaldson in Axla Schefflerja / glasovi: Sebastian Cavazza, Nataša Barbara Gračner, Gregor Čušin, Uroš Smolej, Lojze Svete, Matjaž Tribušon, Bor Jamnik, Živa Jamnik, Klemen Slakonja, Domen Kalan, Aleš Valič, Bernarda Oman, Jernej Šugman (sinhronizirano različico je omogočila RTV Slovenija) / distribucija: Magic Light Pictures / 60’

Gozdne junake Julie Donaldson in Axla Schefflerja verjetno vsi dobro poznamo, tudi v odličnem slovenskem prevodu Milana Dekleve. Po slikanicah Zverjasec, Zverjašček in Bi se gnetli na tej metli pa so nastali tudi čudoviti kratki animirani filmi. Tako so dobri, da je bil Zverjasec celo nominiran za Oskarja. Skupaj si bomo ogledali zgodbo o mali miški, ki se skozi gozd odpravi nabirati lešnike, se spretno izogne vsem živalim, ki bi jo rade snedle, dokler na koncu ne sreča Zverjasca; nadaljevanje, kjer mali Zverjašček ne uboga očeta in kljub opozorilu, da je miška nastrašnejša zver v gozdu sam odtava med zasnežena drevesa; ter za povrh še zgodbico o čarovnici, ki na svojo metlo sprejme celo vrsto živali, za petami pa jim je strašni zmaj. Po projekciji pa se bomo odpravili v igralnice in šolske razrede ter se posvetili ustvarjanju optičnih igrač, s katerimi bomo spoznavali principe animacije.


Svetlana Makarovič: ČUK NA PALICI
lutkovni kabaret / Zavod KULT / režija: Nika Bezeljak / nastopajo: Laura Zafred, Miha Bezeljak, Žiga Fabbro/Rok Felicjan, Matic Smolnikar, Aleš Zorec / 45’

Čuk sedi na palici, ravno je pri malici, kaj ima za malico, nikomur ne pove, grize, liže in cmoka, najbrž bo kaj slastnega — prosim, naj nihče ne moti čuka, kadar je!

Meni pa povedala čukova je babica, da nocoj njegov je plen bil bolj tako–tako, to noč je ujel samo klavrno gosenico, kajti stari sitnež kratkoviden je zelo!

Glavni junaki iz zbirke otroških pesmi Svetlane Makarovič oživijo v lutkovni podobi, poezija ene najbolj priljubljenih slovenskih avtoric za otroke pa se združi z glasbo v pisanem otroškem kabaretu. V družbi navihanih, prevzetnih, požrešnih, razvajenih, lažnivih, kratkovidnih in zaljubljenih živali spoznavamo njihove življenske zagate in rešitve. Otroci pa v predstavi spoznajo tudi različne inštrumente: violino, kitaro, ukulele bas, klarinet, bobne, ksilofon, dežno palico, lončeni bas, činele, glinene ptičke, drumljo ... in jih tudi sami preiskusijo.


Nebojša Pop Tasić: KAJ PA ČE …
predstava za otroke / Lutkovno gledališče Maribor / režija: Marko Bulc / igrajo: Metka Jurc, Tilen Kožamelj, Danilo Trstenjak, Filip Šebšajevič /

Igra: otroška dejavnost, navadno skupinska, za razvedrilo, zabavo: izmišljali so si različne igre; čas so si preganjali z igrami / igrali so se gnilo jajce in druge igre (Slovar slovenskega knjižnega jezika)

Pojem igre, poleg domišljijskega preganjanja dolgčasa, zajema veliko več. Kadar se otrok igra, preigrava življenje, pravzaprav vadi življenje, zapiše Nebojša Pop Tasić, ki je v besedilu za predstavo Kaj pa če … dal domišljiji prosto pod v svoje otroštvo. Se sploh še lahko igramo brez igrač, avtomobilčkov, barbik, legic, telefonov, tablic in računalnikov? Smo pozabili, kako se je dolgčas preganjal včasih? Štirje igralci se že na začetku vprašajo: "Če igrač na svetu ni, s čim bi se igrali mi?”, zato v prvi plan stopijo igrarije z glasom, besedo, telesom in predmeti, ki jih najdemo v vsakem stanovanju. Se še spomite gumitvista, prstnih iger, ristanca, zemljo krast in gluhega telefona? Če ne, Vam bo predstava osvežila spomin in pokazala, da je lahko igra takšna in drugačna.

"Uprizoritev igra samo sebe, igralci so osebe, lutke in scena hkrati. Dlgočasno? Nikakor! (…) Kaj pa če … je namreč zgodba kaj početi sam s sabo na praznem kosu betona, zelenice ali travnika. (…) Kako se zabavati brez žoge, rolke, rolerjev, skiroja, barbik, lego kock, transformerjev, bey blada … in seveda brez nintenda, play stationa, tablice, pametnega telefona in podobne navlake.” Barbara Gavez Volčjak, Večer


Eka in Brina Vogelnik: MOJCA POKRAJCULJA
lutkovna predstava / Lutkovno gledališče Ljubljana / režija: Eka Vogelnik / nastopajo: Polonca Kores, Iztok Lužar, Matevž Müller, Klemen Janežič /

Prvič smo Mojco Pokrajculjo verjetno slišali že zelo zgodaj … če ne prej pa v vrtcu. In ta slovenska narodna pripovedka nas na nek način spremlja celo življenje, spominjamo se ilustracij Marjana Mančka, pa izvirne zgodbe, ki se razlikuje od tipičnih pravljic. Eka Vogelnik se je Mojce Pokrajculje lotila na malce drugačen način, a z njeno značilno estetiko, ki se pri lutkah zgleduje po skicah Marije Vogelnik iz leta 1940. Tudi zgodba je na nekaj mestih spremenjena in lahkotnejša, saj zajčku ne polomijo nog, lisjak ne potrebuje toplega zavetja piskrčka, čebele preživijo in tudi tat medu se v predstavi, ki je napolnjena z glasbo in ubranim petjem, razkrije kar sam. Skozi zgodbo pa nas še vedno popeljejo dobrota, prijateljstvo, pohlep in laž. Za to pa sedaj že vemo, da ima kratke noge, tako da jo slej ali prej ulovimo. In če boli trebuh, si zapomnimo: nobeno pretiravanje ni dobro. Zmerno in skromno, pa bo. Toda ne obtožujmo prehitro … Vsakdo od nas bi se lahko poistovetil z lisico, saj je tisto, kar je prepovedano, vedno najslajše.


Francis Pulenc: SLONČEK BABAR
glasbena predstava za otroke / KD Franca Bernika Domžale / nastopajo: Tadej Pišek (pripovedovanje), Božena Angelova (violina), Mate Bekavac (klarinet), Per Rundberg (klavir) / 40’

Slonček Babar se je prvič pojavil v slikanici Jeana de Brunhoffa leta 1931, osnovan pa je po zgodbi, ki si jo je za otroke domislila njegova žena Cecile. Pripoveduje o slončku, ki mu lovci ubijejo mamo, zato zbeži v veliko mesto, kjer spozna prijazno starko. Ta ga obleče v elegantne obleke, nauči lepega obnašanja in ga tudi primerno izobrazi. Babar se nato vrne nazaj v džunglo in ko slonji kralj po nesreči poje strupeno gobo, ga Babar kot najbolj izobraženi in omikani slon v kraljestvu nasledi na prestolu. Skladatelj Francis Poulenc je glasbo k slikanici napisal na pobudo svoje mlajše sestrične, ki ji ni bila všeč atonalna glasba, s katero se je skladatelj ukvarjal v tistem času. Na klavir je postavila slikanico o slončku Babarju, mu naročila naj "raje zaigra tole” in nastala je glasbena pripoved, ki jo bo na domžalskem odru interpretiral kvartet treh vrhunskih glasbenikov in "slonje” razpoloženega igralca. S pomočjo čudovite glasbe bomo spoznavali Babarja in številne nauke, namenjene otrokom, ki šele spoznavajo svet.


INFORMACIJE O VPISU ABONMAJEV

Otroške abonmaje vpisujemo v mesecu septembru v sodelovanju z vrtci in šolami. V abonmaju je pet predstav, ki si jih otroci ogledajo med šolskim letom v Kulturnem domu Franca Bernika, lahko pa vpišete tudi skrajšani abonma s tremi predstavami (Izbor animiranih filmov Zverjasec in prijatelji, Kaj pa če... ter Slonček Babar).

Otroci predstave obiskujejo v dopoldanskem času v sklopu svoje vrtčevske skupine ali šolskega razreda. Račun za abonma izstavlja KD Franca Bernika vsakemu staršu posebej na podlagi podatkov, ki jih starši navedejo na vpisnih listih. Ti so meseca septembra na voljo pri vzgojiteljicah v vrtcih in razredničarkah v šolah. Rok za vpis v abonmaje je ponedeljek, 26. september 2016.

Cena abonmaja: 5 predstav (22,50 EUR) | 3 predstave (13,50 EUR)

Vpisni list (prenesi PDF). Prosimo, da nam vpisne liste vrnete do 26. septembra.

Dodatne informacije o vpisu abonmajev lahko dobite tudi preko elektronske pošte jure@kd-domzale.si ali preko telefona 01 722 50 50, kontaktna oseba za vpis je Jure Matičič.
 
Julij 2017
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 
Danes
(3)
10:00
AVTOMOBILI 3
Cars 3
animirana družinska pustolovščina
19:00
DUNKIRK
Dunkirk
akcijska vojna drama
21:00
VALERIAN IN MESTO TISOČERIH PLANETOV
Valerian and the City of a Thousand Planets
akcijska zf pustolovščina
12-18
Drugi naslov
Drugi izvirni naslov
komedija
01-08
Naslov novice
Izvirni naslov
Drama
 
Poišči
 
Prireditve
 
Kino
 
Otroci
 
Galerija
 
Abonma
 
Muzej
 
Glasilo Slamnik
 
Založništvo
 
Info
 
Nakup vstopnic